Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Η «Gazprom» ρίχνει στην αγορά φυσικό αέριο από τα αποθέματά της


Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στο δίκτυο αγωγών με στόχο να σταθεροποιηθούν οι αυξανόμενες τιμές, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο BBC, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία διακρατά αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, προκαλώντας, εν μέρει, τεχνητή άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού και αερίου.

«Είμαστε υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θέλουμε να εργαστούμε συλλογικά… η "Gazprom" έχει πραγματικά αρχίσει να διοχετεύει από τα αποθέματά της στους αγωγούς για να σταθεροποιήσει την αγορά», δήλωσε ο Ριάμπκοφ χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Εργαζόμαστε προσεκτικά, ήσυχα, νηφάλια προς τη σταθεροποίηση. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να ταράξουμε περαιτέρω τα πράγματα», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», επικαλούμενο στοιχεία από την «Gas Infrastructure Europe», ανέφερε ότι η «Gazprom» άντλησε αέριο από αποθηκευτική μονάδα στο Χάινταχ της Αυστρίας για μία μέρα, στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από την αύξηση των τιμών αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τον ρόλο της «Gazprom» στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της την καθιστά ύποπτη για χειραγώγηση της αγοράς και για μια «προσπάθεια να πιέσει» την Ευρώπη να συμφωνήσει στην εσπευσμένη έναρξη λειτουργίας του αγωγού «Nord Stream 2» μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Τόσο η «Gazprom» όσο και το Κρεμλίνο έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου