Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Σύντομο «οδοιπορικό» στην ιστορία και τα ματωμένα χώματα της Μακρονήσου


 Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μακρονήσου: Εκεί που οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, εκεί που η κρατική βία συστηματοποιήθηκε, που οι πολιτικά διωκόμενοι γνώρισαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους με τον ταξικό αντίπαλο, δοκίμασαν απίστευτα βασανιστήρια, αλλά στάθηκαν όρθιοι! Στο ξερονήσι στα ανοιχτά του Λαυρίου, εκεί που χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, χιλιάδες αγωνιστές κράτησαν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης. Στο ξερονήσι που αποτελεί σύμβολο ηθικού μεγαλείου και ηρωισμού, των αρετών δηλαδή που πηγάζουν από την ακλόνητη πίστη σε ανώτερα ιδανικά, στα ιδανικά της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Από τις 28 Μαΐου 1947, όταν οι πρώτοι στρατιώτες του Β΄ Τάγματος φτάνουν στη Μακρόνησο, έως τον Οκτώβριο του 1949 είχαν «αναμορφωθεί» 28.000 οπλίτες και αξιωματικοί και τουλάχιστον 30.000 πολιτικοί κρατούμενοι. Μέχρι το οριστικό κλείσιμο της Μακρονήσου υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων έφτασε τις 100.000.

Στο βίντεο πάνω μπορείτε να δείτε πλάνα και εικόνες από το Κολαστήριο της Μακρονήσου. Από το Β' Τάγμα, όπου οι εξόριστοι φαντάροι έχτισαν με καταναγκαστική εργασία μία ολόκληρη πολιτεία.

Από το Γ’ Τάγμα, το επονομαζόμενο και «Γαλάζιο», όπου επιβλήθηκε καθεστώς διαρκούς σωματικής και ψυχολογικής βίας, ό,τι γεννούσε η κτηνώδης φαντασία των βασανιστών για να κάμψουν τους κρατούμενους. Από το Α΄ Τάγμα Σκαπανέων, το επονομαζόμενο και «Κόκκινο Τάγμα», όπου ενορχηστρώθηκε η μεγάλη σφαγή στις 28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη 1948 με θύματα πάνω από 350 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες άοπλους φαντάρους που τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Από τις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, που συχνά αποκαλούταν η «Μακρόνησος της Μακρονήσου». Από το Γ' Κέντρο Παρουσιάσεως Αξιωματικών (ΓΚΠΑ) Μακρονήσου, όπου μεταφέρθηκαν τον Σεπτέμβρη 1947 οι πρώτοι μόνιμοι και έφεδροι αξιωματικοί του Εθνικού Στρατού που είχαν συμμετάσχει στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Από το Δ' Τάγμα, στο βορειότερο άκρο του νησιού, όπου το Νοέμβρη 1948 εξορίζονται οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Από το Ειδικό Στρατόπεδο Αναμορφώσεως Γυναικών (ΕΣΑΓ) όπου μεταφέρθηκαν εξόριστες από τη Χίο και το Τρίκερι, μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους έως έξι χρονών...


Μακρόνησος

 Ολοκληρώθηκε η σφαγή στο Α΄ Τάγμα Σκαπανέων 

  ΕΞΟΡΙΕΣ

 ΤΟΠΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου