Τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον ανταγωνισμό, αλλά και οι τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επιβολή τηλεργασίας σε νοσούντες και μείωση μισθών σε γονείς που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού. Αυτό επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου γίνεται η σχετική συζήτηση ζητώντας την απόσυρσή της.
Για την κυβέρνηση, τόνισε, προτεραιότητα είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων καθώς ουσιαστικά νομοθετεί τους εκβιασμούς των εργοδοτών που λένε στους εργαζόμενους «πάρε "Ντεπόν" κι έλα στη δουλειά».
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 3 της τροπολογίας σημειώνεται ότι «εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών»! Ολοι γνωρίζουν βέβαια ποιος θα κρίνει το «αν είναι εφικτό»: Η λειτουργία της επιχείρησης, δηλαδή ο ίδιος ο εργοδότης, που θα έχει πια το «νόμιμο δικαίωμα» να βάζει τον ασθενή εργαζόμενο να δουλεύει από το σπίτι του, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους, συνολικά για τις αναρρωτικές άδειες.
Σαν να μην έφτανε το παραπάνω αίσχος, σύμφωνα με την τροπολογία, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν παιδιά που νοσούν και πρέπει να τα φροντίζουν στο σπίτι, θα τιμωρούνται, αφού κατά την «ειδική άδεια» 4 ημερών θα υποστούν περικοπή μισθού 50% (!), ενώ η 5η μέρα που θα αναγκαστούν να λείψουν, θα καλυφθεί από τους ίδιους με κάποια άλλη άδεια που δικαιούνται!
Πέρα από το χαράτσι (50% του μισθού) που επιβάλλεται σε γονείς οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους, το «μάξιμουμ» που αυτά δικαιούνται να αρρωστήσουν είναι 5 μέρες, αφού η χρονική περίοδος για την άδεια ειδικού σκοπού μειώνεται από τις 10 στις 5 ημέρες. Κι αυτό αποτελεί μια περίτρανη ομολογία για το χάος που επικρατεί στα σχολεία: Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να κουκουλώσει την κατάσταση με τα «πρωτόκολλα» του 50%+1, έρχεται το υπουργείο Εργασίας να δείξει ότι τα σχολεία βράζουν από κρούσματα, κάτι που μεταφέρεται ως πρόβλημα στις επιχειρήσεις, λόγω αδειών των γονιών. Κι έτσι το υπουργείο Εργασίας φέρνει κατά παραγγελία της εργοδοσίας αυτήν την κατάπτυστη ρύθμιση, ώστε οι γονείς άρον άρον να αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα ανεξάρτητα από συμπτώματα, διαγνώσεις κ.ο.κ. Μάλιστα, η 4η μέρα της «ειδικής άδειας» θα πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ και όχι από τον εργοδότη, δηλαδή το κόστος θα μετακυλίεται στους εργαζόμενους μέσα από το ασφαλιστικό ταμείο.
Υπενθυμίζεται πως αυτή η άδεια χορηγείται σε μισθωτούς που τα παιδιά τους φοιτούν μέχρι τη Γ' Γυμνασίου, μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι, ενώ αν ο ένας εκ των δύο δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.
Στην περίπτωση των εργαζομένων στο Δημόσιο η ειδική άδεια των 5 ημερών δίνεται με την προϋπόθεση ότι οι δύο εργάσιμες μέρες θα θεωρούνται κανονική άδεια και άρα θα αφαιρούνται από αυτή.
Χαράτσι αντί για ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμαΑντί η κυβέρνηση να φροντίσει για ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου εμβολιασμού, με το άρθρο 4 ενισχύει με κυρώσεις την απαράδεκτη πολιτική της ατομικής ευθύνης με την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών και τα πρόστιμα των 100 ευρώ. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες για τους χιλιάδες νεκρούς, τα πρωτόκολλα-λάστιχο, την απουσία μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, την ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις αντιφάσεις και παλινωδίες της στη διαχείριση της πανδημίας.
Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση - ΑχτσιόγλουΌσον αφορά τον κατώτατο μισθό, σημείωσε πως η τροπολογία της κυβέρνησης αφορά μόνο τις προθεσμίες (προβλέπει την καταβολή των όποιων αυξήσεων από τον Μάιο και όχι τον Ιούνιο που λέει ο ισχύων νόμος). Δεν κάνει σκόπιμα, όμως, καμία αναφορά στο ύψος των αυξήσεων που ανήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ενώ με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στον κόσμο, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από το ήδη μεγάλο κύμα της ακρίβειας. Το ύψος των αυξήσεων θα καθοριστεί με βάση τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, από τον υπουργό Εργασίας αφού έχει καταργηθεί το δικαίωμα των διαπραγματεύσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία, ο Χρ. Κατσώτης ανέφερε πως η θέσπιση του 10ωρου με μισθούς 8ωρου, τα προγράμματα αναστολής με περαιτέρω μείωση αποδοχών, η εντατικοποίηση δουλειάς, η επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελούν βασικούς άξονες του εργασιακού περιβάλλοντος που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών σε βάρος των εργαζομένων. «τρεις στους δέκα εργαζόμενους με μερική απασχόληση, έχουν μέσο μισθό 406 ευρώ μεικτά, δηλαδή 345 καθαρά, πείτε μου ποιος μπορεί να ζήσει σήμερα με αυτά τα λεφτά», αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
Ο Χρήστος Κατσώτης υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει επανειλημμένως
καταθέσει τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751
ευρώ ως βάση για αυξήσεις και επαναφορά του πλαισίου των ΣΣΕ. Κάλεσε
τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πρόταση του ΚΚΕ, να
βγάλουν συμπεράσματα για τα άλλα κόμματα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ
για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου