Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης


Το Νοσοκομείο Σερρών επισκέφθηκε το μεσημέρι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πόλη. Συναντήθηκε με τη διοίκηση και συμμετείχε σε σύσκεψη με τα Σωματεία και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να επισκεπτόμαστε τους χώρους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπου οι υγειονομικοί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα. Αλλιώς είναι να βλέπεις από κοντά την κατάσταση και αλλιώς να στην περιγράφει κάποιος άλλος».

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού και στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις Σέρρες, επισήμανε: «Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι πρέπει να ακούμε την επιστημονική κοινότητα, να ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών και των επιστημονικών ομάδων, ελέγχοντας φυσικά όλα τα ζητήματα. Ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, θα πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα τεστ, να παίρνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όμως αυτό δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες που έχει για την άσκηση της εξουσίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, οι οποίες είναι εγκληματικές.

Όλα αυτά τα χρόνια θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να απαξιωθεί παραπέρα το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία, γιατί η βασική γραμμή, η στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και των υπολοίπων αστικών κομμάτων είναι η εμπορευματοποίηση της Υγείας, απαξιώνοντας σταδιακά το δημόσιο σύστημα Υγείας. Έτσι εξηγείται γιατί μπαίνουν εργολαβίες στα νοσοκομεία, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, άλλου διοικητικού προσωπικού όπως και εδώ στις Σέρρες.

Δεν δικαιολογείται δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας αντί να έχεις περισσότερους γιατρούς και όχι τους 163, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών, πριν την πανδημία, να έχεις λιγότερους, ενώ θα έπρεπε να έχεις τουλάχιστον τους διπλάσιους. Δεν γίνεται να είχες περισσότερους νοσηλευτές πριν και τώρα λιγότερους. Δεν γίνεται να μην έχεις διοικητικό προσωπικό, γιατί ένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να έχει καθαριότητα, σίτιση. Δεν μπορεί να λείπουν ειδικευμένοι γιατροί και να κλείνουν κλινικές.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να καταλήξουμε τι θέλουμε και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε, αφού δούμε τις αιτίες του προβλήματος. Κι αν συμφωνήσουμε στις αιτίες, πρέπει να ενώσουμε τη γροθιά, την πάλη μας, τις σκέψεις και προτάσεις μας, όλοι εμείς από τα κάτω και όχι κάποιες κορυφές πάνω. Δεν γίνεται, διότι άμα υπηρετείς διαφορετικά συμφέροντα πρέπει να επιλέξεις και τον δρόμο σου. Έχεις διαφορετικό δρόμο να ακολουθήσεις, άμα υπηρετείς τα συμφέροντα των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων στην Υγεία ή γενικότερα των εργαζομένων σε άλλους κλάδους, πρέπει να αντιταχθείς στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να πατήσεις το πόδι και στην ΕΕ και να αλλάξεις ριζικά το κράτος. Τέτοια πρόθεση δεν έχουν τα άλλα κόμματα και το είδαμε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής τους.

Ενιαία είναι τα προβλήματα και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να οδηγούμαστε στο ότι αυτό το σάπιο σύστημα πρέπει να αλλάξει. Αυτή είναι η πρότασή μας, χωρίς να σημαίνει ότι παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση, τον αγώνα, την άσκηση πίεσης, ώστε να επιλυθεί το παραμικρό πρόβλημα. Ό,τι μπορεί να μας πάει μπροστά εμείς το παλεύουμε, αλλά έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειάζονται αλλαγές εκ βάθρων σε αυτό το κράτος. Χρειάζεται να αναπτύξεις το δημόσιο σύστημα Υγείας, να επιτάξεις τον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι με την "επίταξη" που λέει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα -να τους δίνουμε λεφτά, να τους πληρώνουμε για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε σε κρεβάτια είτε σε προσωπικό- αλλά επίταξη κανονική. Από αυτή τη σκοπιά εμείς παλεύουμε για προσλήψεις με σταθερές σχέσεις εργασίας, συμφωνούμε οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, όπως και με τις υπόλοιπες προτάσεις που κάνατε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τις αντίστοιχες προτάσεις νόμου που έχουμε χρησιμοποιήσει, καταθέτοντας στη Βουλή για να ψηφιστούν, τα άλλα κόμματα αρνούνται. Τι πρέπει να γίνει για να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας; Πρέπει να έρθει ο σοσιαλισμός για να γίνει αυτό; Τελικά, έτσι είναι. Μάλλον πρέπει να έρθει η εργατική τάξη, ο λαός στην εξουσία για να τα κάνει αυτά, με άλλη κοινωνική οργάνωση, με άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, με άλλες δομές, με επιστημονικό κεντρικό σχέδιο για όλη τη χώρα και στον τομέα της Υγείας κλπ.

Τελικά, καταλήγουμε πάλι στο πολιτικό πρόβλημα που έχει η χώρα και πρέπει όλους να μας προβληματίσει και να αρχίσουμε την κουβέντα μεταξύ μας για το πού πρέπει να πάμε και ποιες πολιτικές επιλογές πρέπει να αφήσουμε πίσω για να ανοίξει ένας δρόμος για την κοινωνία, τον λαό μας». 

Εκρηκτικά τα προβλήματα στο Νοσοκομείο Σερρών
 
Από τη σύσκεψη στο Νοσοκομείο Σερρών 
Από τη σύσκεψη στο Νοσοκομείο Σερρών

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων στη σύσκεψη ανέδειξαν τα εκρηκτικά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Παρουσίασαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας, που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο και τη συγχώνευση κλινικών, στη μείωση του προσωπικού κατά δεκάδων γιατρών και περίπου 100 νοσηλευτών, στη διακοπή των χειρουργείων, με λίστες αναμονής εκατοντάδων ασθενών. Όπως επίσης και στην επαναφορά των εργολάβων στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης του νοσοκομείου. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του επισήμανε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του μέσα στους αγώνες και μέσα στη Βουλή για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε υποδομές του Νοσοκομείου Σερρών έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που οφείλονται αποκλειστικά και κύρια στην πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και ειδικά για την πανδημία στην κυβέρνηση της ΝΔ (δείτε στο κεντρικό video τη δήλωση). 

Στο πλευρό των ανθρώπων με αναπηρίες
 
Από τη συνάντηση με τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Σερρών 
Από τη συνάντηση με τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Σερρών

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Σερρών, όπου τόνισε πως «θεωρούμε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες του κράτους και των ανθρώπων του λαού μας και ιδιαίτερα των ανθρώπων με αναπηρία, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που χρειάζονται ιδιαίτερη κοινωνική φροντίδα. Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, έχουν βελτιωθεί θεραπείες, φάρμακα και τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία να ξεπεράσουν προβλήματα, αλλά δυστυχώς αυτά δεν μπαίνουν στη ζωή, δεν γίνονται πράξη, γιατί έχουν τεράστιο κόστος και δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν υπάρχει μέριμνα. Εμείς θεωρούμε ότι τα φάρμακα, οι θεραπείες, ακόμα και οι προληπτικές εξετάσεις που χρειάζονται, αλλά και η αποκατάσταση -όπως είναι οι φυσικοθεραπείες ή άλλες θεραπείες- πρέπει να είναι δωρεάν, να ανήκουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν για "θεό" τους μόνο το κέρδος, κοιτάνε να ξεζουμίζουν και τα άτομα με αναπηρία, όπως και όλο τον εργαζόμενο λαό».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε, επίσης, «πως πρέπει να λυθούν τα τεράστια προβλήματα της προσβασιμότητας για τα άτομα με κινητικά προβλήματα σε δημόσιες υπηρεσίες, άλλους χώρους, όπως είναι οι χώροι για αναψυχή, για τον ελεύθερο χρόνο που θέλει να περάσει κάποιος με την οικογένειά του». «Ξέρετε ότι είμαστε με το αναπηρικό κίνημα, με το κίνημα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στους δρόμους και προσπαθούμε να παλέψουμε και να πιέσουμε ώστε να λυθούν προβλήματα. Άρα, το οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης εμείς το στηρίζουμε, μόνο που δεν λύνει το πρόβλημα, χρειάζεται μία συνολική πολιτική σε όλα τα ζητήματα και στα ζητήματα της επιμόρφωσης, της αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, της εργασίας, της βοήθειας για ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και δεν έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν, αλλά αυτό πρέπει να είναι κρατική ευθύνη, κοινωνική μέριμνα, πρέπει να εξασφαλίζεται από το κράτος».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου