Η αποτύπωση του κρατικού προϋπολογισμού αναδεικνύει τον ταξικό του χαρακτήρα και την τεράστια αναδιανομή που γίνεται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2022.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα προέλθει από την φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, οι έμμεσοι φόροι που είναι κατ’ εξοχήν αντιλαϊκοί παραμένουν στο 57,5% του συνόλου των εσόδων, ενώ οι δαπάνες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.
Υπογράμμισε πως όσα χρήματα κατευθύνονται για κοινωνικές δαπάνες δεν μπορούν να καλύψουν την τεράστια υποχρηματοδότηση που υπάρχει, στηρίζουν την αναδιανομή της φτώχειας και την εμπορευματοποίηση. Ακόμα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για την υγεία περιλαμβάνει μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, ενώ από την όποια αύξηση δαπανών τα περισσότερα χρήματα δίνονται στη φαρμακοβιομηχανία ως αντιστάθμισμα του claw back. Από την άλλη, παραπέμπονται στις καλένδες έργα και υποδομές για την προστασία του λαού, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε από το ΕΣΠΑ, ούτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης να μπούμε σε μια «νέα εποχή» με «εξωστρεφή ανάπτυξη» αφορά την μεγέθυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό το ΚΚΕ θα είναι απέναντι. Πρόσθεσε ότι ο πλούτος από την ανάπτυξη θα πηγαίνει στα χέρια των καπιταλιστών και έτσι θα διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.
Αναφερόμενος στις «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες καυχιέται η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως αφορούν την αναπαραγωγή φτηνού και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού και έφερε ως παράδειγμα το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη. Επίσης, τόνισε πως ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τη στήριξη του συνόλου των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων όπως φτηνούς εργαζόμενους, επιδότηση εργασίας, μείωση ασφαλίστρων, επιδότηση ασφαλίστρων, δηλαδή με χρήματα των εργαζόμενων επιδοτούνται ζεστά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ακόμα, δίνονται επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, δημιουργούνται ειδικά χωροταξικά σχέδια που προσαρμόζονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, αλλαγές χρήσης γης για επενδυτικά πλάνα, δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας για το υπερσυσσωρευμμένο κεφάλαιο, περαιτέρω εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας μέσω ΣΔΙΤ και στήριξη της ψηφιακής μετάβασης που θα διευρύνει την παραγωγικότητα της εργασίας επιδεινώνοντας όμως τη θέση των εργαζομένων με νέο κύμα επίθεσης στα δικαιώματά τους.
Τέλος, επισήμανε ότι όλα τα μοντέλα διαχείρισης είναι εις βάρος του λαού. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ο λαός να περιμένει κανένα σωτήρα αλλά με οργάνωση και σύγκρουση με την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή προς όφελός του, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου