Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Η κατάπτυστη Συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ


 Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1978 ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μέναχεμ Μπέγκιν κάτω από την αιγίδα του Τζίμι Κάρτερ Προέδρου των ΗΠΑ υπέγραψαν την συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ στην θερινή κατοικία του Αμερικάνου Προέδρου.

Για πρώτη φορά στην αιματηρή παρουσία του Ισραήλ στην Μέση Ανατολή γίνεται αναγνώριση του κράτους του από ένα Άραβα ηγέτη. Το Ισραήλ από την μεριά του υποσχέθηκε να λύσει το Παλαιστινιακό με ειρηνικό τρόπο, να δοθεί αυτονομία στην Δυτική όχθη και στην λωρίδα της Γάζας και να σταματήσει τους εποικισμούς στην χερσόνησο του Σινά.

Ο Αραβικός κόσμος και η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης κατήγγειλε την συμφωνία, την χαρακτήρισε προδοτική και τον Σαντάτ προδότη αλλά και χωρίς κάποια πρακτική αξία αφού δεν αναγνώριζε την Παλαιστίνη σαν κράτος, ούτε περιείχε την επιστροφή των εδαφών που οι Ισραηλινοί είχαν καταλάβει.

Ο Μέναχεμ Μπεγκίν γνωστός τρομοκράτης από το 1947, επικηρυγμένος από τους Εγγλέζους για την δολοφονία με εκρηκτικά 91 Εγγλέζων στρατιωτικών, και χρηματοδότης βομβιστικής επίθεσης εναντίον του Γερμανού καγκελάριου Αντενάουερ έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση των Εργατικών που φαινόταν ότι προτιμούσε τον ειρηνικό δρόμο και υποσχόμενος τον μαζικό εποικισμό της Παλαιστίνης. Ενέχεται για την εισβολή στον Λίβανο, τους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και για την σφαγή στην Σάμπρα και Σατίλα όπως και ο Σαρόν που ήταν υπουργός Άμυνας.

Ο Σαντάτ, διάδοχος του Νάσερ, συν τω χρόνω πλησίασε την Αμερικάνικη πολιτική και τον ισλαμισμό, κυνήγησε άλλες θρησκευτικές ομάδες, εγκατέλειψε την κοινωνική πολιτική του προκατόχου του και με την βία προσπάθησε να καταπνίξει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια στην πολιτική του ιδιαίτερα μετά τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού. Καλωσόρισε και φιλοξένησε τον Σάχη μετά την εκδίωξη του από το Ιράν. Απέλασε τους Σοβιετικούς συμβούλους και τον πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης κατηγορώντας τους για ανάμιξη στην εσωτερική πολιτική και υπονόμευση του.

Δολοφονήθηκε το 1981 από στρατιωτικούς σε μια επίθεση που κόστισε έντεκα νεκρούς και πολλούς τραυματίες μεταξύ των οποίων και τον Μπούτρος Γκάλι, τότε ΓΓ του ΟΗΕ, που ήταν προσκεκλημένος σε μια μεγάλη παρέλαση μνήμης για τον πόλεμο του 1973, γνωστό σαν πόλεμο του Οκτωβρίου που έληξε με στρατιωτική στην ουσία ήττα και της Αιγύπτου και της Συρίας από το Ισραήλ.

Ο Μπεγκίν και ο Σαντάτ πήραν το Νόμπελ Ειρήνης τo 1978 για αυτή την συμφωνία που δεν είχε ποτέ κάποια πρακτική εφαρμογή στηριγμένη μόνο σε υποσχέσεις των Ισραηλινών που δεν τηρήθηκαν ποτέ. Αντίθετα έδωσε επίσημη κρατική υπόσταση στο κράτος δολοφόνο που συνεχίζει ασταμάτητα να δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό και να αρπάζει τα εδάφη του πάντα όπως και τότε υπό την αιγίδα του Αμερικάνικου και τα τελευταία χρόνια και του ιμπεριαλισμού της ΕΕ.

ΠάνοςΑλεπλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου