Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, να παρθούν μέτρα τώρα!

 

Την ώρα που στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαίτερα στη Λάρισα παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορονοϊό, γιατροί που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του λαού μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές πλευρές για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό της πίεσης και της εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Τρίτη, την ώρα που έκανε δηλώσεις ο Γιάννης Γκαμπράνης, υπεύθυνος στη μία κλινική COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, «λύγισε» από την κόπωση και παραλίγο να καταρρεύσει.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θανάση Αθανασιάδη, διευθυντή του Παθολογικού Τομέα Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), και με τον Γιάννη Γκαμπράνη, διευθυντή της Α' κλινικής COVID του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και γραμματέα της ΕΙΝΚΥΛ.

Υπό κατάρρευση το Γενικό Νοσοκομείο

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Το νοσοκομείο κατά το τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας μετατράπηκε σχεδόν εξολοκλήρου σε νοσοκομείο COVID-19, με έναν επικίνδυνο και πρωτότυπο / υβριδικό τρόπο λειτουργίας. Χωρίς να συνέλθει από την περιπέτεια αυτή και να ανακτήσει στοιχειωδώς αποδεκτή λειτουργικότητα, σε συνθήκες διάλυσης, με χώρους που αποπνέουν τη χρόνια εγκατάλειψη, κεντρικούς διαδρόμους που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και τεχνολογικού εξοπλισμού προς απόσυρση, καλείται πάλι να παίξει τον ίδιο ρόλο σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ, αποδεκατισμένο, με ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση λόγω συνταξιοδοτήσεων, παραιτήσεων και αναστολών εργασίας. Οι κλίνες απαιτούν ιατρούς, νοσηλευτές, βοηθούς, προσωπικό καθαριότητας, τραυματιοφορείς, επαρκή παροχή οξυγόνου, φάρμακα, αναλώσιμα υλικά. Ολα τα παραπάνω στο ΓΝΛ είναι πλέον σε δραματική ανεπάρκεια. Η Τεχνική Υπηρεσία ήδη έχει ενημερώσει επισήμως τη διοίκηση ότι η επάρκεια της παροχής οξυγόνου λόγω των αυξημένων αναγκών είναι οριακή, με επαπειλούμενη κατάρρευση των πεπαλαιωμένων υποδομών της. Την ίδια ώρα, σε κάθε εφημερία ενός από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας η προσέλευση ξεπερνά τα 100 άτομα, εκ των οποίων περίπου το 25% θα χρειαστούν εισαγωγή».

Τα στοιχεία που μας δίνει είναι ενδεικτικά της υποστελέχωσης: «8 παθολόγοι και εξουθενωμένοι ειδικευόμενοι καλούνται να περιθάλψουν περί τους 80 αρρώστους με COVID-19 και 40 με άλλες παθήσεις, ακατάστατα διεσπαρμένους σε διάφορες κλινικές του νοσοκομείου, δεδομένου ότι και οι δύο Παθολογικές κλινικές έχουν μετατραπεί σε τμήματα COVID-19. Μόνο 6 εντατικολόγοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη 16 κλινών ΜΕΘ.

Η δύναμη των νοσηλευτών κάθε βάρδιας είναι μειωμένη σε περίπου 50% της αναγκαίας, ενώ η εξάντλησή τους επιβαρύνεται από τη συνεχή εναλλαγή διαδοχικών ωραρίων, με ενδιάμεση οκτάωρη ανάπαυση, με το ρεπό να αποτελεί σπάνια πολυτέλεια και την άδεια απαγορευμένο δικαίωμα. Οι ίδιοι λιγοστοί γιατροί πρέπει εκτός από την περίθαλψη των νοσηλευομένων να καλύπτουν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, την εκπαίδευση και ό,τι άλλο απαρτίζει τη σύγχρονη Νοσοκομειακή Ιατρική».

Δουλεύουμε 30 ώρες συνεχόμενα

«Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εντατικολόγοι, καλούνται γιατροί να περιθάλψουν ασθενείς με COVID χωρίς να έχουν την ανάλογη ειδικότητα και εκπαίδευση, δεν υπάρχουν πλέον ήπια περιστατικά», προσθέτει ο Γ. Γκαμπράνης, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν για τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών: «Πέραν των 8-9 εφημεριών, δουλεύουμε μέχρι και 30 ώρες συνεχόμενα. Είμαστε στα όρια της εξάντλησης, με αποτέλεσμα, παρά την προσπάθειά μας, να επηρεάζεται και η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρουμε. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί και διάσπαρτοι ασθενείς σε κάθε όροφο μέσα στο νοσοκομείο, ακόμα και σε γραφεία γιατρών, μας αναγκάζει να τρέχουμε συνεχώς. Μόνο καλημέρα να θέλαμε να τους πούμε, θέλουμε 3 ώρες. Ολη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε παραίτηση δεκάδες συναδέλφους».

Μεγάλος αριθμός αρρώστων δεν εξυπηρετείται στα νοσοκομεία «μίας νόσου»
Ο Γιάννης Γκαμπράνης
         Ο Γιάννης Γκαμπράνης
Για τις συνέπειες στην υγεία του λαού από τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε «μίας νόσου», ο Θ. Αθανασιάδης επισημαίνει: «Η φιλοξενία των μη COVID αρρώστων σε κλίνες του χειρουργικού τομέα περιορίζει αναγκαστικά τη δραστηριότητα των χειρουργικών κλινικών, με αποτέλεσμα την αναβολή και ακύρωση προγραμματισμένων από πολλού χρόνου χειρουργικών πράξεων. Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος αριθμός αρρώστων δεν θα εξυπηρετηθεί ακόμα και μετά από μακρά περίοδο αναμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη επιβάρυνση της πρόγνωσης, λόγω της μη έγκαιρης αντιμετώπισης».

Και ο Γ. Γκαμπράνης συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει αύξηση της νοσηρότητας, ενώ όσοι ασθενείς έχουν οικονομική δυνατότητα κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αλλά και τα νέα παιδιά που ήρθαν ως ειδικευόμενοι για να εκπαιδευτούν, εδώ και 20 μήνες βλέπουν μόνο μία νόσο. Εχουν εξουθενωθεί κι αυτοί, κάνουν πράγματα που δεν τους αναλογούν και την ίδια ώρα δεν εμβαθύνουν στο αντικείμενό τους».

Να επιταχθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση ο ιδιωτικός τομέας!

Μιλώντας για την άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα χωρίς καμία αποζημίωση, ο Γ. Γκαμπράνης τονίζει: «Τα 80 κρεβάτια των ιδιωτικών κλινικών της πόλης για την εξυπηρέτηση ήπιων περιστατικών - πάντα με το αζημίωτο - την ώρα που μόνο στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν 1.984 κρεβάτια στις ιδιωτικές κλινικές, εκατοντάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, επιβεβαιώνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί "ξένο σώμα" στη μάχη που δίνουμε».

Από την πλευρά του ο Θ. Αθανασιάδης σχολιάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» σημειώνοντας: «Η πανδημία της COVID-19 φαίνεται ότι χρησιμεύει ως μέσο για το τελειωτικό - εγκληματικό πλήγμα του νοσοκομείου, ενταγμένο στην υπηρεσία της εισαγωγής του εξαμβλώματος του "νέου ΕΣΥ", το οποίο είναι κατ' επίφαση νέο, δεδομένου ότι δομείται από πεπαλαιωμένα υλικά του ήδη μεταλλαγμένου παρόντος ΕΣΥ. Η κυβέρνηση κυνικά αδιαφορεί για την τεράστια θνητότητα από COVID-19 και άλλες ασθένειες και προωθεί την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξωθώντας τα νοσοκομεία σε μετατροπή σε σχεδόν αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενους οργανισμούς και την Υγεία σε εμπόρευμα, με βαθιά ζημιωμένους τους υγειονομικούς, τους ασθενείς, τον λαό».

Ο Θανάσης Αθανασιάδης
      Ο Θανάσης Αθανασιάδης
 
Ασφυξία και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλίας

Τεράστια παραμένει η πίεση και στα υπόλοιπα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με πολλές εισαγωγές, ελάχιστες ελεύθερες απλές κλίνες, όλες τις ΜΕΘ γεμάτες, δεκάδες διασωληνωμένους σε αναμονή.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, τουλάχιστον 60 περιστατικά Covid-19 νοσηλεύονται στις 3 κλινικές που ξαναλειτούργησαν για να τα περιθάλψουν και οι οποίες στελεχώνονται με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του Παθολογικού τομέα, με μετακινήσεις νοσηλευτών με συνέπεια τη δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Η Πνευμονολογική κλινική μετατράπηκε ξανά σε κλινική υπόπτων Covid. Συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, όπως η Ουρολογική στη Χειρουργική, η Οφθαλμολογική στην Ορθοπεδική. Η ΜΕΘ Covid με 7 κρεβάτια είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με πληρότητα στο 100% τις τελευταίες μέρες. Η ΜΕΘ non Covid, με 7 κρεβάτια, μετατρέπεται κι αυτή σε ΜΕΘ Covid, και η σύμπτυξη των δύο σκοπό έχει να καλυφθούν τα περιστατικά δύο περιφερειακών ενοτήτων, των Τρικάλων και της Καρδίτσας! Η Μονάδα Εμφραγμάτων με 7 κρεβάτια μετατρέπεται σε ΜΕΘ non Covid, σηκώνοντας όλο το βάρος για την κάλυψη των αναγκών για ασθενείς με έμφραγμα και ασθενείς non Covid.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα, όπου η κλινική Covid είναι γεμάτη, ενώ το νοσοκομείο παραμένει χωρίς ΜΕΘ Covid. Διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε νοσοκομείο άλλης πόλης, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Στην Πνευμονολογική Covid κλινική υπήρχαν μόνο 3 γιατροί και για να καλυφθούν κάποιες από τις πολλές εφημερίες γίνονταν μετακινήσεις γιατρών από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας στη συνέχεια και αυτές. Μόνο πρόσφατα, με την επικίνδυνη έξαρση των νοσηλευόμενων, μετακινήθηκαν στην κλινική άλλοι 2 γιατροί, αφήνοντας, όμως, τεράστιο κενό και βαρύ φόρτο για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Σοβαρά προβλήματα και κενά υπάρχουν και σε άλλες κλινικές και κυρίως στην Παθολογική, στην οποία, ενώ προβλέπονται 13 γιατροί στον οργανισμό, μόνο 8 γιατροί πρέπει να καλύπτουν παράλληλα τα επείγοντα και την κλινική υπόπτων Covid. Στο Ακτινολογικό και στη Γυναικολογική οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν που υπάρχει και πλέον καλύπτονται με «εντέλλεσθε».

Τραγικά υποστελεχωμένο το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου. Στον οργανισμό του πριν την πανδημία προβλέπονταν 14 θέσεις ειδικών παθολόγων. Ενώ έχουν προσληφθεί 10 ειδικοί παθολόγοι, οι δύο από αυτούς απουσιάζουν μακροχρόνια λόγω ειδικής/γονικής άδειας. Συνεπώς σε 4 Τμήματα αντιστοιχούν 8 ιατροί, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία ένας ιατρός ανά 80 έως 90 ασθενείς, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει και αύξηση των ασθενών. Από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, οι δύο βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου.

Στη μοναδική στο νομό Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ μία ακόμη βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Ο διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Στο Τμήμα Επειγόντων στις 10 συνολικά θέσεις (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του) υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος γενικός ιατρός, ένας χειρουργός και μία ορθοπεδικός.

Στη μοναδική Παιδιατρική Κλινική στον νομό, από τους 6 υπηρετούντες ειδικούς παιδίατρους, η διευθύντρια τελεί υπό αναστολή εργασίας και σε σύντομο χρονικό διάστημα πλησιάζει το όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, μία ακόμη παιδίατρος απουσιάζει με μακροχρόνια ειδική/γονική άδεια. Συνεπώς η Παιδιατρική Κλινική που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική, λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους γιατρούς και με τη μερική συμβολή δύο παιδιάτρων από τα Κέντρα Υγείας.

 
ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Εφιάλτης δίχως τέλος για υγειονομικούς, ασθενείς και εργαζόμενους

Σφοδρή αναζωπύρωση της πανδημίας και μπλακάουτ στα νοσοκομεία, αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πρόληψης και των τραγικών ελλείψεων

Σφοδρότερες από κάθε άλλη φορά αναμένονται οι συνέπειες από την αναζωπύρωση της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά αποτελέσματα της υποταγής της διαχείρισής της στις «συνταγές» περιορισμού του κόστους και της θωράκισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα αγγίζουν καθημερινά τις 7.000, οι θάνατοι ασθενών αυξάνονται κατά 19%, οι διασωληνωμένοι κατά 15% και τα ενεργά κρούσματα είναι πια πάνω από 35.000.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα αναχαίτισης του ιού, πετάει διαρκώς την ευθύνη στον λαό και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, την ίδια στιγμή που και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς φέρουν την υπογραφή της. Στο πλαίσιο αυτό, από το Σάββατο εφαρμόζονται μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, με μεγαλύτερη αστυνόμευση, με χαράτσια για 2 rapid tests κάθε βδομάδα, με φόρτωμα της ευθύνης των ελέγχων ακόμα και στους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματίες για τη λειτουργία των καταστημάτων τους.

Η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας είναι σχεδόν 100%, στην Αττική είναι σχεδόν 74%, διασωληνωμένοι περιμένουν μέρες για ένα κρεβάτι στην Εντατική, ενώ οι υγειονομικοί έχουν περάσει προ πολλού τα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Αυξάνονται και οι νοσηλείες εμβολιασμένων

Τώρα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνονται και οι νοσηλείες εμβολιασμένων, με το ποσοστό τους που νοσηλεύεται να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, δείχνοντας στην πράξη τη χρεοκοπία μιας πολιτικής που «κρέμασε» όλη τη διαχείριση της πανδημίας στους εμβολιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήνα πριν, στις 4 Οκτώβρη, νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 38 πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχαν ανέλθει στους 72.

Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι αν και το εμβόλιο αποτελεί αναγκαίο και πολύτιμο εφόδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από μόνο του δεν φτάνει για την αποτελεσματική προστασία του λαού. Πόσο μάλλον όταν στο όνομα του εμβολιασμού η κυβέρνηση βρίσκει το άλλοθι να απορρίπτει κάθε αναγκαίο μέτρο για να μη μεταδίδεται ο ιός. Την ίδια στιγμή που το μήνυμά της είναι «εμβολιαστείτε ή κόψτε το κεφάλι σας», οι εργαζόμενοι «παστώνονται» καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εργάζονται με ευθύνη της εργοδοσίας κάτω από συνθήκες υπερμετάδοσης, τα σχολεία λειτουργούν με χειρότερους όρους λόγω των συγχωνεύσεων. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα νοσοκομεία αντί να ενισχύονται αποδυναμώνονται περαιτέρω λόγω των αναστολών εργασίας, των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων γιατρών και νοσηλευτών σε όλη τη χώρα.

«Τρέχει» η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ταυτόχρονα, η έξαρση της πανδημίας αξιοποιείται ξανά για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία: Από τη μία, τα κενά στα νοσοκομεία λόγω των αναστολών καλύπτονται με περισσότερες εργολαβίες και, από την άλλη, ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας πληρώνονται αδρά, με διπλάσιο νοσήλιο από το κράτος, για να προσφέρουν υπηρεσίες Υγείας σε ...«σχεδόν υγιείς». Ακολουθώντας την ίδια «συνταγή» που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που έφερε την τραγωδία με την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τώρα προωθούνται το «νέο ΕΣΥ» των ΣΔΙΤ και της έντασης της επιχειρηματικής δράσης, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με όρους «ασφαλιστικής εταιρείας», δηλαδή με αυξημένες πληρωμές, με ακόμη λιγότερες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και περαιτέρω απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση.

Συνθήκες «επείγουσας ιατρικής πολέμου» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε συνθήκες επείγουσας ιατρικής πολέμου λειτουργούν σχεδόν μόνιμα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς αυξανόμενες νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό αλλά και άλλες παθήσεις, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με τις ΜΕΘ γεμάτες, τα χειρουργεία να υπολειτουργούν.

Η τραγική κατάσταση επιβεβαιώνεται καθημερινά από την εικόνα σε κάθε νοσοκομείο. Σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής, 16 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, στο «Παπαγεωργίου» (σε υποτυπώδη ΜΑΦ), στον Πολύγυρο, στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο (στα χειρουργεία του 5ου ορόφου).

Το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», το πρωί της Παρασκευής, ολοκλήρωσε την εφημερία του με γεμάτες τις ΜΕΘ και τις κλινικές Covid και ενώ υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το ΑΧΕΠΑ μπήκε σε εφημερία με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ, ενώ την Πέμπτη υπήρχαν και 4 διασωληνωμένοι ασθενείς σε δύο κλινικές Covid. Η μείωση του προσωπικού σε σχέση με την περσινή περίοδο υπολογίζεται τουλάχιστον στο 1/3, ενώ και όποιο προσωπικό, διαφόρων συμβάσεων, ήρθε για να καλύψει κενά, μειώθηκε και αυτό, είτε λόγω λήξης σύμβασης είτε γιατί τελείωσε η μαθητεία.

Το υπάρχον προσωπικό, με όποια σχέση εργασίας, χρησιμοποιείται παντού, στο ίδιο ωράριο. Για παράδειγμα, παίρνουν προσωπικό από το αναισθησιολογικό, το χειρουργείο, από ΜΕΘ μη Covid, από Επείγοντα και το στέλνουν για νοσηλεία Covid περιστατικών είτε σε απλή κλίνη είτε σε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Τα χειρουργεία παραμένουν σε υπολειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Στα εργαστήρια, λόγω του όγκου δουλειάς, τα τεστ του προσωπικού μπορεί να κάνουν 2 - 3 μέρες να βγουν.

Οι συγχωνεύσεις τμημάτων εξακολουθούν με αποτέλεσμα τον αναγκαστικό συγχρωτισμό νοσηλευομένων με διαφορετικές ανάγκες συνθηκών νοσηλείας και αυξημένο τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Κόβουν την καραντίνα σε ασθενείς γιατρούς

Το Ιπποκράτειο, την Πέμπτη, είχε βγει από την εφημερία με 100% πληρότητα στη ΜΕΘ Covid (15 κλίνες), με 4 διασωληνωμένους στις αίθουσες χειρουργείων να περιμένουν να βρεθεί άδεια κλίνη ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, η διοίκηση του νοσοκομείου κόβει την καραντίνα σε γιατρούς που νοσούν από κορονοϊό και δουλεύουν στην κλινική Covid και τους καλεί να επιστρέψουν στη δουλειά όντας θετικοί και με συμπτώματα!

Το «Παπαγεωργίου» συνεχίζει με πλήρη τη ΜΕΘ με 24 ασθενείς Covid και 6 να νοσηλεύονται σε ΜΑΦ, με σχεδόν πλήρεις και τις κλινικές κορονοϊού όπου νοσηλεύονται 84 ασθενείς.

Ενδεικτικό στοιχείο της εντατικοποίησης είναι η πίεση κάτω από την οποία εργάζονται οι νοσηλευτές της ΜΕΘ που δουλεύουν σε κυκλικό ωράριο (16 λιγότεροι από πέρσι) και πρέπει να φροντίσουν όλους τους διασωληνωμένους, με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό και στην παροχή φροντίδας προς τους ασθενείς.

Τραγική είναι η κατάσταση και στις γύρω περιοχές. Ενώ οι ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ μεγαλώνουν, το υπουργείο αποφάσισε να κλείσει τη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Εδεσσας και να τη μετατρέψει σε ΜΑΦ, και υπόσχεται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου όμως λόγω έλλειψης προσωπικού μετά βίας καταφέρνει να λειτουργεί 8 κλίνες ΜΕΘ.

Η απόφαση αυτή έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον λαό της περιοχής, που με μπροστάρη την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τη συστράτευση των φορέων της περιοχής προχωρά σε νέα κινητοποίηση το Σάββατο 6/11 στις 11 π.μ., στην πλατεία Μικρών Καταρρακτών στην Εδεσσα.

Συρροή κρουσμάτων σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων

Συρροή κρουσμάτων παρουσιάστηκε σε ιδιωτική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργεί στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα, με τους 7 να έχουν εμφανίσει συμπτώματα και να νοσηλεύονται. Αναζητείται η πηγή διασποράς, καθώς οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι φέρεται να ήταν εμβολιασμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου