Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

1η μέρα: Χιλιάδες λαού και νεολαίας την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων


Με μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύψουν το νέο χώρο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να φτάνουν στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη οι επισκέπτες του Φεστιβάλ το απόγευμα της Πέμπτης, στην έναρξη των 3ήμερων εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Περνώντας την κεντρική πύλη του Φεστιβάλ, ο λαός της πόλης αλλά και άλλων περιοχών, γύρω από τη Θεσσαλονίκη, στρέφει το βλέμμα του αριστερά και δεξιά, προσπαθώντας να εντοπίσει που βρίσκονται φέτος γνώριμες γωνιές, όπως τα στέκια των φοιτητών και των εργαζομένων, η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και περιεργάζεται το χάρτη του Φεστιβάλ, για να επισκεφθεί τις νέες του προσθήκες.

Από τα πρώτα σημεία  που γέμισαν από κόσμο ήταν οι γωνιές που έχουν φτιαχτεί στην «κόκκινη πολιτεία» για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Ο Παιδότοπος και η γωνιά του «Κόκκινου Αερόστατου» πλημμύρισαν από χαρούμενες παιδικές φωνές,  τραγούδια, παιχνίδια, πειράγματα και γέλια.  Περνώντας από αυτό το σημείο, άρχισαν αρκετά νωρίς να γεμίζουν τα στέκια των Φοιτητών και των Μαθητών, όπου πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συζητήσεις και εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ. 

Στον χώρο του Φεστιβάλ ο Δ. Κουτσούμπας

Στις 9.30 περίπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έφτασε στον χώρο του Φεστιβάλ και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους επισκέπτες του. Ο Δ. Κουτσούμπας περιηγήθηκε στον χώρο περνώντας με τη σειρά από το Στέκι των Στρατευμένων, το περίπτερο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, τη Γωνιά Κατά των Ναρκωτικών, το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» κ.λπ.

Στην Κεντρική Σκηνή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε μια σύντομη εγκάρδια συνάντηση με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν εκείνος ανέβει στη σκηνή.

Επιπλέον, μετά το πέρας της συναυλίας τους οι Γιώργος Ανεστόπουλος και Κώστας Καρμπάς είχαν έναν θερμό χαιρετισμό με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που παρακολούθησε το πολύ ωραίο πρόγραμμά τους.

  Κεντρική Σκηνή

Στην Κεντρική Σκηνή ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεσηκώνει τα πλήθη με παλιά και νέα του τραγούδια.

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε όταν τραγούδησε αξέχαστα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, όπως το «Αρνιέμαι», το «Σφαγείο», κ.α.

Νωρίτερα ο Γιώργος Αετόπουλος και ο Κώστας Καρμπάς ταξίδεψαν με τα τραγούδια τους, τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.

Λαϊκή Σκηνή

  Στην Λαϊκή Σκηνή, ο Δημήτρης Μυστακίδης, παρουσίασε το αφιέρωμά «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα». 

Νεανική σκηνή

 Στην νεανική σκηνή, οι Rast Maqam, ΚΧΘ, Urban Pulse, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Drugitiz και Banshee, έχουν ξεσηκώσει τους νέους σε ηλικία και ψυχή...

Στο Φοιτητικό Στέκι

Τα τραπεζάκια του φοιτητικού στεκιού, καθένα από τα οποία έχει  στηθεί για κάθε μια από τις Τομεακές Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης ήταν ασφυκτικά γεμάτα για την πρώτη εκδήλωση της ΚΝΕ στο νέο έτος σπουδών. Μαζί με μεγαλύτερους φοιτητές, συναντήθηκαν και οι πρωτοετείς φοιτητές, όπου επισκέφθηκαν με ενδιαφέρον την έκθεση του στεκιού, με θέμα το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής και τη συμβολή των κομμουνιστών στην ιστορία του φοιτητικού κινήματος.

Στη συζήτηση, μίλησαν ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων και η Άννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, με θέμα τη φράση «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι - Διεκδικούμε ζωή στο ύψος των αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, δυναμώνουμε την ΚΝΕ!»

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τους  προβληματισμούς της νέας γενιάς γύρω από την επαναστατική πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που εκφράζονται ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια. Ο Αλέξης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά σε διάφορα στοιχεία σε όλο τον κόσμο που αποδεικνύουν πως η σημερινή κοινωνία του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος έχει καταδικάσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε μια ζωή αναντίστοιχη των σημερινών δυνατοτήτων, πράγμα που αποκαλύφθηκε περίτρανα την περίοδο της πανδημίας.

Η Άννα - Μαρία Ηλιού, απάντησε στο γιατί δεν είναι ουτοπία να μιλάει κανείς για επανάσταση στο σήμερα, σημειώνοντας: «Η εργατική τάξη, τα σύμμαχα στρώματα, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες έχουν συμφέρον από την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανεξάρτητα αν σε αυτή τη φάση το συνειδητοποιούν ή όχι. Άλλωστε, το Κόμμα μας οι Οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ευθύνη να αναδεικνύουν την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα αυτής της προοπτικής σε κάθε νέο και νέα».

Ιδιαίτερα στάθηκε στον προβληματισμό που εκφράζουν στο σήμερα οι νέοι, βασισμένο στη προπαγάνδα της αστικής τάξης για το ότι στον καπιταλισμό υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία ενώ στο σοσιαλισμό υπήρχε ανελευθερία. Όπως σημείωσε, η ίδια η έννοια της ελευθερίας πιάνεται και στο σύνθημα του Φεστιβάλ: «Η ελευθερία για εμάς» είπε, «δεν είναι γενικά να μπορείς να πας όπου θέλεις, να επιλέγεις που θα πουλάς την εργατική σου δύναμη, το μυαλό και τα χέρια σου  για να κερδοφορήσουν οι άλλοι. Η ελευθερία για εμάς συνίσταται στο να μπορείς να ζεις με βάση τις δυνατότητες που η ίδια η ανθρωπότητα σε αυτή την εποχή έχει δημιουργήσει. Ελεύθερος μπορεί να είναι ένας φοιτητής στο Σοσιαλισμό που δεν θα ανησυχεί για το εάν θα έχει να πληρώσει το νοίκι και το ρεύμα, γιατί θα του το παρέχει το εργατικό κράτος, για το αν θα χρειάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του για να ζήσει, γιατί θα του καλύπτει τις ανάγκες του η σοσιαλιστική εξουσία, που δεν θα ζει με το άγχος "μετά το πτυχίο τι;" αλλά θα ξέρει ότι τον περιμένει δουλειά στο επιστημονικό του αντικείμενο, με πλήρη δικαιώματα».

Η συζήτηση κατέληξε σε κάλεσμα στους νέους, να παλέψουν για την κοινωνία αυτή μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ που σταθερά, αταλάντευτα και παρά τις δυσκολίες μπορεί και συνεχίζει να βαδίζει «στον πιο όμορφο δρόμο που μπορεί να βαδίσει η ανθρωπότητα, στον αγώνα για να νικήσει η ζωή, τα όνειρα, οι ανάγκες μας».

Στο Στέκι Μαθητών

Έχοντας ήδη δώσει τα πρώτα τους αγωνιστικά ραντεβού στις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης μπήκαν γρήγορα στο «κλίμα» του μαθητικού στεκιού. Βοήθησε βέβαια και η προβολή σε οθόνη στιγμιότυπων από τις μεγάλες περσινές κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος.

Στο μαθητικό στέκι λειτουργεί έκθεση με τίτλο  «Η γνώση είναι δύναμη! Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας!». Στο χώρο λειτουργούν επίσης διάφορες γωνίες με παιχνίδια, κουίζ και άλλες δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίων, τους μαθητές των ΕΠΑΛ, όπως και πολυθεματική γωνιά.

Επίσης, έγινε συζήτηση με θέμα: «Κάθε χρόνο νέοι νόμοι - χειρότερο σχολείο; Άλλαξε το! Στον αγώνα για άλλη κοινωνία και το σχολείο που μας αξίζει», στην οποία συμμετείχε και ο Φάνης Καρκατζούνης, εκπαιδευτικός. Οι μαθητές συζήτησαν μαζί του σχετικά με το τι είναι αυτό που δεν τους αρέσει στο σημερινό σχολείο, αλλά και το πως μπορούν οι ίδιοι να παλέψουν για να το αλλάξουν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή που είχε η οργανωμένη συλλογική προσπάθεια της ΚΝΕ, μέσα κι έξω από τα σχολεία, για να δυναμώσει το μαθητικό κίνημα, να πραγματοποιηθούν μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις όπως οι περσινές. 

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας: «Αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο!»

- Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Νατάσσα Μποφίλιου

Λαϊκή Σκηνή:

- Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη

- Γλυκερία

Νεανική Σκηνή:

- «Blue Sicks Tease»

- Stand up Comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση - Σάλα και Σπήλιο Φλώρο

- Ιουλία Καραπατάκη

Παιδότοπος:

- Καραγκιόζης

- Παιδικό Πάρτι

 Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Συναυλία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης «Μπουζούκι»

- Μίλτος Πασχαλίδης

Λαϊκή Σκηνή:

«Στη μεγάλη οθόνη...», αφιέρωμα στα κινηματογραφικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης και Νίκος Ταλέας

- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Νεανική Σκηνή:

- Στις 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, επικεφαλής του Τμήματος.

- «Odd Waves»

- «Unmute Us»

- Φοίβος Δεληβοριάς

6 σχόλια:

  1. Χώρος πάρκινγκ έχει εξασφαλιστεί για να υποδεχθεί και σήμερα τους επισκέπτες του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, για τον χώρο στάθμευσης πριν την Κεντρική Πύλη, επί της λεωφόρου Στρατού, στρίβετε δεξιά.

    Για να μεταβείτε στο χώρο του Φεστιβάλ οδικώς ακολουθείτε την Περιφερειακή οδό, και βγαίνετε στον κόμβο Ευκαρπίας.

    (Δείτε εδώ τον χάρτη)

    Ακόμα, για όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων έχει εξασφαλιστεί αύξηση των δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, προς διευκόλυνση των επισκεπτών του Φεστιβάλ.

    Οι γραμμές πρόσβασης στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη είναι οι εξής:

    - Γραμμή 38: Στάση κεντρική πύλη

    - Γραμμή 29: Στάση Ευκλείας

    - Γραμμή 27: Στάση στροφή Καρατάσιου
    ....
    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/271435/o-horos-parkingk-kai-oi-tropoi-prosvasis-sto-proin-stratopedo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια, πως μπαίνει μέσα σε παλιές φωτογραφίες, ξέρει αν μπορούσε θα 'κανε μία απ'τα ίδια, αλλά τι νόημα έχει το όνειρο χωρίς μικρές νοθείες.

    Χθες Βασίλης Παπακωνσταντίνου

    https://twitter.com/odigitis/status/1438620149611995148

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλης Παπακωνσταντίνου

    https://youtu.be/IoDXZDHQrPo

    https://youtu.be/9SUZPbUsb3U

    Απο την Κατιούσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην φώτο, με το ταμπλό με τον Μίκη, εκεί είμαι και γω

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Δ. Κουτσούμπας στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή
    https://youtu.be/s5knOO3BrbY

    Παπακωνσταντινου στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ οδηγητή στην Θεσσαλονίκη
    https://www.youtube.com/watch?v=J2KGEKvUqKY

    47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    https://youtu.be/OC6hOJmD-PI

    47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη, κεντρική σκηνή
    https://youtu.be/kaSRUyFRnUs

    47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη, νεανική σκηνή
    https://youtu.be/C1K5wyQv2mQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Α. Γεωργιάδου για την πρώτη μέρα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στη Θεσσαλονίκη
    https://youtu.be/4yOoTm6ADdc

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου