Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/08/1809

Ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

10/08/1884

Γεννιέται ο Παναΐτ Ιστράτι, (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, Ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

Την περίοδο του Μεσοπολέμου είχε επισκεφτεί την Σοβιετική Ένωση μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη. Το 1928 σε συγκέντρωση στο θέατρο Αλάμπρα της Αθήνας Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι είχαν μιλήσει για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις σκευωρίες των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση θα απελάσει τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

10/08/1913

Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η συνθήκη μεταξύ των νικητών του Β’ Βαλκανικού Πολέμου (Σερβία, Ελλάδα, Ρουμανία) και της ηττημένης Βουλγαρίας. Λίγο αργότερα (στις 29 Σεπτέμβρη 1913), υπογράφτηκε και η βουλγαροτουρκική συνθήκη.

Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου η Σερβία πήρε ολόκληρο σχεδόν το τμήμα της Μακεδονίας που το είχε αποσπάσει πρωτύτερα η Βουλγαρία από την Τουρκία, η Νότια Μακεδονία και η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, η νότια Δοβρουτσά στη Ρουμανία και ένα τμήμα της Ανατολικής Θράκης με την Αδριανούπολη στην Τουρκία.

Τελικά η Βουλγαρία από τα εδάφη που είχε αποκτήσει μετά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, κράτησε μερικά μόλις τμήματα της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης. Τα τουρκο - βουλγαρικά σύνορα μετακινήθηκαν δυτικότερα από τη γραμμή Αίνου- Μήδειας.

10/08/1920

Στην πόλη των Σεβρών υπογράφεται η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ των κρατών - νικητών του Α’ Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και της σουλτανικής κυβέρνησης της Τουρκίας. Η Συνθήκη των Σεβρών είναι η τελευταία απ' τις συνθήκες του συστήματος των Βερσαλλιών μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του πολέμου.

Υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών

 Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη των Σεβρών

10/08/1944

Τμήματα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου δίνουν σκληρή μάχη με τους Γερμανούς στο Βουρλιά Λακωνίας.

10/08/1945

Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρτ, δημιουργός του πρώτου πυραύλου με υγρά καύσιμα.

10/08/1947

Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

Δημοσιεύονται οι καταστατικές διατάξεις του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ

10/08/1966

Το Αμερικανικό «Λούναρ Ορμπιτερ 1» εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κένεντι και γίνεται το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέδωσε φωτογραφίες για τα πιθανά μέρη προσεδάφισης στη Σελήνη. Το «Λούναρ Ορμπιτερ 1» καταστράφηκε στις 29 του Οκτώβρη όταν προσέκρουσε στην απομακρυσμένη πλευρά του πλανήτη.

10/08/1967

Ο πραξικοπηματίας Γ. Παπαδόπουλος ενισχύει τις εξουσίες του με τη δημιουργία της «Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Διακυβέρνησης», απ' όπου θα κατεύθυνε τη δράση προς όλους τους τομείς.

10/08/1970

Η χούντα ανακοινώνει την απόλυση 500 πολιτικών κρατουμένων. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει ότι η απόλυσή τους αποτελούσε επιτυχία της σκληρής πάλης του ελληνικού λαού και της διεθνούς αλληλεγγύης, καλώντας σε ένταση της πάλης για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

10/08/1983

Η Γαλλία στέλνει αλεξιπτωτιστές και μαχητικά αεροσκάφη στο Τσαντ, πρώην αποικία της, όπου από το 1965 μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, στον οποίο έχει αναμειχθεί η Λιβύη. Στην επέμβαση, μαζί με τους Γάλλους μετέχουν και οι ΗΠΑ.

 

2 σχόλια:

  1. https://prin.gr/2021/08/%cf%87%ce%b9%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%ce%bb%ce%b1%ce%bf%cf%8d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ae%ce%b3%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bb/ Ολα τα Γκρουπούσκουλα της ...πασοκάρας... σε δράση για να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της πάντα στην υπηρεσία του καπιταλισμού με το γνωστό παραμύθι της ...κακιάς δεξιάς.... Τα καλύτερα πλυντήρια του καπιταλισμού. Είναι όμως μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν πως θα τους περάσει. Θα βρούνε απέναντι τους Κομμουνιστές και τις ταξικές δυνάμεις και θα τους τσακίσουμε. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Η σύνοψη που ακολουθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αφορά τους ιδιωτικούς ομίλους που δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Δεν περιλαμβάνει τα σχέδια του ρωσικού εμβολίου –Sputnik V– και των κινεζικών που αναπτύχθηκαν από δημόσιους θεσμούς.Τα εμβόλια που θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό έγιναν εμπόρευμα αποδεικνύοντας ότι ο πραγματικός και φανερός ιός είναι ο καπιταλισμός…https://www.imerodromos.gr/ektoxeytikan-tziros-kai-kerdi-ton-polyethnikon-poy-parigagan-emvolia/..... Τα παραμύθια για ...ανθρώπινο... καπιταλισμό δεν περνάνε έχουν σαπίσει και βρωμάνε. Καπιταλισμό Ιμπεριαλισμό και ελεύθερη αγορά έχουν και σε Κίνα Ρωσία άσχετα αν τα εμβόλια τα έβγαλαν Φαρμακοβιομηχανίες που τις ελέγχει το κράτος δηλαδή ο συλλογικός καπιταλιστής. Εχθρός του λαού δεν είναι μόνο τα ...μονοπώλια... της δύσης. Είναι συνολικά η Καπιταλιστική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στο σύνολο του Καπιταλιστικού κόσμου. Σύμμαχοι της Εργατικής τάξης στην Κοινωνική συμμαχία είναι ο Αυτοαπασχολούμενος και ο φτωχός αγρότης. Ολα τα υπόλοιπα είναι οπορτουνιστικά κουραφέξαλα για στήριγμα στην ...πασοκάρα..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου