Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Με «το πιστόλι της ανεργίας στον κρόταφο»


Αντιμέτωποι με το δίλημμα είτε να βρεθούν στην ανεργία, μέσα από τη μη ανανέωση της σύμβασής τους, είτε να αποδεχθούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης, με τη μετατροπή τους από μισθωτούς σε «συνεργάτες», χάνοντας παράλληλα μια σειρά δικαιώματα, βρίσκονται εργαζόμενοι στην επιχείρηση «e-food».

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη επιχείρηση με το «πιστόλι στον κρόταφο» μετατρέπει τους διανομείς σε «freelancer», δηλαδή σε αυτοαπασχολούμενους, με την εργοδοσία να απαλλάσσεται από το βάρος της ασφάλισης, της καταβολής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας, αξιοποιώντας επί της ουσίας τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη. Έτσι μειώνεται ο μισθός του διανομέα! Παράλληλα ο freelancer θα έχει την ευθύνη για τα μέσα προστασίας, το μέσο και τη συντήρησή του! Επιπλέον, η πληρωμή θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις προϊόντων και όχι με τον χρόνο απασχόλησης, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και στον διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό. 

Είναι προφανές πως οι ισχυρισμοί του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη ότι «μόνο με αίτημα του εργαζόμενου μπορεί να γίνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και πως «μπορεί κάποιος εργαζόμενος να θέλει να δουλέψει 4 ημέρες την εβδομάδα και να κανονίσει την εργατική του ζωή όπως θέλει…» είναι τουλάχιστον πρόκληση αφού ξεχαρβαλώνουν τη ζωή, στην προκειμένη περίπτωση των διανομέων, και σε καμία περίπτωση δεν θα «συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή» όπως έλεγε ο υπουργός προ της ψήφισης του αντεργατικού εκτρώματος. 

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην απομόνωση και στην αποξένωση του εργαζόμενου- «freelancer» από τη συλλογική και οργανωμένη δράση για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. 

Επιβεβαιώνεται περίτρανα ο χαρακτηρισμός «έκτρωμα» που αποδόθηκε στον νόμο από το εργατικό κίνημα και ότι τα περί «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου αποτελεί ψέμα ολκής και καραμπινάτη απάτη σε βάρος των εργαζομένων. 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ “E-FOOD”

 Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος – Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση – πλατφόρμα “e-food”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες – freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας.

Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων.

Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο.

 Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου