Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/11/1491

Η Γρανάδα, το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο, παραδίδεται στους χριστιανούς βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδο και Ισαβέλλα.

25/11/1844

Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Καρλ Μπεντς, σχεδιαστής και κατασκευαστής του πρώτου πρακτικού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

25/11/1884

Πεθαίνει ο Γερμανός χημικός Άντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.

25/11/1916

Οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποσύρει τον ελληνικό στρατό από την Πελοπόννησο ενώ η Πάτρα και ο ισθμός της Κορίνθου τίθενται υπό «συμμαχικό» έλεγχο.

25/11/1917

Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

25/11/1927

Με απόφαση του Πολιτικού του Γραφείου το ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της «τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης» και εγκρίνει όλα τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι).

25/11/1935

Μετά το νόθο δημοψήφισμα του Κονδύλη ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’ επιστρέφει στην Ελλάδα, 12 χρόνια μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

25/11/1936

Υπογράφεται το Αντικομιντέρν Σύμφωνο (εναντίον της Κομμουνιστικής Διεθνούς) μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.

25/11/1936

Συνέρχεται στη Μόσχα το 8ο Έκτακτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ το οποίο ψήφισε το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ.

25/11/1942

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Βρετανοί σαμποτέρ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα. 

Γοργοπόταμος 

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

25/11/1943

Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ).

Στη διάσκεψη θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη (όπου έως τότε το βάρος του πολέμου σήκωνε σχεδόν αποκλειστικά η Σοβιετική Ένωση). Ωστόσο, αυτό θα αργήσει ακόμα 6 μήνες. 

Διάσκεψη της Τεχεράνης

25/11/1947

Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας. Περπατώντας έως και 18 ώρες συνεχόμενα, υπό καταρρακτώδη βροχή, οι μονάδες του ΔΣΕ πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό του εχθρού, καταφέρνοντας μια σειρά νίκες.

Στις 27 του μήνα ο ΔΣΕ κατέλαβε και την κωμόπολη του Δελβινακίου, προκαλώντας ενθουσιασμό στις γραμμές του και ανησυχία στο αστικό στρατόπεδο. 

Μουργκάνα

Ο ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας

25/11/1952

Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται από τις αρχές. 

Συλλαμβάνετε ο Νίκος Πλουμπίδης

25/11/1952

Πραγματοποιείται συνάντηση του προέδρου της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδη και του πρωθυπουργού Α. Παπάγου, κατά την οποία ο Παπάγος διαβεβαιώνει ότι η ΕΔΑ δεν θα διαλυθεί από το κράτος.

25/11/1969

Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει, όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των «Μπιτλς». Ο Λένον επέστρεψε το βραβείο, διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

25/11/1970

Αυτοκτονεί ο Ιάπωνας συγγραφέας Γιούκο Μισίμα.

25/11/1973

Με πραξικόπημα, ο Δ. Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας, ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

25/11/1992

Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας στις Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Είχε αποφασιστεί το προηγούμενο καλοκαίρι και εφαρμόστηκε από την 1η Γενάρη του 1993.

25/11/2016

Πεθαίνει ο ηγέτης της Κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961-2011) και Πρωθυπουργός της χώρας του (1959-2008).

 Πεθαίνει ο Φιντέλ Κάστρο Ρους 

Φιντέλ Κάστρο Ρους

7 σχόλια:

  1. 25/11/1952

    Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται από τις αρχές.25/11/1952

    Πραγματοποιείται συνάντηση του προέδρου της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδη και του πρωθυπουργού Α. Παπάγου, κατά την οποία ο Παπάγος διαβεβαιώνει ότι η ΕΔΑ δεν θα διαλυθεί από το κράτος. Την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ο Αντικομουνιστής Μενσεβίκος πρόεδρος της ...ΕΔΑ... ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ πήρε την υπόσχεση απο τους Καπιταλιστές πως δεν διαλύσουν την ...ΕΔΑ... Είχε αρνηθεί τις υποψηφιότητες Μπελογιάννη Πλουμπίδη για να έχουν την ασυλία. Αυτός ο Αντικομουνιστής σύμφωνα με τον ...μέγα ιστορικό... της αυγής των ..συντακτών του σύριζα δεν πρόδωσε την επανάσταση ποτέ..https://www.efsyn.gr/politiki/2803_enas-mensebikos-poy-den-tin-prodose ...Αξιος Μανιαδάκης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη μη υποψηφιότητα του Ν. Μπελογιάννη είναι γενικά γνωστό ότι ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε η επιμονή του Μιχάλη Κύρκου, ο οποίος απειλούσε και εξεβίαζε με αποχώρηση από την ΕΔΑ, στην περίπτωση που αποφασιζόταν η υποψηφιότητα του Μπελογιάννη.

    Βεβαίως, δεν ήταν μόνο ο Μ. Κύρκος που αντιδρούσε. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχαν κι άλλοι, όχι μόνο συνεργαζόμενοι με το ΚΚΕ αλλά και κομμουνιστές. Οπως γράφει ο Σπ. Λιναρδάτος - ένας απ' αυτούς που επικροτούν τη μη υποψηφιότητα του Μπελογιάννη - «φοβόντουσαν ότι έτσι θα δώσουν επιχειρήματα να διαλυθεί η ΕΔΑ σαν συνδεδεμένη με τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ»!2

    Γράφει σχετικά ο Σπ. Λιναρδάτος: «Αντιδρούν επίσης μερικά από τα στελέχη του ΚΚΕ που έχουν βγει από την εξορία και είναι νόμιμα (Αντώνης Μπριλάκης, Πότης Παρασκευόπουλος, Γιάννης Φιλίνης). Σε μια σύσκεψη στο σπίτι του στρατηγού Μάντακα στην οδό Δεινοκράτους, φέρνει το θέμα ο Δ. Μαριόλης. Ο Πασαλίδης διατυπώνει αμέσως τις αντιρρήσεις του. Ο Μιχάλης Κύρκος λέει: "Τα τινάζετε όλα στον αέρα". Ο Σπηλιόπουλος και ο Μάντακας συμφωνούν. Οι άλλοι όμως επιμένουν να μην μπουν οι υποψηφιότητες. Ο Ζάκκας δηλώνει ότι αποχωρεί. Πραγματικά αποχωρεί και δεν παίρνει μέρος στις συσκέψεις της ΕΔΑ. Εκείνο το βράδυ ο Γιάννης Κοκορέλλης προτείνει να δοθεί στον Τύπο ανακοίνωση ότι ο "Δημοκρατικός Συναγερμός" (νόμιμη έκφραση του ΚΚΕ) αποχώρησε από την ΕΔΑ. Για μια βδομάδα όμως επικρατεί διάλυση...».3

    Το μόνιμο μοτίβο που λέγεται και γράφεται, απ' όσους εγκρίνουν τη στάση του Μ. Κύρκου και άλλων, είναι ότι προσπαθούσαν μ' αυτόν τον τρόπο να παρεμποδίσουν τη διάλυση της ΕΔΑ, να μη δώσει δηλαδή η ΕΔΑ πρόσχημα στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που επεδίωκαν να τη θέσουν εκτός νόμου. Ωστόσο, κανένας από τους παραπάνω δεν απαντά στο απλό γεγονός: Γιατί ο Μ. Κύρκος αποχώρησε από την ΕΔΑ - μαζί με τον Λ. Καραμαούνα - λίγους μήνες αργότερα, αφού στο μεταξύ είχε εκλεγεί βουλευτής; Αν, ο λόγος της άρνησής του να συμφωνήσει με την υποψηφιότητα Μπελογιάννη, ήταν ο κίνδυνος διάλυσης της ΕΔΑ, τότε γιατί αποχώρησε;https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5015960 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 25/11/1936

    Υπογράφεται το Αντικομιντέρν Σύμφωνο (εναντίον της Κομμουνιστικής Διεθνούς) μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας. ........ Με την Κ.Δ να πέφτει στα χέρια του οπορτουνισμού το 1935 που με τα πολιτικά μέτωπα και στάδια κατέστρεψαν τα πάντα. Οπορτουνιστκή 5η φάλαγγα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2831-sti-mnimi-ton-118-ektelesthenton-sto-monodendri........ Το κεντρίστικο οπορτουνιστικό βαρίδι του Κάουτσκι ο Μανιαδάκης Καλαματιανός εμφανίστηκε δήθεν για να τιμήσει τους νεκρούς του αγώνα για να μας σερβίρει την ξινισμένη σούπα που σάπισε και βρωμάει για πολιτικά μέτωπα στάδια που εμπόδισαν τον λαό να διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και τον οδήγησαν δεμένο χειροπόδαρα στην σφαγή. Η Καλύτερη τιμή στους νεκρούς του αγώνα είναι το 1ο δοκίμιο του ΚΚΕ 1918 1949 του 2018 με τα συμπεράσματα για την καταστροφή. Τιμή και δόξα στους νεκρούς του αγώνα που μέσα απο τον τάφο φτύνουν στο πρόσωπο το ταξικό ναυάγιο και όλους τους ομόσταβλούς του της ....πασοκάρας..... ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.kordatos.org/chores-pou-antexan/........ Ο Σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ ανατράπηκε δολοφονημένος απο μέσα και πάνω με αφετηρία το 20ο αντεπαναστατικό συνέδριο του ....ΚΚΣΕ.... πρώην Μπολσεβίκων του 1956 με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού σε μία σταδιακή πορεία 35 χρόνων μέχρι το 1991. Στην Κούβα η επανάσταση ανέτρεψε την Φεουδαρχία Καπιταλισμό με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός και οικοδόμησαν Σοσιαλισμό με δικτατορία του προλεταριάτου. Το 2008 επικράτησε στην Κούβα η οπορτουνιστική αντεπανάσταση και ακολουθεί την ίδια πορεία προς την καταστροφή όπως και η ΕΣΣΔ μετά το 1956. Ο Καπιταλισμός στην Κίνα βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο και το ίδιο συμβαίνει σχεδόν παγκόσμια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Η σχέση «αγκιστρωμένου ψαριού» προς τους ισχυρούς πάτρωνές της, που υιοθετεί η ελληνική αστική τάξη από το 1821 ως σήμερα, έχει επιφέρει διαχρονικά οδυνηρές επιπτώσεις στον ελληνικό λαό, εθνικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές.https://prin.gr/2021/11/polemikoi-exoplismoi/....... Τα γνωστά παραμύθια του οπορτουνιστικού συρφετού για δήθεν αποικία εξάρτηση και υποτέλεια την στιγμή που έχουμε καπιταλισμό απο το 1830 που πέρασε στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο το 1882. Η Συνταγή που μας σερβίρουν οδήγησε τον λαό στην καταστροφή τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΜΟ ΜΕΤΩΠΟ Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός. Η Μοναδική λύση για τον λαό βρίσκεται στην ανατροπή του καπιταλισμού με δικτατορία του προλεταριάτου με όχημα την κοινωνική συμμαχία. Ολα τά άλλα είναι για να έχουμε καπιταλισμό για πάντα... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Έφυγε» ο «Θεός» ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/11/blog-post_915.html

    Το παιδί με το βρώμικο πρόσωπο που έγινε ο Θεός της μπάλας
    https://www.odigitis.gr/article/To-paidi-me-to-brmiko-prosopo-poy-egine-o-TIeos-tis-mpalas/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου