Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Εξοπλιστικά προγράμματα για τις ανάγκες της εμπλοκής


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ

Τον τρόπο που οι εξοπλισμοί κουμπώνουν στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επιχειρηματικών ομίλων να ελέγξουν και στρατιωτικά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους σκιαγράφησαν οι υπουργοί Ελλάδας και Γαλλίας, στην επίσκεψή τους την Πέμπτη στο γαλλικό ναυπηγείο όπου χτίζονται οι τρεις νέες φρεγάτες για το ΠΝ.

Χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι φρεγάτες αυτές «ενισχύουν, ακόμα περισσότερο, τη στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τη διατλαντική συμμαχία».

Πρόσθεσε ότι «η πρόσκτηση των φρεγατών αυτών, υπογραμμίζει επίσης ...την αποφασιστικότητα των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Επίσης σημείωσε ότι η τέτοια προμήθεια «ενδυναμώνει, αναβαθμίζει και ισχυροποιεί την κοινή μας πορεία και στρατηγικό όραμα εταιρικής σχέσης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα ακόμα τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Η, δε, Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι με το πρόγραμμα των τριών φρεγατών «θα χτιστεί σύντομα ένα μέρος της ελληνικής ασφάλειας, καθώς και της ευρωπαϊκής άμυνας», καθώς Ελλάδα και Γαλλία όπως είπε «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την Ευρώπη της άμυνας».

Εστίασε άλλωστε «στην ασφάλεια στη θάλασσα, που συμπεριλαμβάνεται, μαζί με το διάστημα, τον κυβερνοχώρο και το θαλάσσιο βυθό, στους χώρους που αποτελούν, ολοένα και περισσότερο, αντικείμενο στρατηγικού ανταγωνισμού».

Πρόσθεσε ότι «για τη Γαλλία, για την Ελλάδα, για όλη την Ευρώπη, οι προκλήσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι πολυάριθμες. Η θάλασσα είναι ταυτόχρονα ένας χώρος ελευθερίας που πρέπει να ελεγχθεί, ένας χώρος συναλλαγών που πρέπει να παραμείνει ασφαλής, ένα απόθεμα πόρων που χρήζουν προστασίας και τέλος ένας άγνωστος χώρος που πρέπει να εξερευνήσουμε περαιτέρω».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ασφάλειας για να εξασφαλίσει την ελευθερία της. Έχει τα μέσα για να το επιτύχει, καθώς αποτελεί ναυτική δύναμη, με ισχυρό πλεονέκτημα την εμπειρία των εθνών που την απαρτίζουν. Φυσικά αναφέρομαι πρωταρχικά στην Ελλάδα που διαθέτει ναυτική παράδοση χιλιετιών», σημείωσε αναθέτοντας αναβαθμισμένο ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Για να προστατεύσουμε τις αλυσίδες εφοδιασμού και επικοινωνίας, αλλά και τις σημαντικότερες ναυτικές υποδομές, όπως τα υποβρύχια καλώδια, πρέπει να διαθέτουμε μέσα αντιμετώπισης κρατικών απειλών, καθώς και απειλών τρομοκρατικού χαρακτήρα ή σχετιζόμενων με την πειρατεία», έβαλε άμεσα τα πεδία που πρέπει να διαφυλάξουν κόντρα στη διείσδυση άλλων κέντρων, θυμίζοντας επίσης ότι «η θαλάσσια ασφάλεια περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής πυξίδας, της "Λευκής Βίβλου" της ΕΕ που θα πρέπει να υιοθετήσουμε τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα φροντίσουμε επίσης για τη γρήγορη έναρξη της επικαιροποίησης της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, που είχε υιοθετηθεί το 2014», διαβεβαίωσε.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία ναυσιπλοΐας στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης, στη Μεσόγειο Θάλασσα. Απαιτείται επομένως μια σταθερή στρατιωτική παρουσία, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούμε συχνά με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», έδωσε μια ιδέα για τα μελλούμενα, ξεχωρίζοντας άλλωστε «την εξαιρετική πολυμερή συνεργασία και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση "Ειρήνη"», επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντρική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Μεσόγειος  «αποτελεί κεντρικό χώρο για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου και σήμερα δοκιμάζεται από αυξανόμενες εντάσεις», όπως είπε δίνοντας και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή.

 

1 σχόλιο:

  1. http://tsak-giorgis.blogspot.com/2022/01/15011941-3.html Η Φυσιολογική αντίδραση του οπορτουνιστή να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα για μην ασχοληθεί με την ουσία που βρίσκεται στο 3ο γράμμα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που μιλάει ανοιχτά για ιμπεριαλιστικό πόλεμο και φωτίζει με προβολείς γιατί εγκλωβίστηκε ο λαός στον καπιταλισμό και δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Πρώτα βγαίνει η ψυχή του οπορτουνιστή και μετά η θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων απο μέσα του. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου