Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/11/1867

Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).   

Μαρί Κιουρί

07/11/1913

Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.

07/11/1917

Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α. 

Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση

Ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση

07/11/1917

Γεννήθηκε Tίτος Βανδής, ηθοποιός. 

Τίτος Βανδής

07/11/1921

Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.

07/11/1926

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 31,63%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων (ΚΚΕ) συγκεντρώνει 41.982 ψήφους (4,38%).

07/11/1929

Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια εργατικά κέντρα της Ελλάδας με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Έχουν προηγηθεί δεκάδες «προληπτικές» συλλήψεις, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περιπολούν τους δρόμους. Παρά τις απαγορεύσεις και την τρομοκρατία, ωστόσο, στην Αθήνα γίνονται 2 συγκεντρώσεις, στο εργοστάσιο φωταερίου και τη λαχαναγορά. Η αστυνομία επιτίθεται κατά των συγκεντρωμένων και συλλαμβάνει τον ομιλητή, τον οποίο όμως απελευθερώνουν οι εργάτες.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, κ.α. εργατουπόλεις της Ελλάδας. Δεκάδες εργάτες σέρνονται τις επόμενες μέρες στα δικαστήρια στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Ελασσόνα, το Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και αλλού για παράβαση του Ιδιωνύμου.

07/11/1932

Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

07/11/1943

Γεννιέται η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Άντερσον).

07/11/1967

Απέναντι από το Δημαρχείο της Αθήνας αναρτάται μεγάλο κόκκινο πανό με το σύνθημα «Ζήτω τα 50 χρόνια τη Οκτωβριανής Επανάστασης». Τα όργανα της Χούντας προχωρούν σε 30 συλλήψεις, κυρίως νεολαίων.

07/11/1980

Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ ΜακΚουήν.

07/11/1992

Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968.

 

 

3 σχόλια:

  1. 07/11/1917

    Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α. .........Ο ΛΕΝΙΝ έφτιαξε πολύ έγκαιρα το κόμμα των Μπολσεβίκων σε ανοιχτή σύγκρουση με τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων και με γραμμή Κοινωνική Συμμαχία ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ έκαναν όσους Ελιγμούς χρειαζόταν με τις θέσεις του Απρίλη είπαν τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό αντιμετώπισαν το φασιστικό κίνημα Κορνίλοφ χωρίς να μπούνε στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψαν. Αφιερωμένο σε όλους τους μεταβατικούς σταδιολόγους με τις Μπούρδες και παπάτζες που σερβίρουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/25-oktovri-1917-toy-nikoy-mpogiopoyloy/ Πολύ Μπλα μπλα και για την ουσία τίποτα και είναι απόλυτα λογικό την στιγμή που ο Κύριος Μπογιόπουλος μας σερβίρει την καταστροφική θεωρία των πολιτικών μετώπων και σταδίων που είναι το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού και έπνιξε παντού τους λαούς στο αίμα. Η Ρωσική επανάσταση με την γραμμή Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός μιλάει απο μόνη της όσο διαστρέβλώση και να κάνει ο Κύριος Μπογιόπουλος. Επίσης να τον ενημερώσουμε πως οι Κομμουνιστές έχουμε βγάλει συμπεράσματα για την ανατροπή του Σοσιαλισμού και τα ενσωματώσαμε στην καθημερινή μας δράση. Πως λοιπόν να παραδεχτεί πως ο Σοσιαλισμός ανατράπηκε απο την Οπορτουνιστική 5η φάλαγγα 1953 1991 όταν ο ίδιος αποτελεί μέρος του προβλήματος... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.kordatos.org/ti-syndikaliamo-xreiazontai-oi-ergazomenoi/ Να ενημερώσουμε το ταξικό ναυάγιο πως στο δημοψήφισμα ΤΣΙΡΚΟ του 2015 δεν υπήρχε όχι αλλά δύο ΝΑΙ σε μνημόνια με τον ίδιο να ψηφίζει ΝΑΙ στο ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ μαζί με εθνικιστές φασίστες και τμήματα της αστικής τάξης. Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση παντού της Κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση να εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για έξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου τσακίζοντας όλους τους φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων σαν 5η φάλαγγα. Είναι αδίστακτοι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου