Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Κλάους Μπάρμπι


Ο «Χασάπης της Λυών» με πρωταγωνιστικό ρόλο και στη δολοφονία του Τσε

 Στις 19 Ιανουαρίου 1983 συλλαμβάνεται στη Βολιβία ο ναζί εγκληματίας πολέμου και στέλεχος της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι.

Ο Μπάρμπι (Αλτμαν), με βαθμό λοχαγού των Ες Ες, είχε αποκτήσει τον επίζηλο τίτλο του  «αρχιβασανιστή» καθώς εφάρμοζε «πρωτότυπες μεθόδους» μεταξύ των οποίων και την «επί ώρες και ημέρες πολλές φορές κρέμασμα από τα πόδια, ανάποδα» των Γάλλων πατριωτών, αναφέρει το έγγραφο καταδίκης του από το έκτακτο δικαστήριο της Λιόν, το 1948.

Υπεύθυνος για 4.342 δολοφονίες, μεταξύ αυτών και του ηγέτη της γαλλικής Αντίστασης Ζουάν Μουλέν, για την φυλάκιση 14.311 αντιστασιακών, όλοι απάνθρωπα βασανισμένων από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, και υπόλογος για την εκτόπιση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης 7.591 Εβραίων (γυναίκες, άνδρες και παιδιά) εκ των οποίων ελάχιστοι επέστρεψαν.

Τα εγκλήματα πολέμου του Μπάρμπι τον κατέγραψαν στη γαλλική συλλογική μνήμη ως «Χασάπη της Λυών».

Ο Μπάρμπι, μετά την ήττα των ναζί, όπως και πολλοί άλλοι ναζί, πέρασε όπως και πολλοί άλλοι στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (1947), αξιοποιούμενος αρχικά σε αντικομμουνιστικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αρχικά τον εγκατέστησαν στο Μόναχο ως «επιχειρηματία». Το 1948 ο Μπάρμπι ανακρίνεται 3 φορές, στην αμερικανική ζώνη κατοχής, από εκπροσώπους της γαλλικής Δικαιοσύνης με την άδεια των αμερικανικών αρχών οι οποίες όμως αρνούνταν να τον εκδώσουν επικαλούμενες συμφέροντα «εθνικής άμυνας των ΗΠΑ».

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζοντας πολύ καλά ποιος είναι ο Μπάρμπι – ήταν στον κατάλογο των βασικών εγκληματιών στη Δίκη της Νυρεμβέργης – τον «φυγάδευσαν» μιας και χρειάζονταν την πείρα και τις γνώσεις του για τους δικούς της σκοπούς.

Η Γαλλία δεν έπαψε να ζητά την έκδοσή του από την Ουάσιγκτον. Τα περισσότερα αιτήματά της αγνοήθηκαν. Στα 1951 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαντά στη γαλλική πρεσβεία πως δεν ξέρει πού βρίσκεται το άτομο αυτό. Είναι η εποχή που αποφασίζουν να τον «κρύψουν» για να απαλλαγούν από την πίεση. Του εξασφαλίζουν πλαστά έγγραφα με το όνομα Κλάους Αλτμαν και τον στέλνουν στη Βολιβία, χωρίς όμως να διακοπεί ο δεσμός με τη Σια. Από τη Βολιβία συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο μέτωπο του «αντικομμουνιστικού αγώνα». Εκεί μεταξύ των άλλων υπηρεσιών στη CIA εκπαιδεύει παραστρατιωτικά σώματα και συμμετέχει στη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα.

Ο Κλάους Μπάρμπι αποκάλυψε αργότερα ότι από το 1966 εργάστηκε επί δύο τουλάχιστον χρόνια για την αντικατασκοπεία της Δυτικής Γερμανίας .

Γερμανικά έγγραφα που τα τελευταία χρόνια είδαν τη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι ο Αλτμαν, με κωδικά στοιχεία V-43118 της αντικατασκοπείας, στρατολογήθηκε το 1966, είχε μισθό 500 γερμανικά μάρκα και μηνιαίο επίδομα ανάλογο με την συνεισφορά του και απολύθηκε το 1968 όταν η Βόννη φοβήθηκε ότι τον είχε αναγνωρίσει η ανατολικογερμανική αστυνομία.

Ο Μπάρμπι εκδόθηκε από τη Βολιβία στη Γαλλία το 1983, όπου κατηγορούνταν για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει ως διοικητής της Γκεστάπο στη Λιόν. Καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή 4 χρόνια μετά.

Ο Μπάρμπι ήταν μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις ναζί που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ενάντια στους λαούς.

Ηρακλής Κακαβάνης

 

1 σχόλιο:

  1. Οι Καπιταλιστές φοράνε πάντα τα ΤΑΞΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΑΝΤΑ. Αφιερωμένο στους ...θιασώτες του άλλο φασισμός άλλο καπιταλισμός. ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου