Πατώντας στην κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει το εμβόλιο σε «άλλοθι» για να ξεμπερδεύουν με κάθε ουσιαστικό μέτρο προστασίας, η εργοδοσία έχει βάλει στον «πάγο» ακόμα και όσα είχε αναγκαστεί να εφαρμόζει κάτω από μεγάλη πίεση των εργαζομένων και των σωματείων τους.
Κοινή εικόνα στους χώρους δουλειάς είναι ότι οι ανεμβολίστοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να κάνουν rapid test τα οποία πληρώνουν από την τσέπη τους, αντί να υποχρεώνονται οι εργοδότες να κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με δικά της έξοδα. Η τακτική που ακολουθούν κυβέρνηση και εργοδοσία είναι η αντιμετώπιση των εμβολιασμένων σαν να μην υπάρχει περίπτωση να μολυνθούν και να διαδώσουν τον ιό. Σε αυτούς δεν γίνονται τεστ, ενώ πολλές φορές δεν μπαίνουν σε καραντίνα όταν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος στον χώρο δουλειάς.
Χαρακτηριστικά είναι όσα μας μεταφέρουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο. Στους μεγάλους χώρους δουλειάς του κλάδου έχουν εγκαταλειφθεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα κάτω από τη διαρκή πίεση και διεκδίκηση των εργαζομένων και των σωματείων.
Στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ καμία αναλογία πελατών και τετραγωνικών μέτρων δεν μετριέται, ούτε καν τυπικά. Αντίστοιχα, στα μεγάλα εμπορικά κέντρα μπορεί η είσοδος να γίνεται με επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ωστόσο οι απαραίτητες αποστάσεις είναι συχνά αδύνατον να τηρηθούν στο εσωτερικό τους. Οταν ένας εργαζόμενος βρίσκεται θετικός στον κορονοϊό, η ζωή απλά ...συνεχίζεται, με βάση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και οι συνάδελφοί του συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά. Το αποτέλεσμα, συχνά, εκεί που νοσεί ένας, τις επόμενες μέρες να αρρωσταίνει δεύτερος και τρίτος. «Κάνε self test και έλα στη δουλειά»: Αυτή είναι η σύσταση της εργοδοσίας και σε εργαζόμενους που έχουν κρούσματα στην οικογένειά τους.
«Σήμερα, παρά τις συνθήκες της δραματικής αναζωπύρωσης της πανδημίας, ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έχουν πάει ...περίπατο στους χώρους δουλειάς», τονίζει η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως εξηγεί, η ανησυχία και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες στους εργαζόμενους. Οταν ο συνάδελφος με τον οποίο δουλεύουν δίπλα δίπλα βρίσκεται θετικός, είναι λογικό να μην εφησυχάζουν επειδή οι ίδιοι είναι εμβολιασμένοι. Ετσι, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να υποβληθούν σε τεστ και να μάθουν αν έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι, να προστατέψουν την υγεία τη δική τους και των οικογενειών τους. «Κανένα από τα απαραίτητα μέτρα δεν μας χαρίστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία: Απολυμάνσεις σε καταστήματα όπου εμφανίστηκαν κρούσματα, τεστ στο προσωπικό με ευθύνη της εργοδοσίας, χορήγηση μέσων προστασίας, έγιναν από την πρώτη στιγμή αντικείμενο πάλης και διεκδίκησης από τους εργαζόμενους και το σωματείο», υπενθυμίζει. Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει την ανάγκη να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης των εργαζομένων τα αιτήματα για την προστασία της υγείας τους από την πανδημία.
Στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις στην Αττική και αλλού επίσης καταγράφονται κρούσματα στο προσωπικό. Τα πρωτόκολλα που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των επιχειρήσεων εφαρμόστηκαν εξάλλου για δεύτερη χρονιά μέσα στις συνθήκες της αυξημένης τουριστικής κίνησης τους μήνες της θερινής σεζόν. Την έλλειψη μέτρων προστασίας επιδεινώνει η έλλειψη προσωπικού, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και ατελείωτου τρεξίματος από το ένα πόστο στο άλλο. Στο μεταξύ, οι αντιφάσεις των μέτρων της κυβέρνησης αποτυπώνονται και στους συγκεκριμένους χώρους: Στα εστιατόρια των ξενοδοχείων οι πελάτες πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τη διαμονή τους μπορούν να επιδείξουν και αρνητικό rapid test, ενώ για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας.
Σε επιχειρήσεις στον κλάδο Τροφίμων στην Αττική, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, οι αποστάσεις πια δεν τηρούνται ούτε για τα «μάτια του κόσμου», ιδιαίτερα στις μονάδες παραγωγής και στις αποθήκες. Και εδώ οι εργοδότες δεν παίρνουν μέτρα για τους εμβολιασμένους, ενώ δεν γίνονται συχνές απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους. Ακόμα και το ανεπαρκές μέτρο του ποσοστού πληρότητας - μέχρι 85% στα οχήματα που μεταφέρουν το προσωπικό - δεν τηρείται, αφού πολλές φορές τα πούλμαν είναι γεμάτα.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου δεν περνάει μέρα χωρίς να καταγράφονται περιστατικά συνωστισμού στις αποβάθρες και στις στάσεις μέσα στα οχήματα, με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των οργανισμών, π.χ. του ΟΑΣΑ, να επιμένουν ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται στα λεωφορεία και στα βαγόνια, αφού όπως λένε ...δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες. Οσο για την αύξηση του αριθμού των οχημάτων που λέει ότι έχει κάνει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν φτάνει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες σε περίοδο πανδημίας, αλλά είναι πίσω και από τις ανάγκες μετακίνησης σε φυσιολογικές συνθήκες. Απ' την άλλη, η πανδημία αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, με την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή επιχειρηματιών σε αυτές (ΚΤΕΛ, μίσθωση οχημάτων κ.λπ.).
Στη Θεσσαλονίκη κάθε μέρα καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα, τα νοσοκομεία δουλεύουν εκτός ορίων, η πανδημία καλπάζει. Κι όμως, αυτό δεν αγγίζει την εργοδοσία σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς, που με τις πλάτες κράτους και κυβέρνησης συμβάλλει καθοριστικά για την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου.
Κρούσματα υπήρξαν ξανά σε εργοτάξια του Μετρό, με το Συνδικάτο Οικοδόμων να καταγγέλλει ότι «από την έναρξη των εμβολιασμών, τα όποια - υποτυπώδη - μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς "πήγαν περίπατο"». «Η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα (10ωρα κ.λπ.), σε εργασίες που εξ ορισμού απαιτούν συνωστισμό (σκυρόδεση, μπετά κ.ά.) καμία χορήγηση μασκών, κανένα αντισηπτικό και πουθενά, κανένα σαπούνι, καμία φόρμα, και πάει λέγοντας...».
Απαιτεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και την Επιθεώρηση Εργασίας να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα κατασκευαστικά έργα στην περιοχή, και σε ειδικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό: Να μην πραγματοποιηθεί καμία εργασία στα τούνελ μέχρι να περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα μετά τα τεστ των εργαζομένων, ώστε να είναι όλοι αρνητικοί. Παύση των εργασιών που προϋποθέτουν συνωστισμό των εργαζομένων (σκυρόδεση κ.λπ.). Διασφάλιση των οικονομικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων για όλη τη διάρκεια που θα είναι σε αναγκαστική αργία - καραντίνα.
Και το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής καταγγέλλει την έκθεση εργαζομένων στον κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό, μετά την άρνηση της εργοδοσίας να πάρει μέτρα, όπως στην περίπτωση καταστήματος αλυσίδας καφέ στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη. «Η εργοδοσία του καταστήματος όχι απλά το απέκρυψε από τους υπόλοιπους, αντίθετα δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και δεν φρόντισε να τηρηθούν έστω αυτά τα ξεχειλωμένα πρωτόκολλα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ. Και ενώ ήδη μια εργαζόμενη βρισκόταν σε καραντίνα, λόγω θετικού τεστ, την Παρασκευή βρέθηκε και δεύτερη εργαζόμενη θετική στον κορονοϊό, με τους εργοδότες να μην κάνουν πάλι τίποτα γι' αυτό, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των πελατών της περιοχής», καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ, όπως και ότι η εργοδοσία δεν δίστασε να προχωρήσει σε απειλές προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν επιστρέψουν άμεσα για δουλειά.
Πρωτόκολλα υπερμετάδοσης εφαρμόζονται στη μεγάλη πλειοψηφία των χώρων δουλειάς και στη Στερεά Ελλάδα.
Το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται είναι το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, κι αυτό με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους. Σε ελάχιστους εργασιακούς χώρους γίνονται τεστ στο σύνολο του προσωπικού, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την αποφυγή συνωστισμού, την απολύμανση και αερισμό των χώρων, τη χορήγηση ατομικών μέτρων προστασίας, την ύπαρξη απολυμαντικών.
Χαρακτηριστική περίπτωση το εργοστάσιο της «Μιμίκος - HQF» στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση - καταγγελία του Επιχειρησιακού Σωματείου η εργοδοσία, μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου με κορονοϊό, αποφάσισε να βάλει σε καραντίνα μόνο τους δύο ανεμβολίαστους εργαζόμενους της βάρδιας, χωρίς κανένα άλλο μέτρο προστασίας και πρόληψης για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτό, σύμφωνα με το Σωματείο, είχε ως αποτέλεσμα οι μισοί και παραπάνω από τη συγκεκριμένη βάρδια, εμβολιασμένοι και μη, να προσβληθούν από τον ιό και να νοσήσουν. Παράλληλα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της βάρδιας συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.
«Η στάση αυτή της εργοδοσίας μετατρέπει το εργοστάσιο σε υγειονομική βόμβα. Παίρνοντας υπόψη το κοντινό παρελθόν, όταν δεκάδες εργαζόμενοι νόσησαν λόγω της μεγάλης διασποράς, που ήταν αποτέλεσμα της μη λήψης μέτρων από την εταιρεία με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ελλοχεύει ξανά ο κίνδυνος να έχουμε μια απ' τα ίδια», τονίζει το επιχειρησιακό σωματείο, απαιτώντας τη λήψη μιας σειράς μέτρων όπως: Διεξαγωγή rapid test σε όλους τους εργαζόμενους, εξαιρουμένων μόνο των νοσούντων εντός εξαμήνου, χρονικό κενό κατά την αλλαγή βάρδιας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να γίνεται απολύμανση, θερμομέτρηση στην είσοδο και ενίσχυση της καθαριότητας.
Απέναντι στη στάση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Μιμίκος» στην Εύβοια απάντησαν με μονόωρη στάση εργασίας ανά βάρδια την Τετάρτη 10 Νοέμβρη, ενώ για το Σάββατο 13 Νοέμβρη το Σωματείο καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 5.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα της Νέας Αρτάκης.
Σημαντική επίσης είναι η πρωτοβουλία που πήρε το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, να συγκεντρώσει υπογραφές εργαζομένων σε κείμενο διεκδίκησης διεξαγωγής τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με το κόστος να επιβαρύνει την εργοδοσία, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, καθώς και λήψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Στο κείμενο συλλογής υπογραφών το Σωματείο τονίζει ότι με το μέτρο διεξαγωγής τεστ μόνο στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους «σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να προστατέψει την υγεία μας, αλλά αντίθετα να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους σε μια συζήτηση που απέχει πάρα πολύ από την πραγματική λύση του προβλήματος», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το κόστος των τεστ «θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα».
https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/ideologia/2824-ta-monopolia-kai-o-rolos-tous Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες στην προσπάθεια να διαστρεβλώσουν το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ ξεκινώντας απο τον Ιμπεριαλισμό. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ιμπεριαλισμό του ΛΕΝΙΝ που ...δεν πάγωσε στο χρόνο... ο Καπιταλισμός βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξαρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα. ΛΕΝΙΝ που αρχές του 1917 εξηγεί στον Γκρόιλιχ γιατί είναι ιμπεριαλιστική χώρα η ...ΕΛΒΕΤΙΑ.... https://cognoscoteam.gr/1882-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2/https://www.902.gr/eidisi/politiki/235055/1821-i-epanastasi-kai-oi-aparhes-toy-ellinikoy-astikoy-kratoyshttps://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html Καλή χώνεψη στους χαφιέδες του Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή