Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Συνεχείς πρόβες πολέμου και επιπλέον οπλικά συστήματα


Συνεχίζει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, όπως περνά μέσα κι από τη συγκέντρωση στην Ελλάδα μιας σειράς ΝΑΤΟικών δυνάμεων, με πρόσχημα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, ενώ κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με ορατό τον ενδεχόμενο γενίκευσής του.

Την Παρασκευή «στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Eλλάδας - ΗΠΑ» διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» με το πλοίο « USS JASON DUNHAM» της Δύναμης Κρούσης του αεροπλανοφόρου «HARRY S. TRUMAN» στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου με την συμμετοχή 2 «F-4».

Από την συνεκπαίδευση με το «USS JASON DUNHAM» (πηγή: ΓΕΕΘΑ) 
Από την συνεκπαίδευση με το «USS JASON DUNHAM» (πηγή: ΓΕΕΘΑ)

Αντίστοιχα, την Πέμπτη διεξήχθη συνεκπαίδευση της «ΑΔΡΙΑΣ» με την γαλλική φρεγάτα «AUVERGNE», δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου με την συμμετοχή 2 «F-16» και 2 «F-4».

Από την συνεκπαίδευση με την φρεγάτα «AUVERGNE» (πηγή: ΓΕΕΘΑ) 
Από την συνεκπαίδευση με την φρεγάτα «AUVERGNE» (πηγή: ΓΕΕΘΑ)

Στο μεταξύ, Παρασκευή και Σάββατο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 44 που παρελήφθησαν τον Δεκέμβρη του 2021, με στόχο - όπως έλεγε ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιτ, μιλώντας στην ΕΡΤ - να συμβάλλουν «στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ικανότητας της Ελλάδας να ενισχύσει τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Πηγή: Eurokinissi

Παραχωρούνται στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μέσω του λεγόμενους προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles - EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής.

Στον προγραμματισμό είναι και άλλες ασκήσεις, για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα, συνέπεια και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, έχει περάσει πλέον σε ...άλλο επίπεδο:

-- Στο διάστημα 9-20/5 με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση Αράξου γίνεται η άσκηση «Tiger Meet '22», σε επίπεδο συμμετοχής αεροποριών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που έχουν ως έμβλημά τους τον τίγρη, με τη συμμετοχή και άλλων χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων.

-- Προγραμματίζεται, επίσης, η αμιγώς ελληνοαμερικανική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος '22» («Alexander the Great' 22») με αμφίβια αποβατική ενέργεια, στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού Κέντρου και της Σκύρου.

-- Ερχεται, δε, και η πολυεθνική άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «Trojan Footprint '22», που τελεί υπό την αιγίδα της αμερικανικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων Ευρώπης (SOCEUR), με επίκεντρο το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Α. Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο και τη συμμετοχή δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από Ελλάδα, Γαλλία, ΗΠΑ, Αλβανία, Βρετανία και Ιταλία.

-- Προγραμματίζεται, ακόμα, η ελληνοαμερικανική άσκηση συσκευασίας και ρίψεων φόρτων από αεροσκάφη και ελικόπτερα «Stolen Cerberus '22» με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του εξειδικευμένου προσωπικού του επίλεκτου 865 ΤΕΝΕΦ, επίκεντρο την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και ρίψεις στις ζώνες ρίψεων των Μεγάρων, Λαρίσης, Καλάθου Ρόδου και Λήμνου.

-- Τέλος, μέσα στο Μάη απλώνεται η πολυεθνική άσκηση «Swift Response '22», που πραγματοποιείται με επίκεντρο τη Βόρεια Μακεδονία και τη συμμετοχή δυνάμεων από τη γείτονα, την Ελλάδα, την Αλβανία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου