Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Σχέδια ενίσχυσης συνεργασίας στην Ανατολική Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία


Την παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό απέναντι στη Ρωσία, με ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση των δυνάμεών τους στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, ανήγγειλαν την Κυριακή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λιθουανία.

Ο Στόλτενμπεργκ και η φον ντερ Λάιεν επικαλέστηκαν για τα παραπάνω για άλλη μια φορά την «ασυνήθιστη» ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως και «υβριδικές απειλές» σαν την κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, την ώρα που ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν συνεχώς τη στρατιωτική τους παρουσία σε όλο το τόξο γύρω από τη Ρωσία και εντείνουν την καταστολή στα λευκορωσικά σύνορα απέναντι σε ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν σε χώρες της ΕΕ.

Με μοχλό τις καταγγελίες για «ασυνήθιστη» ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με Λευκορωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ και η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησαν ξανά το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε τη «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα με την Πολωνία.

«Για να αντιδράσουμε σε τέτοια γεγονότα, είναι σημαντικό η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να εργάζονται χέρι με χέρι», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Στόλτενμπεργκ και τον Πρόεδρο της Λιθουανίας.

Στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής κατά προσφύγων και μεταναστών, επισήμανε ότι η ΕΕ αποφάσισε να τριπλασιάσει, φτάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ, τους πόρους που προορίζονται για τη διαχείριση των συνόρων σε Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία για φέτος και το 2022. Διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα δοθεί για οχήματα περιπολίας και για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνόρων, με τη χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Αν η κατάσταση, όσον αφορά την ασφάλεια, επιδεινωθεί περαιτέρω, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να έχουμε διαβουλεύσεις με βάση το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε ο Λιθουανός Πρόεδρος, Γκ. Ναουσέντα, αναφερόμενος στην κατάσταση στη μεθόριο με τη Λευκορωσία. Αντίστοιχα, και η Πολωνία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο αυτό.

«Συζητήσαμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το κοινό μας έργο, κυρίως μέσω μιας νέας κοινής διακήρυξης, επειδή είμαστε πιο ισχυροί και πιο ασφαλείς όταν δουλεύουμε μαζί», είπε από την πλευρά του ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ασυνήθιστη» ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με άρματα, πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και χιλιάδες στρατιώτες, λέγοντας ότι είναι «πολύ ανησυχητική για πολλούς λόγους» και ιδίως, ισχυρίστηκε, «επειδή δεν προκλήθηκε και δεν εξηγείται»...

«Το μήνυμα προς τη Ρωσία είναι ότι πρέπει να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση, να μειώσει τις εντάσεις και να επιδείξει διαφάνεια», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι αν η Μόσχα «αποφασίσει να καταφύγει στη βία, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες».

«Η σιδερένια δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος εξάλλου αναμένεται να κινηθεί και η διήμερη Σύνοδος των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στη Λετονία (βλ. σελ. 3).

Χαρακτηριστικά, ενόψει της Συνόδου και της συμμετοχής του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυκλοφόρησε ανακοίνωση με τίτλο «Η σιδερένια δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ». Σε αυτήν επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η σημασία της λυκοσυμμαχίας για «προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εντεινόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ενώ αναφέρεται ακόμη ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται επίσης για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θέτει η Κίνα απέναντι στα συλλογικά μας συμφέροντα ασφαλείας, στις δημοκρατίες μας και στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ανατολική Ευρώπη, επαναλαμβάνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούνη επιβεβαίωσε την απόφαση για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη λυκοσυμμαχία.

Καθώς βέβαια η εν λόγω απόφαση, που έχει ληφθεί ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι, προσκρούει στις «κόκκινες» γραμμές που θέτει η Μόσχα, επισημαίνεται και η «πλάγια οδός» ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στις δύο χώρες, οι οποίες «είναι μέλη της Εταιρικής Σχέσης Ενισχυμένων Ευκαιριών, η οποία ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και τις ευκαιρίες εκπαίδευσής τους μαζί με τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Με άλλη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται ειδική αναφορά στις επαφές που θα έχει ο Μπλίνκεν με την ηγεσία της Λετονίας, η οποία φιλοξενεί τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας την «ισχυρή συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεχίζονται οι απελάσεις διπλωματών ΗΠΑ - Ρωσίας

Ενδεικτικές της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας είναι εξάλλου και οι συνεχιζόμενες απελάσεις διπλωματών.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ, ανακοίνωσε ότι 27 ακόμη Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους θα απελαθούν από τις ΗΠΑ και θα αναχωρήσουν στις 30 Γενάρη, κάνοντας λόγο για «σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού».

Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι πάνω από 100 από τους διπλωμάτες της με τις οικογένειές τους έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ από το 2016, ενώ τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι το προσωπικό της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία έχει μειωθεί σε 120 από 1.200 που ήταν στις αρχές του 2017.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ριαμπκόφ, θα απαντήσει οπωσδήποτε στις τελευταίες απελάσεις διπλωματών της από τις ΗΠΑ.

Ο ίδιος, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την «αποσταθεροποίηση» της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων διάφορες ΜΚΟ. «Η αμερικανική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», ανέφερε, «γίνεται πιο εξελιγμένη, μιμούμενη ανεξάρτητα ΜΜΕ, ερευνητική δημοσιογραφία και οργανώσεις της βάσης».

«Η Λευκορωσία δεν θα μείνει αμέτοχη...»

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Ρωσία ανακοίνωσε χτες ότι πραγματοποίησε μια ακόμη επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου «Zircon».

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το πολεμικό πλοίο «Ναύαρχος Γκαρσκόφ» στη Λευκή Θάλασσα και έπληξε έναν ναυτικό στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 400 χλμ. Ηταν η δεύτερη δοκιμή μέσα σε δύο βδομάδες.

Χτες επίσης οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας και ένα σχέδιο επικείμενων επαφών σε διάφορα επίπεδα.

Ο δε Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA, μιλώντας σε συνάντηση στο υπουργείο Αμυνας, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η Δύση «ξεκινήσει ξανά έναν πόλεμο στο Ντονμπάς ή κάπου αλλού στα σύνορα με τη Ρωσία, η Λευκορωσία δεν θα μείνει αμέτοχη. Και είναι καθαρό ποιανού το μέρος θα πάρει».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου