Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Υλισμός και Ιδεαλισμός


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

1. ΥΛΙΣΜΟΣ και ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ

Η φιλοσοφία δεν αποτελεί απλά ένα άθροισμα σκέψεων, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα απόψεων και αντιλήψεων για τον κόσμο, δηλαδή ένα σύνολο αρχών, οι οποίες εφαρμόζονται συνειδητά και όχι στην τύχη.

 Το σύνολο που προκύπτει από έναν τέτοιο τρόπο αντίληψης του κόσμου, που φιλοδοξεί να δώσει μια συνολική απάντηση, αποτελεί μια κοσμοθεωρία. Το "βασικό πρόβλημα" στο οποίο πρέπει να απαντήσει μια κοσμοθεωρία, είναι η σχέση της ύλης με το πνεύμα, της φύσης με την συνείδηση, του Είναι με την ιδέα.

Με άλλα λόγια, το Είναι, δηλαδή το υπαρκτό, η φύση, η ύλη, προηγείται και καθορίζει την ιδέα, την σκέψη την συνείδηση ή συμβαίνει το αντίθετο; Ανάλογα με την απάντηση που δίνουν στο βασικό πρόβλημα, οι φιλοσοφικές θεωρίες λέμε ότι ακολουθούν τον Υλισμό ή τον Ιδεαλισμό.

Οι φιλόσοφοι που εξηγούν τον κόσμο παραδεχόμενοι ότι η φύση υπάρχει αιώνια και ότι δεν δημιουργήθηκε από κάποια υπερφυσική δύναμη, ονομάζονται Υλιστές. Αντίθετα, όσοι θεωρούν ότι υπάρχει μια αρχή του υλικού κόσμου και ότι πριν από αυτόν υπήρχε κάποιο πνεύμα, κάποια νόηση, ονομάζονται Ιδεαλιστές.

 Κείμενα και παραγωγή video: Γιάννης Βεντούρας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου