Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!


Το παραπάνω σύνθημα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της ζωής του λαού, βρίσκεται στα χέρια του και δεν μπορεί να αφήνεται στις κυβερνήσεις και το κράτος τους. Αυτό επιβεβαιώνει η τραγική εμπειρία, όχι μόνο από τη χώρα μας, απ’ όλο τον κόσμο και κει που κυβέρνησαν νεοφιλελεύθεροι και κει που κυβέρνησαν δήθεν “προοδευτικοί”.

Αυτό το σύνθημα πήρε σάρκα και οστά στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική, στη Μεσσηνία, στη Γορτυνία και άλλου, εκεί όπου οι κάτοικοι έδωσαν τιτάνια μάχη με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν χάθηκε, κι αυτό πρώτα απ’ όλα το εξασφάλισε η αξιοθαύμαστη και συγκινητική λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα πύρινα μέτωπα. Ότι σώθηκε, σώθηκε κυρίως γιατί οι κάτοικοι, με μπροστάρηδες τους νέους, μαζί με λίγους πυροσβέστες, έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά.

Οι υποκριτικές συγγνώμες και τα περί αστοχιών που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κόμπαζε για την ετοιμότητα και το σχέδιο της, στόχο έχουν να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της, ευθύνες που μοιράζονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι μέσα στο κάδρο των εγκληματικών ευθυνών. Όλοι έχουν ευθύνη για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, που αφήνει τα δάση απροστάτευτα, το πυροσβεστικό σώμα και τη δασική υπηρεσία υποστελεχωμένα με απαρχαιωμένες υποδομές, τους κατοίκους πλήρως εκτεθειμένους σε κάθε φυσικό φαινόμενο και καταστροφή. Αυτή τη φορά να μην επιτρέψει ο λαός να ξεχαστούν οι ευθύνες τους.

Αυτό επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φοράει το κοστούμι της δήθεν υπεύθυνης αντιπολίτευσης, γιατί οι ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος επιβάλλουν η αγανάκτηση και η οργή για αυτή τη μεγάλη καταστροφή, να εκτονωθεί, να μη γίνει δράση που τελικά θα αμφισβητεί την πολιτική και το σύστημα τους.

Και οι δύο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν πρόβλημα ο λαός να εξοργίζεται μέσα από τα κανάλια, να στήνει καβγά στα ΜΚΔ, όχι όμως να οργανώνει την πάλη του, να συντονίζεται και να απαιτεί ό,τι δικαιούται. Ο ένας κόβει κι άλλος ράβει για να βγάλουν “λάδι” το σύστημα που οι κυβερνήσεις τους υπηρετούν, το οποίο, ακριβώς επειδή ζει και αναπνέει για το κέρδος, αντιμετωπίζει ως “κόστος” την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Για αυτό χρόνια τώρα για τα δάση, τα οποία αποτελούν το 65% του εδάφους της χώρας, δίνεται μόλις το 0,04% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στον τελευταίο προϋπολογισμό, από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ δηλαδή το 10% των αναγκών τους. Ακόμα μικρότερο ποσό έδινε το 2016-2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χρήματα όμως υπάρχουν με κάθε κυβέρνηση, για να είμαστε η 1η χώρα σε δαπάνες σε εξοπλιστικά προγράμματα στο ΝΑΤΟ ύψους 6,6 δις. ευρώ!

Όλοι διατήρησαν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους, παραβλέποντας ότι ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών σημαίνει: Μελέτη διαχείρισης του δάσους, με παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης, υλοτομίες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση υποδομών. Σύγχρονη μελέτη αντιπυρικής προστασίας, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης, που αυξάνουν την ικανότητα του δάσους να αντιμετωπίσει τη φωτιά πριν αυτή ξεσπάσει.

Στήριξαν και διατήρησαν τον νόμο του 2011, που προβλέπει ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών με πλήρη ευθύνη των δήμων, που άνοιξε και τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των δασών κατά τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές τακτικές» ή το μοντέλο των ΗΠΑ. Γιατί λοιπόν να καλύψουν τα 4.000 (τουλάχιστον) κενά με μόνιμο προσωπικό; Γιατί να ενισχύσουν τον γερασμένο εξοπλισμό και τις εγκαταλελειμμένες υποδομές;

Κάθε κυβέρνηση, που έπαιρνε τη σκυτάλη από την προηγούμενη, έχτιζε πάνω στους προηγούμενους νόμους τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της γης. Η ΝΔ με τη λεγόμενη “νέα πολιτική για τα δάση”, αναγνώρισε τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με σειρά νόμων για τις “βοσκήσιμες γαίες”, για τις “οικιστικές πυκνώσεις”, αποχαρακτήριζε δασικές εκτάσεις. Μάλιστα με νόμο το 2017, εξαίρεσαι τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του Τουρισμού από όλες τις απαγορεύσεις που διέπουν ένα αυθαίρετο!

Το διαχρονικό έγκλημα τους “κουμπώνει” με τον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς τους σε "πράσινη Ενέργεια", εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών, τουρισμό κ.α. Εδώ εντάσσεται η ομοφωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα για την επόμενη μέρα, για το Ταμείο Ανάκαμψης –το νέο υπερμνημόνιο που θα πληρώσει ο λαός– για «φαιοπράσινες» μπίζνες, για τους σχεδιασμούς για νέα δομή στην Πολιτική Προστασία, και άλλα παρόμοια.

Η όψιμη ευαισθησία τους για την κλιματική αλλαγή βολεύει, για να παρουσιάζεται ως φυσικό φαινόμενο το βάρβαρο αποτέλεσμα της στρατηγικής τους και, κυρίως, για να παρουσιάζονται τα γνωστά επιχειρηματικά σχέδια ως νέα “εργαλεία” για τη σωτηρία του λαού και του δασικού πλούτου!

Ο θυμός, η αγανάκτηση, η οργή αλλά και η λαϊκή πρωτοβουλία που ξεδιπλώθηκε στα πύρινα μέτωπα τώρα πρέπει να γίνουν λαϊκή οργανωμένη διεκδίκηση, μέσα από τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε όλες τις πόλεις, τις γειτονιές και τα χωριά με πανελλαδικό συντονισμό και ενιαία δράση για να αποτραπούν νέες καταστροφές. Για να μην προχωρήσουν επενδυτικά σχέδια της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” πάνω στα καμένα. Για να επισπευστούν τα κρίσιμα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε νεκρούς! Για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες που δοκιμάζονται. Για να αποκατασταθούν οι ζημιές με αποζημίωση στο 100%. Άρα το σύνθημα και της επόμενης μέρας είναι: “Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Άρθρο του Θέμη Γκιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου