Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Εργοδοτικά εγκλήματα


ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
 
Πέντε τραυματίες εργαζόμενοι μέσα σε δύο μέρες σε χώρους δουλειάς

Ακρωτηριάστηκε εργάτης στην Κοζάνη ο οποίος δούλευε σε πυλώνες υψηλής τάσης

Ενας εργάτης έχασε το πόδι του στη δουλειά και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο τις προηγούμενες δύο μέρες, σε μία ακόμα απόδειξη για το πώς η εργοδοσία, αντιμετωπίζοντας την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ως «κόστος», μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε «παγίδες θανάτου» για τους εργάτες.

Στην πρώτη περίπτωση, το μεσημέρι της Πέμπτης, σε εργοτάξιο στα Λιβερά Κοζάνης, ένας 50χρονος εργαζόμενος σε εργολαβία της εταιρείας JUWI ακρωτηριάστηκε από συρματόσχοινο στο αριστερό πόδι κάτω από το γόνατο, κατά τη διάρκεια εργασιών στους πυλώνες υψηλής τάσης για τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με το ΚΥΤ Καρδιάς.

Ο 50χρονος μεταφέρθηκε στο «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης, όπου νοσηλεύτηκε σε σταθερή κατάσταση και στη συνέχεια μετακομίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΕΝ) και Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης εύχονται ταχεία ανάρρωση στον εργαζόμενο, και καλούν τους συναδέλφους τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις ελλείψεων στα μέτρα ασφάλειας και προστασίας στους χώρους δουλειάς τους. Επίσης, απαιτούν να διαλευκανθούν τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος» και να στηριχτούν με κάθε τρόπο ο εργαζόμενος και η οικογένειά του, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Προσθέτουν δε ότι οι εργαζόμενοι στην κατασκευή αλλά και συντήρηση - επιδιόρθωση βλαβών στα δίκτυα χαμηλής - μέσης και υψηλής τάσης δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες, καύσωνα - παγετού, με βροχή και χιόνια, και ότι η εντατικοποίηση της εργασίας είναι μόνιμο χαρακτηριστικό, με μεροκάματα εξευτελιστικά. «Αυτές οι συνθήκες διαμορφώνουν τους όρους ώστε να είναι αναγκαίος ο καθημερινός έλεγχος για τις συνθήκες και τα μέτρα ασφάλειας», τονίζουν τα σωματεία. «Τα παραπάνω είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνει το έδαφος ώστε να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της συντήρησης και κατασκευής του δικτύου εργολάβοι, όπου εργαζόμενοι δουλεύουν με άθλιους όρους εργασίας».

Τρεις εργάτες τραυματίες στη Ροδόπη

Στην άλλη περίπτωση, πάλι σε εργοτάξιο, τρεις εργάτες τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε έργα κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στον Ροδίτη Ροδόπης, όταν καταπλακώθηκαν από χώματα. Οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Σισμανόγλειου» ΓΝ Κομοτηνής, όπου οι δύο, με κατάγματα στα πόδια, υποβλήθηκαν σε χειρουργείο, ενώ ο τρίτος υπέστη εξάρθρωση ώμου.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ εύχεται καλή ανάρρωση στους εργαζόμενους, ενώ απαιτεί την άμεση διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών, καθώς επίσης την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για όλες τις εργασίες στο δίκτυο εγκατάστασης φυσικού αερίου και τη στελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Σημειώνει ακόμα τις ευθύνες της κυβέρνησης ΝΔ και όλων των προηγούμενων: «Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί σε αυτά τα εγκλήματα, αφού επί της ουσίας το κράτος μέσα από ένα τεράστιο πλέγμα αντεργατικών νόμων παρέχει μια έμμεση ασυλία στην εργοδοσία. Πάνω σε αυτό το αντεργατικό πλαίσιο στηρίζεται και η καπιταλιστική ανάπτυξη, είτε αποκαλείται ανάπτυξη "για όλους", σύμφωνα με την κυβέρνηση, είτε "δίκαιη", σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και καταλήγει: «Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται, η υγιεινή και η ασφάλεια "κοστίζουν" για την εργοδοσία, ενώ οι όροι δουλειάς, η εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξουθένωση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, αφού σταδιακά αποψιλώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται, τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν».

Διανομέας χτυπήθηκε στη Χαλκίδα

Στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Χαλκίδας νοσηλεύεται τέλος ένας 20χρονος διανομέας εργαζόμενος σε καφέ της πόλης, ο οποίος τραυματίστηκε σε εργατικό «ατύχημα» το προχτές το πρωί.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 20χρονος διανομέας τραυματίστηκε όταν επιβατηγό αυτοκίνητο παραβίασε stop και συγκρούστηκε με το μηχανάκι που οδηγούσε. Από τη σύγκρουση ο εργαζόμενος υπέστη κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του και παραμένει νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των διανομέων, με έλλειψη μέτρων προστασίας και εντατικοποίηση, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, επισημαίνοντας ότι γίνονται ακόμα χειρότερες εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων και των πρακτικών της εργοδοσίας.

Σημειώνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα των εργατικών «ατυχημάτων» σε εργαζόμενους στον Επισιτισμό, και απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης στο Σωματείο και οργάνωσης της πάλης για διεκδίκηση μέτρων προστασίας, Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου