Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Δίκαιος ο αγώνας των επαγγελματιών στην εστίαση

Οι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης, που έκλεισαν τα καταστήματά τους, και οι χιλιάδες - και από πολλούς άλλους κλάδους - που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις την Τρίτη 16 Νοέμβρη, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν έχουν υποστεί μια «μικρή αναστάτωση», όπως είπε ο πρωθυπουργός, ούτε κινητοποιήθηκαν «χωρίς λόγο», όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και η κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά εκτεθειμένη, αφού τους αντιμετωπίζει ως «αποδιοπομπαίο τράγο», φορτώνοντας ευθύνες για τη μετάδοση του ιού, που η ίδια έχει ακέραιες.

Τα πρόσφατα - δοκιμασμένα και αναποτελεσματικά - μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, με τα οποία, εκτός των άλλων, τους μετατρέπει σε «χωροφύλακες» μέσα στα καταστήματά τους, με την απειλή τσουχτερών προστίμων, ποινών, με κλεισίματα καταστημάτων κ.λπ., ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και μεγάλωσε τις αντιδράσεις. Γιατί ήρθαν σε μια περίοδο που μεγαλώνει η αγωνία σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες, αφού βλέπουν την ακρίβεια σε πρώτες ύλες και τιμολόγια Ενέργειας να περιορίζει τα εισοδήματά τους και ενώ έχουν μπροστά τους συσσωρευμένα χρέη σε εφορία, τράπεζες, των δανείων, της επιστρεπτέας προκαταβολής, που πρέπει να αποπληρωθούν άμεσα.

* * *

Βλέπουν όλοι ότι πρόκειται για μέτρα που προσθέτουν περισσότερα προβλήματα στους πιο φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα του νέου ανεξέλεγκτου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας.

Καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν φταίει ο ιδιοκτήτης του καφέ της γειτονιάς για τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. Δεν φταίει ο μικρέμπορος για την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή για τους μεγάλους χώρους δουλειάς, που αποδεικνύονται ξανά εστίες υπερμετάδοσης. Δεν φταίει ο μικροβιοτέχνης, που από τα νοσοκομεία λείπουν χιλιάδες υγειονομικοί, που οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για την ουσιαστική περίθαλψη ασθενών. Δεν φταίει η κομμώτρια ή η αισθητικός για το 40% του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο, με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν οργανώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά μετατρέπει το εμβόλιο από μέσο προστασίας σε εργαλείο διαίρεσης των εργαζομένων και προώθησης νέων αντιλαϊκών ανατροπών.

Οι επαγγελματίες από όλους τους κλάδους γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μερίδα του λέοντος, από τα εκατομμύρια που μοίρασε η κυβέρνηση, πήγε στους μεγάλους επιχειρηματίες, ενώ για τους μικρούς υπήρχαν μόνο ημίμετρα μιας χρήσης, που αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να καλύψουν τις απώλειες του εισοδήματος. Βλέπουν ότι τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης τα έχουν ήδη «καβατζώσει» μονοπωλιακοί όμιλοι για νέα γιγάντωση των κερδών τους.

* * *

Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει έμπρακτα τους επαγγελματίες στην εστίαση, στο εμπόριο, σε όλους τους κλάδους, όλους όσοι συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Και με πολλαπλές παρεμβάσεις στη Βουλή, στα Δημοτικά Συμβούλια και με τις δυνάμεις του στο κίνημά τους. Τους καλεί να συνεχίσουν πιο δυναμικά τον αγώνα τους, ενώνοντας τη φωνή τους και με τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές, εντείνοντας την πάλη για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος, προτάσσοντας διεκδικήσεις για την ουσιαστική ανακούφισή τους, που αφορούν την άρση των εξοντωτικών προστίμων, τη γενναία διαγραφή χρεών σε εφορία, τράπεζες, δημοτικών τελών και αυτών της επιστρεπτέας προκαταβολής, την επανένταξή τους στο αφορολόγητο και την κατάργηση χαρατσιών, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, ο ΕΝΦΙΑ, η προκαταβολή φόρου, η επιδότηση για την απορρόφηση των αυξήσεων στην Ενέργεια κ.λπ.

Αλλά και κάνοντας και δική τους υπόθεση τα αιτήματα για θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία.

* * *

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στον αντίποδα της μοιρολατρίας, αλλά και του συντεχνιασμού που καλλιεργούν φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στο κίνημα των ΕΒΕ, οι οποίες ζητούν ξανά «αναστολές εργασίας» για τους εργαζόμενους, πρόστιμα στους καταναλωτές.

Είναι ο δρόμος που φέρνει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό, ενισχύει τον κοινό αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, στοχεύοντας στον κοινό αντίπαλο: Την κυβερνητική πολιτική, το κράτος, τους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκθέτουν όλο τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Το Παρόν»)


Χάρης ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ
Μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου