Ως τον Ινδο-Ειρηνικό και την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα έφτασε χτες η «χάρη» της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών.
Συγκεκριμένα, στον απόηχο της Συμφωνίας AUΚUS απέναντι στην Κίνα, χτες έφτασε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν. Στη συνάντησή της με τον Ελληνα ομόλογό της, Ν. Δένδια, οι συζητήσεις εστίασαν μεταξύ άλλων στην «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων, στον συντονισμό των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, σε εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονία της Ελλάδας και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».
Αμέσως μετά ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «υπάρχει ευρεία ταύτιση απόψεων» με την Αυστραλία, τονίζοντας ότι με την Πέιν συζήτησαν «για τις σχέσεις ΕΕ - Αυστραλίας, για τα ζητήματα που αφορούν στον Ινδο-Ειρηνικό», ενώ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη «συνεργασία» τους «στους διεθνείς οργανισμούς για την από κοινού αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων».
Εκανε λόγο και για τις «ίδιες αρχές και αξίες» που υπερασπίζονται, όπως «τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας», και σε αυτό το πλαίσιο επέκρινε την Τουρκία και τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της στην Ανατ. Μεσόγειο, για το γεγονός ότι διατηρεί απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και σύναψε την παράνομη συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, αντιτείνοντας τις συμφωνίες της κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πέιν είπε ότι Ελλάδα και Αυστραλία, ως «δύο ναυτικά κράτη, υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στις θαλάσσιες περιοχές και αυτό με βάση το Διεθνές Δίκαιο». «Ελλάδα και Αυστραλία θα συνεχίζουν να συνεργάζονται στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών με βάση τις κοινές αρχές και τα κοινά συμφέροντα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η Αυστραλία υποστηρίζει τις «στρατηγικές σχέσεις» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, παραπέμποντας έτσι και στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια «προς Ανατολάς» μέσα από σχήματα όπως το AUKUS, το «Quad» με Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, που οξύνουν παραπέρα τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με την Κίνα.
Την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και του Ινδο-Ειρηνικού συζήτησε η Πέιν και στη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Εξάλλου, καθώς κινούνται πολυεπίπεδα, την Τρίτη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της λεγόμενης Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού, Αμερικανό γερουσιαστή L. Raptakis καθώς και τα μέλη της, γερουσιαστές St. Pappas και A. Borgeas. Επισήμως συζήτησαν μεταξύ άλλων τη «συνεχώς αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος - ΗΠΑ στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)...».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, άλλωστε, και στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφτηκε χτες επισήμως τη Σερβία (χώρα όπου το ΝΑΤΟ επιχειρεί να μειώσει τη σινο-ρωσική διείσδυση) κατόπιν πρόσκλησης του Σέρβου ομολόγου του.
Στο μεταξύ, στο ΓΕΕΘΑ συγκροτήθηκε έως και Διεύθυνση Διαστήματος, ως «συμβουλευτικό όργανο του Α/ΓΕΕΘΑ για την οργάνωση και επιχειρησιακή υποστήριξη των αναγκών της Εθνικής Αμυνας στο πεδίο αυτό, καθώς και για την σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή Διακλαδικών Επιχειρήσεων και Ασκήσεων σε εθνικό, συμμαχικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο» «για την διασφάλιση των εθνικών επιδιώξεων σε αυτό το διακριτό επιχειρησιακό πεδίο (Space Operational Domain)».
Ολα αυτά ενώ πρόσφατα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, παρουσιάζοντας την περιβόητη «Στρατηγική Πυξίδα» της λυκοσυμμαχίας (ο μπούσουλας για τις αντιπαραθέσεις της με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στα χρόνια που έρχονται), ξεχώριζε το Διάστημα ως «το νέο πεδίο των μαχών». Το δε ΝΑΤΟ ήδη από το 2019 έχει υιοθετήσει νέα επιθετική «Διαστημική Στρατηγική» και έχει ανακηρύξει το Διάστημα ως «ένα επιχειρησιακό πεδίο για το ΝΑΤΟ».
Τέλος, από 29/11 έως 2/12 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων της λυκοσυμμαχίας (ΝΑΤΟ Special Operations HQ), ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group - SOLTG), «σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.
Η εν λόγω δραστηριότητα έρχεται σε συνέχεια της λεγόμενης Εθνικής Αξιολόγησης που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2020.
Σημειωτέον, για τους σκοπούς της αξιολόγησης στο ΕΤΑ προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ, σε άλλο ένα δείγμα των κινδύνων όπου μπλέκουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και γενικότερα τον λαό μας.
Αλλωστε, για τους σκοπούς αξιολόγησης, το ΕΤΑ αναπτύχθηκε στο σύνολό του, σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο «που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας», όπως λέγεται από το ΓΕΕΘΑ.
Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» («Ετοιμο για μάχη») για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του «exceptional», ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την «υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου