Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

«Παροχές» - ψίχουλα προς τα ΑΕΙ


Με τον νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια να μετατίθεται όπως όλα δείχνουν στους πρώτους μήνες του 2022, αλλά με τη συζήτηση στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας γύρω από πιθανές πλευρές του να συνεχίζεται αμείωτη, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ για τα ιδρύματα, καθώς και έκτακτη επιχορήγηση προς αυτά, της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Οι 400 αυτές θέσεις ΔΕΠ, βέβαια, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες των Ιδρυμάτων και στις απώλειες προσωπικού που μετρούν τα τελευταία χρόνια από τις συνταξιοδοτήσεις. Πόσο μάλλον που και η ετήσια έκθεση αξιολόγησής τους, την οποία έδωσε αυτήν τη βδομάδα η ΕΘΑΑΕ στη Βουλή, διαπιστώνει αυτές τις ελλείψεις προσωπικού, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη αναλογία διδασκόντων προς φοιτητές, μόλις 1/40 (η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Τουρκία, με αναλογία 1/23, ο δε μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1/12).

Οσο για την επιχορήγηση των 20 εκατ., και πάλι πρόκειται για ψίχουλα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 50% αυτής θα κατευθυνθεί σε λειτουργικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο 50% τα Ιδρύματα θα αναγκαστούν να το διοχετεύσουν στην «υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας, και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κ.λπ.». Δηλαδή, «από χέρι» το μισό της μικρής αυτής έκτακτης χρηματοδότησης θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων και των φοιτητών.

Στο πλαίσιο αυτών των... «παροχών», η υπουργός Παιδείας θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων που συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ενώ τις δύο προηγούμενες μέρες έγιναν οι Σύνοδοι Αντιπρυτάνεων Οικονομικών και Ακαδημαϊκών Θεμάτων και συνάντηση των προϊσταμένων των ΕΛΚΕ, που έβαλαν στην ατζέντα τους μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα και θα παρουσιαστούν στη Σύνοδο.

Αν και το υπουργείο Παιδείας δεν αναμένεται να δώσει άξονες για τον νέο νόμο στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η υπουργός Παιδείας έχει μιλήσει κατά καιρούς (και τις τελευταίες μέρες σε εκδηλώσεις του Τομέα Παιδείας της ΝΔ και της ΔΑΠ) για επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης, για θεσμοθέτηση οικονομικού διευθυντή (μάνατζερ) στα Ιδρύματα, για ευθεία παρέμβαση στους φοιτητικούς συλλόγους με θεσμοθέτηση ενιαίων ψηφοδελτίων στις εκλογές τους, για αλλαγές στον ΔΟΑΤΑΠ κ.ο.κ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου