Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Συλλαλητήριο, από το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο στα Τρίκαλα


Πραγματοποιήθηκε, 02/02/1925, στα Τρίκαλα το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μετά τον πόλεμο, με κύριο αίτημα την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης, με επικεφαλής το ΚΚΕ, τις Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και το Εργατικό Κέντρο.

Η αγροτιά ενώθηκε με την εργατιά και μαζί κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.


Οι Αρχές απάντησαν με σφαίρες. Χωροφυλακή και στρατός άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα 4 εργάτες και 2 αγρότες να πέσουν νεκροί. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες.

Ο αγανακτισμένος λαός αντεπιτέθηκε και τελικά κατέλαβε τη Νομαρχία.

Ακολούθησε ένα άγριο κύμα τρομοκρατίας και διώξεων. 27 αγωνιστές παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο της Λάρισας, όπου 13 εξ αυτών καταδικάστηκαν συνολικά σε 62 χρόνια φυλάκιση.

1 σχόλιο:

  1. ,2 Φεβρουαρίου 1929, οι Ενώσεις Παλαιών Πολεμιστών πραγματοποιούν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο μετά τον πόλεμο, στα Τρίκαλα με κύριο αίτημα την απαλλοτρίωση και αναδιανομή της γης.
    Οι φτωχοί αγρότες και εργάτες, που καταστράφηκαν, έμειναν ανάπηροι, έχασαν συγγενείς και φίλους για τα σωβινιστικά ψέματα της "Μεγάλης Ιδέας" και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μαζί με τις εξαθλιωμένες απο τον πόλεμο οικογένειες τους, αγωνίζονται να ζήσουν. Επικεφαλής του συλλαλητηρίου είναι οι Ενώσεις των Παλαιών Πολεμιστών και Θυμάτων Στρατού αλλά και το Εργατικό Κέντρο και το ΚΚΕ.
    Δύο μέρες πριν (31/1) οι αγρότες του Καστρακίου, με την καθοδήγηση του Σωματείου Παλαιών Πολεμιστών, καταλαμβάνουν τα μοναστηριακά κτήματα των Μετεώρων, με αίτημα την απαλλοτρίωσή τους και τη διανομή τους στους ακτήμονες, που πέθαιναν απο την πείνα ενω οι ανώτεροι κληρικοί τρωγόπιναν και ζούσαν μέσα στην χλιδή.
    Δυνάμεις της Χωροφυλακής και μιας διμοιρίας ιππικού από τη Λάρισα κυκλώνουν το χωριό και συλλαμβάνουν στελέχη του Σωματείου αλλά-μετά απο σθεναρή αντίδραση των κατοίκων-ο στρατός αναγκάζεται να αποσυρθεί.
    Η Ενωση Παλαιών Πολεμιστών Τρικάλων,μαζί με το Εργατικό Κέντρο, αποφασίζουν συλλαλητήριο για τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου. Μετά την ομιλία ακολουθεί πορεία προς τη Νομαρχία.Οι συγκεντρωμένοι ζητούν να δουν το Νομάρχη, αλλά αυτός αρνείται.
    Τότε έρχονται στρατιωτικές ενισχύσεις, με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Χρήστο Καβράκο. Το πλήθος ζητάει να αποχωρήσει ο στρατός. Ο Καβράκος όμως προχωρεί προς το πεζοδρόμιο και διατάζει τους σαλπιγκτές να σημάνουν διάλυση για να αποχωρήσουν οι διαδηλωτές.
    Το πλήθος έμεινε αμετακίνητο. Τότε, ο δολοφόνος Καβράκος διατάζει τους στρατιώτες να πυροβολήσουν τους εξαθλιωμένους αγρότες και εργάτες και τις οικογένειες τους. Οι φαντάροι, τρομαγμένοι, σηκώνουν τα όπλα και πυροβολούν στον αέρα. Το πλήθος, αντί να τρομάξει, τους πλησιάζει και τους απευθύνει έκκληση: "Ποιον θα πυροβολήσετε; Τους πατεράδες σας; Τις μανάδες σας;".
    Και τότε έγινε κάτι το πρωτοφανέρωτο. Οι φαντάροι κατέβασαν τα όπλα. Ο Καβράκος λύσσαξε, έβγαλε το πιστόλι του και άρχισε να ρίχνει στο ψαχνό, πάνω στο πλήθος.Τον ακολούθησαν οι αξιωματικοί και οι χωροφύλακες. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της οδού Ασκληπιού βάφτηκαν από αθώο αίμα. 4 εργάτες και 2 αγρότες έπεσαν νεκροί. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες.
    Ο αγανακτισμένος λαός αντεπιτέθηκε και κατέλαβε τη Νομαρχία.Ακολούθησε άγριο κύμα τρομοκρατίας και διώξεων. 27 αγωνιστές παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο της Λάρισας. 13 καταδικάστηκαν συνολικά σε 62 χρόνια φυλάκιση. Τα γεγονότα προκάλεσαν αγανάκτηση των λαϊκών μαζών σε όλη την Ελλάδα.
    Ο Καβράκος συνέχισε να παίρνει αξιώματα. 27 Απριλίου 1941,με την ιδιότητα του στρατιωτικού διοικητή Αθηνών, παρέδωσε..χαμογελώντας (φώτο) τα κλειδιά της πόλης στους ναζί. Στην συνέχεια έγινε στέλεχος της δωσιλογικής "κυβέρνησης" Τσολάκογλου. Εκτελέστηκε απο τον ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά του 1944.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου