Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Εκθετοι οι λαοί σε νέα και παλιά λοιμώδη νοσήματα


Ανησυχία από την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Εντείνεται διεθνώς και στη χώρα μας η ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, μίας ακόμα ασθένειας για την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο διάδοσής της. Σε ο,τι αφορά τη χώρα μας, τελικά δεν ανιχνεύθηκε ο συγκεκριμένος ιός σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Πορτογαλίας ανέφεραν χτες 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 37. Στην Ισπανία επιβεβαιώθηκαν χτες 4 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 34, ενώ 38 είναι υπό διερεύνηση. Η Σκοτία και η Δανία ανέφεραν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων οφείλεται σε έναν ιό που είναι γνωστός από το 1958 και εκριζώθηκε από τον ανθρώπινο πληθυσμό το 1980. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη υπάρχουν δύο τύποι του ιού: Ο ένας κυκλοφορεί στην Κεντρική Αφρική και είναι πιο θανατηφόρος (σκοτώνει 1 στα 10 συμπτωματικά κρούσματα), και ο δεύτερος στη Δυτική Αφρική (1 στα 100 συμπτωματικά κρούσματα) και μολύνει μία ευρεία γκάμα ζώων.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξανθήματα και σημάδια στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο (ή με τα ρούχα ή τα σεντόνια του), ενώ η σεξουαλική μετάδοση δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο μέσα σε αρκετές βδομάδες χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων.

Και κρούσμα λέπρας στο «Αττικόν»!

Κρούσμα λέπρας επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε ασθενή από την Πελοπόννησο, που διαγνώστηκε στο «Αττικόν», και μέχρι χτες η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την περιοχή, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του νοσοκομείου Σπ. Πουρνάρα, ο οποίος ανέφερε ότι κρούσμα λέπρας είχε επιβεβαιωθεί και το 2020.

Η επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εκριζωθεί είναι το αποτέλεσμα της «ατομικής ευθύνης» πάνω στην οποία χτίζονται η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ο αναγκαίος εμβολιασμός. Αντικατοπτρίζει την απουσία ενός οργανωμένου, κεντρικά σχεδιασμένου, κρατικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με κινητές μονάδες εμβολιασμού και συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την αξία του εμβολιασμού, που θα περιλαμβάνει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού - Ρομά, πρόσφυγες, άστεγους κ.ά. - οι οποίες διαχρονικά τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο. Παρ' όλα αυτά, και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα αυτονόητα, όπως να ανοίξει τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κράτησε κλειστά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αλλοι 53 θάνατοι από κορονοϊό

Την ίδια στιγμή η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται να εξαπλώνεται, με 53 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από το Σάββατο μέχρι και χτες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.711 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 156, από τους οποίους το 51,28% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ, επιβεβαιώθηκαν 8.913 νέα κρούσματα (3.774 το Σάββατο, 2.646 την Κυριακή, 2.493 τη Δευτέρα), εκ των οποίων τα 869 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.422.233 και των νέων επαναλοιμώξεων 132.244

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου