Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με το αίμα εργατών


Τα κέρδη τους είναι βαμμένα με το αίμα εργατών

Στις μέρες που ακολούθησαν την επέλαση της καταιγίδας στον αμερικάνικο νότο οι διάφορες εταιρείες στις οποίες βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες εργάτες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πολυεθνική "Amazon", έτρεξαν να εκφράσουν τη θλίψη τους και να παρουσιάσουν ένα δακρύβρεχτο προσωπείο. Αυτήν την εικόνα σιγοντάρισε και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ που έτρεξε να ξεπλύνει τις ευθύνες των εργοδοτών και των κυβερνήσεων ρίχνοντας την ευθύνη στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν αποδεικνύουν τη βαρβαρότητα και την υποκρισία των καπιταλιστών και των πολιτικών που υπηρετούν τα κέρδη τους.

Είναι συγκλονιστικές οι καταγγελίες, μηνύματα και επικοινωνίες εργατών που έχασαν τη ζωή τους ή επιβίωσαν μέσα στα ερείπια με τις οικογένειές τους που αγωνιούσαν και άκουγαν την απάντηση: "Δεν μας αφήνουν να φύγουμε", "όποιος φύγει θα απολυθεί".

Από τη μια η θεομηνία, από την άλλη η βαρβαρότητα της ανεργίας.

Και για όποιον βιαστεί να μιλήσει για "αμερικανιές" και γαλέρα της "Amazon", μπορεί να ρίξει μια ματιά στα ελληνικά παραδείγματα.

Βλέπε COSCO, βλέπε ντελιβεράδες στο παπάκι εν μέσω θεομηνίας, βλέπε Εσωτερικό Κανονισμό των "Jumbo".

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής στον χώρο εργασίας είναι κομμάτι των κατακτήσεων της εργατικής τάξης που οι κυβερνήσεις ξήλωναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη.

Οι ζωές των εργατών μετράνε.

Απαντάμε με οργάνωση - αλληλεγγύη - αγώνα. Δεν θα θυσιάσουμε τις ζωές των εργατών για τα κέρδη των αφεντικών.

 Σαν το σκυλί στ' αμπέλι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου