Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ και ιδιωτικοποιήσεις


Η οδηγία από τον "πύργο ελέγχου" της κυβέρνησης είναι μία: Ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, πακτωλός δισεκατομμυρίων ευρώ και ιδιωτικοποιήσεις για να "ταξιδεύουν" όλο και πιο ψηλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί, όσες φιέστες και αν στηθούν, είναι ότι η βασική προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη και στους κλάδους του τουρισμού, της διαχείρισης υποδομών, των αερομεταφορών είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τα ωράρια-λάστιχο, η εναλλαγή κακοπληρωμένης εργασίας και ανεργίας.

Όπως δεν μπορεί να κρυφτεί και το γεγονός ότι το άνοιγμα του τουρισμού γίνεται και φέτος με τα γνωστά πρωτόκολλα του κεφαλαίου που δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους για εργαζόμενους, επισκέπτες, κατοίκους τουριστικών περιοχών και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της "Fraport" μετά την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε ως "καύσιμο" το χαμηλό αντίτιμο για την παραχώρηση, τους χαμηλούς μισθούς και τα τσακισμένα δικαιώματα εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών που υλοποίησαν αυτά τα έργα. Αλλά και νέα πακέτα άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης που πληρώνει ο λαός όπως η προκλητική απαλλαγή του ομίλου από το αντίτιμο παραχώρησης για το διάστημα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι καθυστερήσεις δεκαετιών στην υλοποίηση απαραίτητων έργων αναβάθμισης μιας σειράς υποδομών όπως το αεροδρόμιο Μακεδονία, δεν δικαιώνουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ενώ η ιδιωτικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ήδη υψηλού κόστους των αεροπορικών μετακινήσεων και νέο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αεροδρόμια και μεταφορικές εταιρείες.

Τέλος, οι αναφορές του πρωθυπουργού στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να κρύψουν το κόστος που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα και υποδομές για τις οποίες έχουν ευθύνη διαδοχικές κυβερνήσεις, διοίκηση της Περιφέρειας και δημοτικές αρχές.

Είναι κρίσιμο σε αυτή τη φάση οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία της περιοχής να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο, διεκδικώντας να μην πληρώσουμε την καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη με νέες θυσίες. Η ανάπτυξη και λειτουργία υποδομών με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, η εργασία με κατοχυρωμένα σύγχρονα δικαιώματα, συνολικά η ζωή σύμφωνα με τις δυνατότητες τους 21ου αιώνα απαιτούν ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης.

 Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου