Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Πού οδηγείται η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών; Έργα και ημέρες μιας ανυπόληπτης ηγεσίας


Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στον οπτικοακουστικό τομέα στη χώρα μας. Ανάμεσα στα άλλα οι αλλαγές αυτές αφορούν και την κρατική επιχορήγηση των κινηματογραφικών παραγωγών μέσω των ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΕΡΤ αποκλείοντας από την κρατική χρηματοδότηση όλο και περισσότερο νέους, αλλά και παλιότερους σκηνοθέτες και σκηνοθέτες–παραγωγούς, ενώ διαμορφώνουν ταυτόχρονα ένα περιβάλλον εντατικοποίησης στους μισθωτούς του χώρου.

Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών, όλα αυτά τα χρόνια έχει τοποθετηθεί σε όλα τα "καυτά" ζητήματα του χώρου, αλλά και ευρύτερα του χώρου των καλλιτεχνών.

Χαρακτηριστικά, πρωτοστατήσαμε στη συλλογή χιλιάδων υπογραφών ενάντια στο ν. Λιβάνιου, τον τρομονόμο στην τέχνη. Συμμετείχαμε σε πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλα καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς για τη στήριξη του χώρου του πολιτισμού εν μέσω πανδημίας. Σταθήκαμε ξεκάθαρα σε όλα τα καίρια ζητήματα χωρίς "ναι μεν αλλά".

Το ίδιο διάστημα η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΕΕΣ, όντας αποκομμένη από τους χώρους δουλειάς και έχοντας καταργήσει τις συλλογικές διαδικασίες, μόνο μετά από την πίεσή μας εδέησε να ασχοληθεί με τα ζωτικά προβλήματα των σκηνοθετών. Μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του 2019, δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία γενική συνέλευση, δεν συζητήσαμε ποτέ τις τόσο σοβαρές εξελίξεις, κανένα μέλος της ηγεσίας της ΕΕΣ δεν ζήτησε τη γνώμη των συναδέλφων.

Εντελώς ξαφνικά και μετά από 2,5 χρόνια απουσίας κάθε συλλογικής συζήτησης, το Προεδρείο, κάλεσε σε γενική συνέλευση με θέμα την ένταξη της ΕΕΣ στην ΠΟΘΑ. Θέληση όλων μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους συλλογικούς φορείς των υπόλοιπων εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού δυναμώνοντας τη φωνή μας. Το δυνάμωμα όμως αυτό δεν γίνεται με τεχνητά, πολύ περισσότερο με απαράδεκτα μέσα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία στη διοίκησης της ΕΕΣ. Η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι να δυναμώσει και να ζωντανέψει πρώτα – πρώτα η λειτουργία της ιδίας της Εταιρίας, ώστε να συσπειρώσει την πλειονότητα των σκηνοθετών στο αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας, έτσι που ο συντονισμός της δράσης της με τα υπόλοιπα σωματεία στον τομέα του πολιτισμού να έχει αποτελέσματα και για την ΕΕΣ. Αυτό το γνωρίζει καλά η παράταξη της πλειοψηφίας. Γι’ αυτό, μη διαθέτοντας κανένα σοβαρό επιχείρημα, έσπευσε να φέρει τα μέλη της ΕΕΣ προ τετελεσμένων γεγονότων.

Την ίδια στιγμή που μας καλούσε σε ΓΣ στις 21/11 για να συζητήσουμε την ένταξη στην ΠΟΘΑ, είχε ήδη στείλει σε αυτή στις 29/10/2021 έγγραφο με δήθεν απόφαση της Συνέλευσης του 2019, για προσχώρηση στην ΠΟΘΑ, επικαλούμενη αδιανόητες, ακόμη και στους νομικούς κύκλους ερμηνείες και παρερμηνείες λέξεων και εκφράσεων.

  




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου