Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία

 


Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, με επίκεντρο στις περιοχές γύρω από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, όπου ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να αυξήσει τον έλεγχό του.

Ισχυρές εκρήξεις ήχησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας από Παρασκευή προς Σάββατο σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, που σφυροκοπείται επί εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό.

Την Παρασκευή, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Χάρκοβο.

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μονάδες του πυροβολικού της έπληξαν 389 στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ αυτών, 35 σημεία ελέγχου, 15 αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, αλλά και πολλές περιοχές συγκέντρωσης ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων και του οπλισμού τους. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι η κατάσταση σε αυτή τη βορειοανατολική περιοχή είναι «δύσκολη», όπου οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν εκ νέου την επιθετική τους εκστρατεία. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «ο στρατός μας επιτυγχάνει τακτικές επιτυχίες», παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου συνεχίζεται βάσει σχεδίου», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, που δημοσιεύθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι όλοι οι στόχοι της Μόσχας «θα επιτευχθούν παρά την παρεμπόδιση των αντιπάλων μας».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατηγόρησε τη Δύση - και το ΝΑΤΟ ειδικότερα - ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ζητώντας από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να σταματήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την ουκρανική κυβέρνηση έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την περασμένη Πέμπτη από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισεκ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισεκ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Αποτελέσματα αυτής της στρατιωτικής βοήθειας αρχίζουν να φαίνονται στο πολεμικό πεδίο. Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την Ρούσκα Λοζόβα, ένα χωριό βόρεια του Χάρκοβο. Το χωριό απελευθερώθηκε μετά από έντονες μάχες και περισσότεροι από 600 κάτοικοι απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

4 σχόλια:

  1. Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από μια σειρά χωρών εξέδωσαν Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αναλυτικά, το κείμενο της Ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

    Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!

    1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

    2. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που διεξάγονται στο έδαφος του μονοπωλιακού καπιταλισμού, συνδέονται με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την επέμβασή τους στην περιοχή, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού αυτών των δυνάμεων με την καπιταλιστική Ρωσία, για τον έλεγχο των αγορών, των πρώτων υλών και των δικτύων μεταφοράς της χώρας. Οι επιδιώξεις αυτές κρύβονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται, προβάλλοντας η καθεμιά διάφορα προσχήματα, όπως της "υπεράσπισης της δημοκρατίας", της "αυτοάμυνας" και του δικαιώματος "επιλογής συμμαχιών", της τήρησης των αρχών του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ, ή υποτίθεται του "αντιφασισμού", εσκεμμένα αποκόβοντας τον φασισμό από το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά και τον αξιοποιεί. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιζήμια άποψη περί του «εξαγώγιμου φασισμού»

      Το ΚΕΚΡ επαναφέρει στην ανάλυσή του την επιζήμια άποψη περί «εξαγώγιμου φασισμού». Οπως το ΚΚΡΟ, μιλώντας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ τις χαρακτηρίζει «φιλελεύθερο φασισμό», έτσι και το ΚΕΚΡ αποδίδει τον χαρακτηρισμό «φασιστικές» σε ορισμένες από τις ισχυρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ). Καταρχάς, ο διαχωρισμός των κρατών του διεθνούς ιμπεριαλιστικού συστήματος σε φιλοφασιστικά - φιλοπόλεμα και μη, συσκοτίζει την αιτία γέννησης και ισχυροποίησης του φασιστικού ρεύματος, που βρίσκεται στον ίδιο τον μονοπωλιακό καπιταλισμό και στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Ετσι, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την άποψη αυτή του διαχωρισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε «κακές» («φασιστικές», «νεοφασιστικές») και σε «καλές» ούτε βέβαια σε εκκλήσεις για να διαμορφώσουμε «αντιφασιστικά μέτωπα» σε αταξική κατεύθυνση, δηλαδή σε συμμαχίες χωρίς κοινωνικοταξικά κριτήρια και να ταχθούμε με τα δήθεν «αντιφασιστικά κράτη».

      Η αντίληψη αυτή οδηγεί το κομμουνιστικό κίνημα, την εργατική τάξη στον αφοπλισμό της, στην παραίτησή της από την ιστορική αποστολή της και στη διαμόρφωση μια γραμμής δήθεν «εξυγίανσης» του ιμπεριαλισμού από τις «φασιστικές δυνάμεις». Κι ενώ το ΚΕΚΡ επιμένει σε αναφορές για την αναγκαιότητα της πάλης με τον οπορτουνισμό και στην ανάγκη αναγνώρισης της δικτατορίας του προλεταριάτου, την ίδια ώρα καλεί το κομμουνιστικό κίνημα να συμπορευτεί με τον αντίπαλο, με τις αστικές δυνάμεις, που χρησιμοποιούν όλα τα μέσα ενάντια στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Στην πράξη, στο όνομα της αντιμετώπισης του φασισμού ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με τον οπορτουνισμό, με τη σοσιαλδημοκρατία, με αστικές πολιτικές δυνάμεις, με τμήματα της αστικής τάξης. Ανοίγει ο δρόμος επιλογής ιμπεριαλιστή. Ετσι, στην πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία το κομμουνιστικό κίνημα καλείται να στηρίξει συγκεκριμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στο όνομα του ότι οι άλλες είναι «φασιστικές».

      Η αντίληψη περί «εξαγώγιμου φασισμού» είναι μια αστική αντίληψη, που πρωτοεμφανίστηκε από ρωσικές αστικές πολιτικές δυνάμεις στην «πορτοκαλί επανάσταση» του 2006 στην Ουκρανία. Στη συνέχεια διαδόθηκε από τον επικεφαλής του λεγόμενου «Εργατικού Κόμματος Ρωσίας», Μ. Ποπόφ, που συνεργάζεται με το ΚΕΚΡ και υιοθετήθηκε από το τελευταίο κατά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Αποτέλεσε αντικείμενο ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης τόσο στο εσωτερικό του ΚΕΚΡ όσο και στο πλαίσιο της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΔΚΕ). Οσοι ανατρέξουν στη δημόσια συζήτηση στις σελίδες του σχετικού τεύχους της ΔΚΕ, θα δούνε πως το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως, προβλέποντας από το 2014 πως αυτή η αντίληψη θα οδηγήσει σε λαθεμένη συμπόρευση με αστικές πολιτικές δυνάμεις.

      Βασικό επιχείρημα της άποψης περί «εξαγώγιμου φασισμού» είναι ότι οι ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική τους καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο. Το ΚΕΚΡ σ' αυτήν την περίπτωση δεν παίρνει υπόψη του ότι οι συμφωνίες που συνιστούν το Διεθνές Δίκαιο είναι προϊόν του συσχετισμού δυνάμεων και ως τέτοιο έχει γίνει πολύ πιο αντιδραστικό τα τελευταία χρόνια μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Η κριτική στο ΚΚΕ

      Το ΚΕΚΡ προχώρησε σε σχολιασμό της Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, όπου μεταξύ άλλων κατηγορεί το Κόμμα μας πως «το ΚΚΕ έκανε λάθος που είδε στην υπεράσπιση του λαού του Ντονμπάς μόνο ένα πρόσχημα για το Κρεμλίνο για να εξαπολύσει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό ισχύει, αν πάρουμε τον απώτερο ιμπεριαλιστικό στόχο του πολέμου - την κατάληψη του "μετασοβιετικού χώρου" υπό τον έλεγχο του ρωσικού κεφαλαίου. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου πρόσχημα, αλλά πραγματική αναγκαιότητα από τη σκοπιά των λαών - θυμάτων του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου (και του ουκρανικού λαού επίσης). Και επομένως, σε αυτό το αντιφασιστικό κομμάτι, υποστηρίζουμε τον πόλεμο των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς και του ρωσικού στρατού». Επιπλέον, το ΚΕΚΡ κατηγορεί το ΚΚΕ για έλλειψη αλληλεγγύης στον λαό του Ντονμπάς.

      Αυτά γράφονται:

      Οταν το ΚΚΕ είναι εκείνο το ΚΚ από χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που 3 στελέχη του, ένας βουλευτής και αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής, ένας τότε ευρωβουλευτής του και ένα ακόμα στέλεχός του, βρίσκονται στην επίσημη «μαύρη λίστα» του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου, επειδή το 2014 βρέθηκαν, στο πλαίσιο αποστολής του Κόμματος, στην περιοχή του Ντονμπάς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον λαό της χώρας, που βέβαια το ΚΚΕ δεν χωρίζει στη βάση της εθνικής και γλωσσικής καταγωγής του, όπως κάνουν άλλοι, ενισχύοντας τον εθνικισμό και τη διαίρεση των λαών.
      Οταν το ΚΚΕ είναι το κόμμα που σταθερά από το 2014 καταδίκαζε πολύμορφα, και από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, την αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική ανατροπή, που έγινε τότε στην Ουκρανία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και την αξιοποίηση φασιστικών δυνάμεων. Οταν το ΚΚΕ κατήγγειλε τον αντικομμουνισμό, τις απαγορεύσεις στην Ουκρανία, καθώς και τη ρατσιστική πολιτική σε βάρος των ρωσόφωνων πληθυσμών σε Ουκρανία και Βαλτική και στέκεται σταθερά στο πλευρό των κομμουνιστών και της εργατικής τάξης τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, στη βάση της αρχής του προλεταριακού διεθνισμού.
      Οταν και εμείς και το ΚΕΚΡ γνωρίζουμε πολύ καλά πως η φύση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς δεν έχει τίποτα το κοινό με τις Λαϊκές Δημοκρατίες, που είχαν εμφανιστεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, πως οι «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονμπάς είναι αστικά καθεστώτα, που επιβίωσαν μονάχα χάρη στην πολύπλευρη στήριξη της ρωσικής αστικής τάξης. Οταν είναι γνωστό πως οι λιγοστοί φιλοκομμουνιστές διοικητές ορισμένων μονάδων των πολιτοφυλακών, που υπήρξαν τα πρώτα χρόνια μετά το 2014, εξολοθρεύτηκαν κάτω από «περίεργες» συνθήκες, ότι τα καθεστώτα αυτά πλήρως ελέγχονται από το Κρεμλίνο, ότι στις γραμμές των πολιτοφυλάκων δρουν ενσωματωμένες ένοπλες ομάδες αντιδραστικών, ακόμη και φασιστικών ρωσικών πολιτικών δυνάμεων.

      Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχει γλιτώσει τον λαό του Ντονμπάς από τον πόλεμο, όπως εκτιμά το ΚΕΚΡ, αλλά τον έχει μετατρέψει σε «κρέας για τα κανόνια» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μιας και μόνο σε αυτήν την περιοχή έχει κηρυχτεί γενική επιστράτευση του πληθυσμού. Επιπλέον, κινδυνεύει να μετατρέψει αυτόν τον λαό στο «σπίρτο» μιας γενικότερης ανάφλεξης, που θα «κάψει» πολλούς ευρωπαϊκούς λαούς. Σε κάθε περίπτωση, η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών από τη Ρωσία, όπως και στην περίπτωση της Κριμαίας, δεν θα τον γλιτώσει από την ταξική εκμετάλλευση, από τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ενώ θα αυξήσει το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό λαό και θα δυσχεράνει την αναγκαία κοινή πάλη τους ενάντια στον μοναδικό κοινό αντίπαλο, τον καπιταλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΕΚΡ

      Αν στο ΚΚΡΟ η στήριξη στη ρωσική εισβολή δεν είχε σοβαρές εσωκομματικές αντιδράσεις, στο ΚΕΚΡ υπήρξαν σοβαροί τριγμοί, μιας και είναι πλέον φανερή διά γυμνού οφθαλμού η προσχώρηση του ΚΕΚΡ στη γραμμή δικαιολόγησης της ρωσικής αστικής τάξης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κάτι που δεν συνάδει με τη μέχρι τώρα ιστορική πορεία του. Ετσι, στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΕΚΡ εκδηλώθηκαν σοβαρές διαφωνίες. Ως αποτέλεσμα δύο μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (οι Αλ. Μπάτοφ και Σ. Κρουπένκο) αποχώρησαν από το κόμμα, όπως και ορισμένα ακόμη μέλη της ΚΕ του.

      Η τελευταία εξέλιξη απειλεί να δώσει συντριπτικό ιδεολογικοπολιτικό χτύπημα στο ΚΕΚΡ, όπως φάνηκε και από τη λεγόμενη «Συνδιάσκεψη για τη στήριξη της πάλης ενάντια στον φασισμό στην Ουκρανία», που πραγματοποιήθηκε στις 20/3/22 στην έδρα της ΚΕ του ΚΕΚΡ. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11673563 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου