Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/02/1853

Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής. 

Γεώργιος Σουρής

02/02/1907

Πεθαίνει ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ. Μεγάλος Ρώσος χημικός, που ανακάλυψε τον περιοδικό νόμο των χημικών στοιχείων.

02/02/1924

Απόφαση για σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Απόφαση για σύγκληση του 3ουΣυνεδρίου του ΚΚΕ

02/02/1925

Με επικεφαλής το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μετά τον πόλεμο, με κύριο αίτημα την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης.

Συλλαλητήριο, από το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο στα Τρίκαλα

02/02/1943

Λήγει η ηρωική μάχη του Στάλινγκραντ, που κράτησε 140 μέρες και έληξε με τη συντριβή της 6ης Γερμανικής Στρατιάς. Η νίκη των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ σηματοδότησε την αλλαγή στο ρου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε σύμβολο της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος έναντι του ιμπεριαλισμού, καθώς και της γενικότερης πάλης κατά του φασισμού. 

Στάλινγκραντ

02/02/1947

Το βράδυ της 2ας του Φλεβάρη του 1947, σε μια περίοδο όπου ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, η Αθήνα «φωτίζεται» από μια επιγραφή που εμφανίζεται στη βορινή μετόπη της Ακρόπολης και γράφει: «Να φύγουν οι Άγγλοι»! Ήταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού. 

«Να φύγουν οι Αγγλοι»

02/02/1949

Τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στα Τρίκαλα.

02/02/1950

Πεθαίνει ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως.

02/02/1950

Συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΠ) από το ΚΚΕ και τους Ι. Σοφιανόπουλο, Αλ. Σβώλο, Ηλ. Τσιριμώκο, Ν. Γρηγοριάδη και Στ. Χατζήμπεη.

02/02/1958

Σε Αθήνα, Πειραιά, Καβάλα πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις μητέρων που διαμαρτύρονται για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ατομικό προγεφύρωμα.

02/02/1967

Η ΙΑ’ Σύνοδος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ (2-4/2/1967) ασκεί κριτική στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για την αποδοχή της απόφασης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναβληθεί το Γ’ Συνέδριο της ΕΔΑ.

Η κριτική αυτή αποτελούσε έκφραση της υπό εξέλιξη εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ και της πολεμικής της φραξιονιστικής - οπορτουνιστικής ομάδας με αιχμή την ΕΔΑ.

02/02/1970

Πεθαίνει ο Μπέρτραντ Ράσελ, Άγγλος νομπελίστας μαθηματικός, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος, που φυλακίστηκε δυο φορές επειδή ηγήθηκε στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.


 

10 σχόλια:

  1. 02/02/1947

    Το βράδυ της 2ας του Φλεβάρη του 1947, σε μια περίοδο όπου ο ένοπλος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, η Αθήνα «φωτίζεται» από μια επιγραφή που εμφανίζεται στη βορινή μετόπη της Ακρόπολης και γράφει: «Να φύγουν οι Άγγλοι»! Ήταν το αποτέλεσμα μιας παράτολμης επιχείρησης, που οργανώθηκε από το ΚΚΕ και αναπτέρωσε το φρόνημα του λαού. .......... Χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό και μετά το 1935 που στην διάρκεια του Ιμπεριαλιστικού πολέμου θα έφτιαχνε ΕΑΜ και ΕΠΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα υπήρχε ταυτόχρονα η αυτοτελής δράση του κόμματος και της ΟΚΝΕ θα έκαναν όσους ελιγμούς χρειαζόταν θα αντιμετώπιζαν τάγματα και οργανώσεις γέφυρα ΕΔΕΣ ΕΚΚΑ ενιαία με στόχο το τσάκισμα τους και τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα διεκδικούσαν την εξουσία σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Η Λαοκρατία Ευρωκομουνισμός στέρησαν αυτή την δυνατότητα απο τον λαό και έδωσαν τον χρόνο στους καπιταλιστές να αλλάξουν το συσχετισμό να διαλέξουν το χρόνο της σύγκρουσης να τσακίσουν το λαό σε Αθήνα Πειραιά τον Δεκέμβρη του 1944 και μετά το ΕΓΚΛΗΜΑ στη Βάρκιζα. Αποκήρυξαν τον ΑΡΗ σαν ...ληστή τυχοδιώκτη.... δεν έριξαν όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα τέλη 45 όπως πίεζε απο την 1η ημέρα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με αποτέλεσμα οι καπιταλιστές να ανασυγκροτήσουν το κράτος τους και τέλη 47 να περάσουν στην τελική σύγκρουση. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 02/02/1950

      Συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΠ) από το ΚΚΕ και τους Ι. Σοφιανόπουλο, Αλ. Σβώλο, Ηλ. Τσιριμώκο, Ν. Γρηγοριάδη και Στ. Χατζήμπεη.......... Απο το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην δημοκρατική παράταξη και στην ...ΕΔΑ.... με κόμματα Αντικομουνιστών με καταστροφικά αποτελέσματα μέχρι το 1991.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. 02/02/1967

      Η ΙΑ’ Σύνοδος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ (2-4/2/1967) ασκεί κριτική στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για την αποδοχή της απόφασης του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αναβληθεί το Γ’ Συνέδριο της ΕΔΑ.

      Η κριτική αυτή αποτελούσε έκφραση της υπό εξέλιξη εσωκομματικής διαπάλης στο ΚΚΕ και της πολεμικής της φραξιονιστικής - οπορτουνιστικής ομάδας με αιχμή την ΕΔΑ...........ΟΥΥΥΥΥΥΥΦΦΦΦΦΦΦ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Στάλινγκραντ

    Στο βίντεο, ο Στάλιν κάνει μια ομιλία μέσα στο σταθμό Mayakovskaya του μετρό της Μόσχας - είναι στις 6 Νοεμβρίου 1941 και η Μόσχα δέχεται εναέριες επιθέσεις.

    https://www.youtube.com/watch?v=MBMrB_ZQJxM&list=PLiuWJ0sM3A5vQtav2MVW7E0vfcuZav620&index=11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στάλινγκραντ

    Παρέλαση στην Κόκκινη πλατεία 1945

    https://www.youtube.com/watch?v=lkgNLeQEUxY&list=PLiuWJ0sM3A5vQtav2MVW7E0vfcuZav620&index=7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος ήταν Ιμπεριαλιστικός απο την αρχή μέχρι το τέλος και απο τις δύο μεριές των Καπιταλιστικών κρατών. Η ΕΣΣΔ με τους Μπολσεβίκους και τον ΣΤΑΛΙΝ έκαναν δύο ΕΛΙΓΜΟΥΣ ένα με κάθε Ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο διέσπασαν τους Καπιταλιστές και νίκησαν. Το 1935 δολοφονήθηκε ο σ.ΚΙΡΟΦ. Αποκαλύφθηκε συνωμοσία της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης ΖΗΝΟΒΙΕΦ ΤΡΟΤΣΚΙ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ σε συνεργασία με ΧΙΤΛΕΡ ΙΑΠΩΝΙΑ για την ανατροπή των Μπολσεβίκων και διάλυση της ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα το 1935 η Κ.Δ πέρασε στα χέρια του οπορτουνισμού αλλάζοντας την νικηφόρα γραμμή του ΛΕΝΙΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ με τα ...πολιτικά μέτωπα και στάδια... το καλύτερο εργαλείο του Καπιταλισμού. Η Κ.Δ για να είναι στο πλευρό της ΕΣΣΔ έπρεπε να εφαρμόσει των ελιγμό των Λαικών Μετώπων με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός ώστε τα Κ.Κ και οι λαοί να διεκδικήσουν την εξουσία την στιγμή που αποχωρούσαν οι Γερμανοί απο την χώρα τους όπως και παγκόσμια. Θα είχαν αποσπαστεί πολύ περισσότερες χώρες απο τον καπιταλισμό και ο συσχετισμός δυνάμεων θα ήταν πολύ καλύτερος το 1945. Η Οπορτουνιστική αντεπανάσταση στην αν.ευρώπη λούφαξε λόγω κόκκινου στρατού σαμπόταρε την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμενε την επίσημη επικράτηση της στην ΕΣΣΔ όπως και έγινε την 5η Μάρτη του 1953 με τον ...θάνατο.. του σ.Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. Η ΕΣΣΔ τον Φασισμό Καπιταλισμό τον νίκησε το 1945 Ανατράπηκε δολοφονημένη απο μέσα και επάνω την περίοδο 1953 1991 απο τον Οπορτουνισμό Καπιταλισμό δηλαδή την 5η φάλαγγα. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. «Ειρηνική άμιλλα» και άλλες ουτοπικές θέσεις

      Εκτός των άλλων, ιδιαίτερα μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ η θέση περί «ειρηνικής συνύπαρξης» μεταλλάχθηκε σε θέση περί «ειρηνικής άμιλλας» των δύο κοινωνικοπολιτικών καθεστώτων. Μια τέτοια θέση, όμως, στην πράξη «εξωράιζε τον καπιταλισμό και εμπέδωνε τη λαθεμένη αντίληψη ότι, τουλάχιστο για μια ιστορική περίοδο, τα δύο συστήματα θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και να συναγωνίζονται ειρηνικά μεταξύ τους»7. Στο παραπάνω έδαφος αναπτύχθηκαν ουτοπικές θέσεις, οπορτουνιστικές πολιτικές για τα διεθνή και περιφερειακά «συστήματα ασφαλείας», που θα εξασφάλιζαν την «ειρηνική συνύπαρξη» και τον αμοιβαίο «σεβασμό» των δύο κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, υποτιμώντας την «αρπακτική» φύση του ιμπεριαλισμού. Ετσι, π.χ. το 1955 η ΕΣΣΔ ζητούσε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης να προχωρήσουν από κοινού με την ίδια σ' ένα σύστημα ασφαλείας, τα κράτη - μέλη του οποίου «θα υπόσχονταν πως παραιτούνται από τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και όλα τα επίμαχα ζητήματα θα λύνονται με ειρηνικά μέσα»8.

      Μια τέτοια θέση, οπωσδήποτε, δεν έχει να κάνει απλώς με κάποια προσπάθεια αξιοποίησης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά ήταν χαρακτηριστική της οπορτουνιστικής στροφής στο ΚΚΣΕ και συμπερασματικά και στην εξωτερική πολιτική της ΕΣΣΔ, που οδηγούσαν σε μεγάλα θεωρητικά λάθη. Οπως έχει εκτιμήσει το Κόμμα μας, «το ίδιο αφορά και στην αποφυγή του θερμοπυρηνικού πολέμου. Οι ρεαλιστικές διακρατικές διαπραγματεύσεις για την αποφυγή του σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να οδηγήσουν σε ιδεολογικές γενικεύσεις για μια ειλικρινή και σταθερή στάση των καπιταλιστικών κρατών στο ζήτημα της ειρήνης (...) Σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι ήταν μια πραγματικότητα. Σε τελευταία ανάλυση, ακόμα και όταν τα κράτη διαθέτουν πυρηνικά όπλα, η πιο συνεπής και αποτελεσματική πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι η ολόπλευρη επαναστατική προετοιμασία και ετοιμότητα, ώστε στις ανάλογες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες να γίνει πραγματικότητα η σοσιαλιστική επανάσταση, που θα επιβάλει την ειρήνη. Η συνεχής συσσώρευση και τελειοποίηση των πυρηνικών όπλων στην κούρσα των εξοπλισμών, αν και ήταν αναγκαία για τη στρατηγική ισορροπία ανάμεσα στα δύο συστήματα, από ένα σημείο και μετά επέδρασε αρνητικά στην ήδη προβληματική στρατηγική του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος»9.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9533994 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Τι ήταν η «Ανοιξη της Πράγας»;

      Το Γενάρη του 1968 επικρατεί στο ΚΚ Τσεχοσλοβακίας δεξιά οπορτουνιστική γραμμή με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Η νέα κρατική και κομματική ηγεσία της Τσεχοσλοβακίας προχωρά σε μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού σχεδιασμού και ταυτόχρονα σε μια σειρά μέτρων υπονόμευσης της σοσιαλιστικής εξουσίας.Θυμίζουμε ότι οι αντιλήψεις περί ενσωμάτωσης στοιχείων της αγοράς στη σοσιαλιστική οικοδόμηση είχαν επικρατήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΣΣΔ και γενικότερα στα σοσιαλιστικά κράτη, ενώ με ορόσημο το 20ό Συνέδριο του 1956 είχε επισημοποιηθεί η δεξιά οπορτουνιστική στροφή στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ετσι, το ΚΚ βρέθηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις.

      Είχαν αυτές οι μεταρρυθμίσεις στόχο την «ανανέωση του σοσιαλισμού»; Ας δούμε τι λένε οι πρωταγωνιστές της «Ανοιξης της Πράγας» και πρώτ' απ' όλους ο Οττα Σικ, Τσεχοσλοβάκος οικονομολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, διευθυντής του Οικονομικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχοσλοβακίας, εμπνευστής της «Νέας Οικονομικής Πολιτικής».

      Σε μια συνέντευξη το 1990, ο Σικ είπε ότι για τον εαυτό του αποκρούει το χαρακτηρισμό «μεταρρυθμιστής»: «Εμείς, ο πυρήνας των οικονομικών μεταρρυθμιστών, δεν προσπαθούσαμε τότε στην Πράγα να μεταρρυθμίσουμε τον κομμουνισμό. Ο πραγματικός στόχος μας ήταν να τον καταργήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα. Επρεπε μεν να μιλάμε πάντα για μεταρρύθμιση και για σοσιαλιστική δημοκρατία ή σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς, γιατί αλλιώς δε θα φθάναμε (σ.σ. δηλαδή, οι γνώμες τους δε θα 'φθαναν) καθόλου στην κοινή γνώμη... Η έννοια της μεταρρύθμισης ήταν μια παραχώρηση στις σχέσεις εξουσίας». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Εχει σημασία να τονίσουμε ότι ο Σικ θεωρείται από τους θεωρητικούς πατέρες της έννοιας «Τρίτος Δρόμος» για το σοσιαλισμό. Στην ίδια συνέντευξή του, ο Οττα Σικ έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα περί «Τρίτου Δρόμου» ήταν ...«ένας ελιγμός παραπλάνησης»! Στόχος ήταν ο καθαρόαιμος καπιταλισμός... Αρα λοιπόν η «Ανοιξη της Πράγας» ντύθηκε τα χρώματα του «σοσιαλισμού με δημοκρατία», με στόχο όμως να παλινορθώσει τον καπιταλισμό. Ο,τι δηλαδή έκανε 20 χρόνια μετά ο Γκορμπατσόφ με την Περεστρόικα στην ΕΣΣΔ.

      Επομένως, τα γεγονότα του 1968 πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της ταξικής πάλης ανάμεσα σε δυνάμεις που επιδίωκαν την καπιταλιστική παλινόρθωση, έστω και συγκαλυμμένα στην αρχή, και σε δυνάμεις που παρότι δεν ήταν εκτός της γενικότερης οπορτουνιστικής επίδρασης, λαθεμένων θέσεων και επιλογών, πάντως υπεράσπιζαν το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της οικονομίας και της εξουσίας, τις όποιες κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων.

      Είναι επίσης χαρακτηριστική η απάντηση του Β. Χάβελ, (μετέπειτα επικεφαλής της αντεπανάστασης του 1989) στον συγγραφέα Μ. Κούντερα, το Φλεβάρη του 1969, ότι: «οι μεγάλες κατακτήσεις της "Ανοιξης της Πράγας" δεν ήταν παρά η αποκατάσταση των ελευθεριών που υπήρχαν τριάντα χρόνια νωρίτερα (σ.σ. επί καπιταλισμού) στην Τσεχοσλοβακία και που ίσχυαν σε όλες τις άλλες δημοκρατικές χώρες (βλέπε: αστικές δημοκρατίες)». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. 2 Φεβρουαρίου 1943 - μετάλλιο για τον αντιφασίστα παρτιζάνο εισήχθη στη Σοβιετική Ένωση.
    Στην εικόνα: ανάμεσα στους πρώτους παρασημοφορημένους παρτιζάνους ήταν ο ορθόδοξος ιερέας Φιοντόρ Πουζάνοφ. Παρασημοφορήθηκε προσωπικά από έναν κομμουνιστή και κομισάριο, ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, τον K.Κορίτσκι.
    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου