Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Νέες αποφάσεις - «φωτιά» στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών


Συγκρότηση ετοιμοπόλεμων στρατιωτικών σωμάτων ταχείας ανάπτυξης δρομολογήθηκε από το Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, με δράση μέχρι και τον Ινδο-Ειρηνικό, στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών με άλλα κέντρα.

Συγκεκριμένα, προχτές το βράδυ οι υπουργοί Αμυνας μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών συνεδρίασαν για να συζητήσουν επί του πρώτου σχεδίου κειμένου της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass), κειμένου αντίστοιχου με τη «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ, δόγματα των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα για το πώς θα αντιπαρατεθούν με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στα σχετικά ευρωενωσιακά έγγραφα, η «Στρατηγική Πυξίδα» «αναμένεται να παράσχει σαφή πολιτική και στρατηγική καθοδήγηση, σχετικά με την προσέγγιση της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα, για τα επόμενα 5 έως 10 έτη».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ ανέφερε χτες σε δηλώσεις του ότι η «Στρατηγική Πυξίδα» θα λειτουργήσει ως οδηγός δράσης, με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, που θα τους δώσει τη δυνατότητα «να αποφασίζουμε γρηγορότερα και με ευελιξία» για την ανάπτυξη δυνάμεων, όπως μια σχεδιαζόμενη «άμεσα αναπτυσσόμενη δύναμη έως 5.000 στρατιωτών», που με βάση τα όσα είπε θα συσταθεί από συνεισφορές των κρατών - μελών και το προσωπικό της θα εκπαιδεύονται όλοι μαζί για να αυξήσουν διαλειτουργικότητα και ταχύτητα στην αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας «κρίσεων», αναπτύσσοντας «ικανότητες» και «προσαρμοστικότητα».

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η πρεμούρα τους να προχωρήσουν τη σύσταση μιας τέτοιας δύναμης και να μη μείνει στα χαρτιά, όπως τα λεγόμενα «Battlegroups» που προηγήθηκαν στα σχέδιά τους, ενδεχόμενο που ξόρκισε στις δηλώσεις του ο Μπορέλ, ενώ ταυτόχρονα προϊδέασε για δράση μιας τέτοιας δύναμης όπου Γης, καθώς όπως είπε νωρίς τον επόμενο χρόνο σκοπεύουν να εγκαθιδρύσουν μια νέα ζώνη ναυτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, στον Ινδο-Ειρηνικό. Σημειωτέον επ' αυτού, παρεμβαίνοντας στη Σύνοδο ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε όσον αφορά τις λεγόμενες Συντονισμένες Ναυτικές Παρουσίες της ΕΕ (Coordinated Maritime Presence - CMP) ότι «η Ανατολική Μεσόγειος, ως Ναυτική Περιοχή Ενδιαφέροντος (Maritime Area of Interest - MAI), ευρισκόμενη στην άμεση γειτονία της ΕΕ, όπου διακυβεύονται μείζονα συμφέροντα για κράτη - μέλη και υφίστανται προκλήσεις και απειλές για ασφάλεια και σταθερότητα, πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τα είδη των υπό αντιμετώπιση κρίσεων και τις πάσης φύσης προφάσεις που χρησιμοποιούν δικαιολογώντας παρεμβάσεις στο εσωτερικό των κρατών - μελών, ο Μπορέλ, αφού στάθηκε στην κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, περιέγραψε το Προσφυγικό ως «υβριδική απειλή» και ως εργαλείο αντιμετώπισης τις υπό σύσταση «Υβριδικές Ομάδες Αμεσης Επέμβασης» (Hybrid Rapid Response Teams), οι οποίες όπως είπε θα μπορούν να αναπτύσσονται σε χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα, «συνεργαζόμενες» με τις τοπικές δυνάμεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Μπορέλ, ενημερώνοντας ότι μέχρι τον Μάρτη υπολογίζει να παρουσιάσει άλλα δύο νέα προσχέδια της «Πυξίδας» και δίνοντας το στίγμα όσων συζητήθηκαν στη Σύνοδο, επέμεινε στην ανάγκη «να επενδύουμε για περισσότερες ικανότητες, να καλυφθούν τα κενά, να είμαστε στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας».

Επίσης, «να στήνουμε εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες, πρώτα απ' όλα με το ΝΑΤΟ, σε ενίσχυση του ευρωατλαντικού δεσμού, συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, αλλά και με φιλοδοξία της ΕΕ να οικοδομήσει τις δυνατότητές της ώστε να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και μόνη της».

Αλλωστε, σε ειδική χτεσινή συνεδρία των υπουργών Αμυνας μετείχε και ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια μπορέσαμε να ενισχύσουμε και να ανυψώσουμε τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ σε πρωτοφανή επίπεδα», βάζοντας στόχο για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αυτής, σε τομείς όπως οι «αποσυντονιστικές τεχνολογίες», η «ανθεκτικότητα» και «οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

Εστίασε και στην κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί μετανάστες «ως υβριδική τακτική εναντίον άλλων χωρών», ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί «στενά τη στρατιωτική συσσώρευση από τη Ρωσία», προσθέτοντας ότι «στέλνουμε επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για την προστασία όλων των Συμμάχων στην περιοχή».

Σε άλλα θέματα της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA).

Παραπέρα, ενέταξαν άλλα 14 σχέδια στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της ΕΕ (PESCO), αυξάνοντας συνολικά σε 60 τα σχέδια ανάπτυξης μέσων και δυνατοτήτων, ανάμεσά τους και το υπό ελληνικό συντονισμό πρόγραμμα «Main Battle Tank - Simulation and Testing Centre».

Συζήτηση έγινε και για τις «εκπαιδευτικές αποστολές» της ΕΕ (όπως η EUTM στο Μάλι και ευρύτερα στο Σαχέλ, ζώνη όπου η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αποστολή μάχιμου τμήματος προς υποστήριξη του γαλλικού σώματος που επιχειρεί στην περιοχή), με τον Μπορέλ να γνωστοποιεί ότι συζήτησαν πώς θα κάνουν τέτοιες αναπτύξεις πιο «ευέλικτες» και «αποτελεσματικές», δίνοντας και την πληροφορία ότι σκέφτονται μια τέτοια «εκπαιδευτική αποστολή» και στην Ουκρανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου