Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Χαράζουν πορεία για πολέμους και επεμβάσεις της επόμενης δεκαετίας


ΕΕ - ΝΑΤΟ
«Δεν κρατιέται» για την εμπλοκή στην Αφρική η κυβέρνηση
 
Με ανοιχτά τα μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα συνεδριάζουν αυτές τις μέρες μια σειρά από όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δρομολογώντας νέα επιθετικά στρατιωτικά σχέδια.

Χτες έγινε στη Βρέστη της Γαλλίας (έχει την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ αυτό το εξάμηνο) κοινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, με βασικό θέμα τη σύνταξη της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας», κείμενο - δόγμα της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ, που θα καθορίσει τη στρατηγική και τις δράσεις της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Στόχος, σύμφωνα και με τα προπαρασκευαστικά κείμενα, είναι αυτή να εγκριθεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 - 25 Μάρτη και να λειτουργήσει ως μια «μελλοντική Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Αμυνα», καθορίζοντας «τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς: Διαχείριση κρίσεων, ανάπτυξη ικανοτήτων, ανθεκτικότητα και συνεργασίες» για «την υπεράσπιση των συμφερόντων και της ελευθερίας δράσης της ΕΕ σε αμφισβητούμενες περιοχές, όπως οι θάλασσες και οι ωκεανοί, το Διάστημα, ο κυβερνοχώρος και οι πληροφορίες».

Τομείς όπου η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό - εξ ου και επικίνδυνο για τον λαό μας - ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, καλλιεργώντας και ψευδαισθήσεις για τον ρόλο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου και τους πραγματικούς τους σκοπούς, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, προσερχόμενος χτες στη συνάντηση είπε ότι η «Πυξίδα» κάνει «ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της ΕΕ. Ενας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο Δένδιας, εξάλλου, εστίασε και στη σημερινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής, αποδίδοντάς της «ιδιαίτερη σημασία», καθώς, όπως είπε, «η Αφρική είναι η ήπειρος με τον πιο ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη. Η ΕΕ, ως οικονομικός χώρος δίπλα στην Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της». Βασικά να αποκομίσει από την εκμετάλλευση των λαών και των πόρων της κέρδη, για τα οποία η ΕΕ επίσης ανταγωνίζεται με Ρωσία και Κίνα, και στρατιωτικά, γι' αυτό και η ανάπτυξη μάχιμων τμημάτων από τα κράτη - μέλη σε μια σειρά από χώρες της Αφρικής. Τμήματα όπου θέλει να «συνεισφέρει», με προσωπικό και μέσα, και η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας το δικό της μερτικό από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Διόλου τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, τοποθετούμενος στην κοινή Σύνοδο για τη «Στρατηγική Πυξίδα» υπογράμμισε ότι «συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ. Ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους», φωτογραφίζοντας την παρέμβαση της Ρωσίας στο Μάλι, μέσω και της εταιρείας μισθοφόρων «Wagner Group».

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, απέναντι στη Ρωσία, ότι η ελληνική κυβέρνηση «λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων».

Οσον αφορά ειδικά στη «Στρατηγική Πυξίδα» υπογράμμισε ότι «αποτελεί το μέσο για τη δημιουργία Κοινής Στρατηγικής Κουλτούρας».

Σημειωτέον, στο δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ είχαν την Τετάρτη «γεύμα εργασίας» με τη συμμετοχή του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και του αναπλ. γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για τις λεγόμενες Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά. Συζητήθηκαν η «συνεργασία» της ΕΕ με ΝΑΤΟ και ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι «ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων» σε αφρικανικές χώρες, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες. Χτες έγινε και συζήτηση για τη «διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ στο Διάστημα».

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις σε «πολιτικό επίπεδο», προχωρούν προετοιμασίες και σε αμιγώς στρατιωτικό, καθώς χτες και προχτές συνεδρίασε και η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του (MCCS, οι αρχηγοί Αμυνας των κρατών - μελών).

Στην ατζέντα ήταν θέματα όπως η «Στρατιωτική Στρατηγική Σκέψη» και ειδικότερα το «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ» («NATO Warfighting Capstone Consept» - NWCC), ο «μπούσουλας» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα επόμενα χρόνια, όπως και η «Αντίληψη για την Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου