Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων


 Η Τουρκία και η Αρμενία ανακοίνωσαν, ότι ο πρώτος γύρος συνομιλιών που είχαν έπειτα από περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν «θετικός και εποικοδομητικός», καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά τα σύνορά τους, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.

Η Τουρκία δεν έχει διπλωματικές ούτε εμπορικές σχέσεις με τον προς ανατολάς γείτονά της από τη δεκαετία του 1990. Οι συνομιλίες στη Μόσχα ήταν μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009. Αυτή η συμφωνία δεν επικυρώθηκε ποτέ και οι σχέσεις παρέμειναν τεταμένες.

Τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας ανακοίνωσαν επίσης ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για μια πλήρη εξομάλυνση χωρίς προϋποθέσεις. Σημείωσαν ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι των δύο χωρών «αντάλλαξαν προκαταρκτικές απόψεις σχετικά με τη διαδικασία εξομάλυνσης».

Από διαδήλωση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Άγκυρα και το Γερεβάν διαφωνούν για πολλά ζητήματα, με ένα από τα πιο ακανθώδη την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, χαρακτηρισμό που η Άγκυρα δεν αποδέχεται.

Οι εντάσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2020 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Άγκυρα κατηγόρησε τις αρμενικές δυνάμεις ότι κατέχουν εδάφη που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία έκτοτε επεδίωξε μια αποκατάσταση των σχέσεων με το Γερεβάν, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή.

Σε ξεχωριστές αλλά παρόμοια διατυπωμένες ανακοινώσεις, τα υπουργεία Εξωτερικών ανέφεραν ότι η ημερομηνία και ο τόπος για τον επόμενο γύρο συνομιλιών θα οριστικοποιηθούν αργότερα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, μετέδωσε χθες, Πέμπτη, ότι αναμένει οι συνομιλίες να οδηγήσουν στη εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και στο άνοιγμα των συνόρων που παραμένουν κλειστά από το 1993.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πέρυσι ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν επίσης πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της πρωτεύουσας της Αρμενίας στο πλαίσιο της προσέγγισης, αλλά ότι η Τουρκία θα συντονίσει όλα τα βήματα με το Αζερμπαϊτζάν. Οι πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, TASS, Sputnik)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου