Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Επιθεώρησε τη διακλαδική άσκηση «Κένταυρος '21»


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 

Χαρακτήρισε κρίσιμο πλεονέκτημα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στο Πεδίο Βολής στο Πετροχώρι Ξάνθης βρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό του ΓΕΣ Χ. Λαλούση.

Ο Αμερικανός πρέσβης παρακολούθησε φάσεις της πολυήμερης ελληνοαμερικανικής άσκησης «Κένταυρος ‘21», που αποτελεί κομμάτι της αλυσίδας αμερικανοΝΑΤΟικών ασκήσεων «Defender Europe '21», λέγοντας ότι «όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού δεν υπάρχει όριο για το τι μπορούμε να καταφέρουμε και ως αποτέλεσμα αυτού τόσο η περιοχή μας όσο και η Συμμαχία μας είναι πιο ασφαλείς».

Ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες που παρείχε τα λιμάνια της στην «Defender Europe 21», αλλά και μία από τις τέσσερις χώρες που φιλοξενούν κέντρο logistics για την άσκηση. «Αυτά καταδεικνύουν σαφώς τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και το κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης», είπε.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη έγιναν μια μέρα μετά την άφιξη στην Αλεξανδρούπολη του αμερικανικού φορτηγού πλοίου «Green Ridge», προκειμένου να παραλάβει 41 ελικόπτερα και άλλο υλικό που βρίσκονται στην περιοχή από τον περασμένο Φλεβάρη, μετά την αποχώρηση της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (CAB) των Αμερικανών, η οποία αντικαταστάθηκε από την 1η CAB, που το προηγούμενο διάστημα πέρασε υλικό της προς την Ευρώπη επίσης από την Αλεξανδρούπολη.

Την Κυριακή έφτασε στην πόλη και ο διοικητής των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF) στρατηγός Κ. Καβόλι και συναντήθηκε με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. «Του έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη που υπήρξε από το 2019 έως σήμερα, το πλάνο των επόμενων χρόνων καθώς και συζήτηση για τους δεσμούς Ελλάδος - ΗΠΑ. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στον νέο τερματικό προβλήτα όπου ενημερώθηκε για τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πλαίσιο της άσκησης Defender 2021», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου