Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Απαράδεκτη πρόκληση στα Ρηχά Νερά Λήμνου


Τιμούμε την επέτειο της εθνικής αντίστασης με τους αγώνες του σήμερα, ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά το φασισμό, την προσφυγιά, τις κρίσεις, τους πολέμους

Στις εκδηλώσεις για την εθνική αντίσταση στη Μύρινα, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, το ΚΚΕ τιμά την ηρωική πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική), που πραγματοποιήθηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με το ΚΚΕ βασικό εμπνευστή, καθοδηγητή και αιμοδότη της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Οι αγώνες τους εμπνέουν τους αγώνες του σήμερα, ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά το φασισμό, την προσφυγιά, τις κρίσεις, τους πολέμους. Σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία”, πίσω από την οποία κρύβεται η εξαπάτηση του λαού και ο εγκλωβισμός του στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” του κεφαλαίου. 

Θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχει γραμμένο ανάμεσα στα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί λημνίων πατριωτών στο μνημείο της περιοχής στα «Ρηχά Νερά» και το όνομα του δήμιου των 41 εξόριστων στον Αη Στράτη κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, Βουδικλάρη, αστυνομικού διευθυντή στο νησί αυτό, τοποθετημένου από τη δικτατορία του Μεταξά, για να παραδώσει τους εξόριστους από τους ντόπιους φασίστες, στους ξένους φασίστες κατακτητές. 

Καλούμε τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές να σβήσουν άμεσα από το μνημείο το όνομα αυτό που προσβάλει τη μνήμη των λημνίων πατριωτών.

ΤΕ Λήμνου του ΚΚΕ

 

Ποιος ήταν ο δήμιος Π. Βουδικλάρη

26 Απρίλη 1941. Δυο μέρες πριν οι Γερμανοί φασίστες αποβιβαστούν στο νησί, οι «Έλληνες» δεσμοφύλακές μας αρνήθηκαν να μας αφήσουν να φύγουμε για να μην πέσουμε  στα χέρια των καταχτητών. Αντίθετα, πήραν όλα τα μέτρα για να μας παραδώσουν όλους στα καινούργια αφεντικά τους, διαπράττοντας ένα στυγερό έγκλημα που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσει ο ελληνικός λαός.

Για να δείξουν την πίστη και την αφοσίωσή τους στους χιτλεροφασίστες καταχτητές, οι «Έλληνες» φρουροί του στρατοπέδου πυροβόλησαν αναίτια στο ψαχνό κατά των εξόριστων κομμουνιστών και σκότωσαν τους αξέχαστους συντρόφους μας Παπαδάτο, Πέππα και Σκυτούδη. Ύστερα από το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα οι χωροφύλακες, με επικεφαλής τον ματοβαμμένο φασίστα Βουδικλάρη, που ήταν διοικητής  χωροφυλακής του Αη Στράτη, μας έκλεισαν  όλους τους εξόριστους σ’ ένα μεγάλο θάλαμο και απαγόρευσαν την έξοδό μας.

Μας είπαν ρητά ότι όποιος τολμήσει να βγει έξω θα τουφεκιστεί χωρίς καμιά άλλη διαδικασία!

Ο εγκλεισμός μας έγινε για να μη δραπετεύσουμε  και να μας παραδώσουν στους Γερμανούς καταχτητές! Πραγματικά, ο φασίστας Βουδικλάρης μας παράδωσε όμηρους στους χιτλεροφασίστες.

Ο Βουδικλάρης  διορίστηκε από τους Γερμανοφασίστες καταχτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με σκοπό να τσακίσει και να εξοντώσει τους κομμουνιστές εξόριστους που αρνούνταν να υπογράψουν δήλωση μετάνοιας.

Οι χιτλεροφασίστες καταχτητές και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες τους έβαλαν σε εφαρμογή ένα σατανικό σχέδιο για τη φυσική εξόντωση των κρατουμένων. Μας στέρησαν κάθε μέσο διαβίωσης για να πεθάνουμε από την πείνα. Πραγματικά, η πείνα άρχισε να θερίζει σε λίγο τον έναν μετά τον άλλο τους συντρόφους μας. Η κατάσταση ήταν φοβερή. Όλοι είμασταν κατάκοιτοι από την εξάντληση και την απερίγραπτη δοκιμασία. Ήταν μια φοβερή κόλαση που δεν τη συναντάς ούτε στις περιγραφές του Δάντη.

Ο έμπιστος όμως δήμιος των καταχτητών και η αιματοβαμμένη κουστωδία του, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο: οι κομμουνιστές χάρη στην οργανωμένη ζωή και στην απαράμιλλη δύναμη των ιδεών τους άντεξαν και δεν υπόγραψαν δήλωση.

Ο χειμώνας του 1941-42 λες και ήθελε να ολοκληρώσει το κακό. Παγωνιά και ατέλειωτες χιονοθύελλες σάρωναν τα πάντα. Η θάλασσα αγκομαχούσε δαρμένη απ’ τους άγριους αγέρες και τις τρικυμίες. Όλοι οι κομμουνιστές κρατούμενοι είμασταν αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε μέχρι την τελευταία μας πνοή. Πέθαναν από την πείνα 33 κομμουνιστές κρατούμενοι.

"ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941"

 Αϊ-Στράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου