Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Ανταγωνιστικές διεργασίες για το «αποτύπωμα» στον Ινδο-Ειρηνικό


 ΚΙΝΑ - ΗΠΑ - ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

 Για «ανεύθυνη στάση και πρακτική συγκάλυψης» κατηγόρησε η Κίνα τις ΗΠΑ, επειδή δεν έχουν δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για την προ δεκαημέρου σύγκρουση του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου «USS Connecticut» με «άγνωστο αντικείμενο» «στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού - Ειρηνικού», στο φόντο της διαρκούς συγκέντρωσης όλο και περισσότερων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζ. Λιζιάν, ερωτηθείς για σχόλια Ρώσων αναλυτών περί «έλλειψης επαγγελματισμού» στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαιτίας συχνών παρόμοιων περιστατικών, δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να διασαφηνίσουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες σημειώθηκε το περιστατικό».

Σε ένα τέτοιο φόντο, το υπερσύγχρονο βρετανικό αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» έφτασε τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, ακολουθούμενο από άλλα πολεμικά πλοία που το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν σε άσκηση μαζί με τη Σιγκαπούρη, όπου περιλαμβανόταν προσομοίωση εκπαίδευσης σε μάχη με «F-35» και «F-16». Σημειωτέον, το Λονδίνο από το καλοκαίρι προετοιμάζει την ανάπτυξη σε σταθερή βάση δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή για επιχειρήσεις στο πλαίσιο της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας», όπως κάνουν τα τελευταία χρόνια και οι ΗΠΑ. Ο διοικητής της δύναμης κρούσης του «Elizabeth», Στιβ Μουρχάουζ, μίλησε για «ολοκληρωμένη αναθεώρηση» της βρετανικής παρουσίας στην περιοχή, που «τονίζει τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού και την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να στραφεί στην περιοχή και να αναπτύξει ενισχυμένο αποτύπωμα, όπως και μια πιο πιο επίμονη παρουσία».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ. Οπως δήλωσε στο «Politico» αξιωματούχος της κυβέρνησης της Σλοβενίας (έχει τη προεδρία της ΕΕ αυτό το 6μηνο), «πιστεύουμε ότι είναι καιρός, μετά από έναν χρόνο που βλέπουμε τέτοιες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ΕΕ να διασαφηνίσει τη θέση της».

Ο δε επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, σε νέο άρθρο στο προσωπικό του blog, είπε ότι στην τελευταία τους Σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφορικά με τη σχέση ΕΕ - Κίνας, «συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην προσέγγισή μας, με βάση το τρίπτυχο "εταίροι, ανταγωνιστές, αντίπαλοι". Σε πρακτικό επίπεδο, η πιο συχνή πρόκληση είναι πώς να συνδυαστούν αυτά με μια συνοχή». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και τη συνεργασία σε ορισμένους τομείς, όπως η πολιτική για το κλίμα», αλλά «πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε όταν οι αποφάσεις της Κίνας είναι αντίθετες με τις δικές μας απόψεις, ειδικά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε γεωπολιτικές επιλογές».

Επικρίσεις και από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη

Την ίδια ώρα, στην Κορεατική Χερσόνησο, λίγες μέρες μετά την επαναλειτουργία της απευθείας γραμμής σύνδεσης ανάμεσα σε Βόρεια και Νότια Κορέα, ο ηγέτης της πρώτης Κιμ Γιονγκ Ουν κατηγόρησε τη Σεούλ για «ασύνετες φιλοδοξίες» και για μια «παράλογη» και «διπρόσωπη» συμπεριφορά, για «φρενιτιώδεις και επικίνδυνες προσπάθειες να αυξήσει τη στρατιωτική της ισχύ», με «παράλογο πρόσχημα τις δικές μας απειλές».

Πρόσθεσε δε ότι αυτές οι επιλογές της Νότιας Κορέας οδηγούν στην «καταστροφή της στρατιωτικής ισορροπίας στην Κορεατική Χερσόνησο και αυξάνουν την αστάθεια και τους στρατιωτικούς κινδύνους», ενώ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «ριζική αιτία» της αστάθειας στη Χερσόνησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου