Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η εργοδοσία να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για τους εργαζόμενους στο «Μάρκετ Ιν»



Ερώτηση

προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την επιχείρηση “ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ” και εξασφάλιση της απασχόλησης των 11 εργαζομένων.

11 εργαζόμενοι των Ιωαννίνων αγωνίζονται από το 2015 και έχουν προσφύγει επανειλημμένως τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας όσο και στα δικαστήρια, προκειμένου να αναγνωριστεί ότι το σούπερ μάρκετ «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» στα Ιωάννινα είναι διάδοχος του σούπερ Μάρκετ «ΑΦΟΙ Καρυπίδης ΑΒΕΕ» έναντι των εργαζομένων σύμφωνα με το πδ. 178/2002.

Σημειώνεται ότι η «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία το έτος 2019 απαριθμούσε συνολικά 196 ιδιόκτητα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ απασχολούσε περισσότεροι από 3.500 εργαζόμενοι και σήμερα πολύ περισσότερους. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Γιάννενα διαθέτει πλέον 3 καταστήματα.

Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στα Ιωάννινα δικαιώθηκαν δικαστικά αρχικά στις 19-12-2017 με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, που υποχρέωσε τη «ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ» να τους απασχολεί μέχρι την συζήτηση και στη συνέχεια μέχρι την έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων. Ομοίως, δικαιώθηκαν και με τη με αριθμό 68/2018 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που δημοσιεύτηκε στις 22-2-2018, αφού πιθανολογήθηκε ότι τυγχάνει στη περίπτωσή τους εφαρμογής το πδ. 178/2002 και ως εκ τούτου η επιχείρηση πρέπει να τους απασχολεί μέχρι την έκδοση οριστική απόφασης επί της αγωγής τους.

Στη συνέχεια δικαιώθηκαν με τη με αριθμό 321/2019 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων. Η εταιρία άσκησε έφεση η οποία απορρίφθηκε με τη με αριθμό 121/2021 απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων και έτσι οι εργαζόμενοι πάλι δικαιώθηκαν. Παρά ταύτα μέχρι και σήμερα η επιχείρηση αρνείται να πειθαρχήσει στις δικαστικές αποφάσεις και να τους απασχολήσει.

Επίσης, σας πληροφορούμε ότι το υπουργείο Εργασίας με το με αρ. πρωτ. 567/18-9-2018 έγγραφο - απάντηση του Γενικού του Γραμματέα - ενημέρωσε ότι ήδη από τις 22-2-2018 η επιχείρηση όφειλε να τους έχει συμπεριλάβει στον ετήσιο πίνακα προσωπικού. Με δεδομένο ότι η επιχείρηση δεν προέβη σε αυτές τις ενέργειες, όφειλε να ακολουθήσει τη διαδικασία κατάθεσης με προσέλευση στη αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/ και του ΟΑΕΔ με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής των σχετικών εντύπων.

Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν εκ νέου στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αφού και μετά την απόφαση του Εφετείου η επιχείρηση αρνείται να τους απασχολήσει ζητώντας δήθεν πίστωση χρόνου, γιατί προσέφυγε στον Άρειο Πάγο. Η αίτηση αναστολής στον Άρειο Πάγο ματαιώθηκε, ενώ εκκρεμεί η αναίρεση. Επομένως, δεν υπάρχει απολύτως κανένα νομικό έρεισμα για την παράνομη ούτως η άλλως συμπεριφορά της.

Η επιχείρηση αρνείται να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση και προκειμένου να αποφύγει τις νόμιμες υποχρεώσεις της, χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα την προσφυγή στον Άρειο Πάγο αλλά και τις δήθεν δυσκολίες στον τρόπο εφαρμογής  των αποφάσεων.

Η ασύδοτη δράση του ομίλου εδράζεται στην πολιτική της κυβέρνησης, της κατάργησης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Επίσης, στο υπάρχον απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο δεν παρέχεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας των εργαζομένων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να παύσει η απαράδεκτη άρνηση της επιχείρησης να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις για συνέχιση της απασχόλησης στην επιχείρηση των 11 εργαζομένων

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Νίκος Παπαναστάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου