Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Συνελήφθησαν ο ΓΓ και μέλος του ΠΓ του Σουδανικού ΚΚ

Αφέθηκαν ελεύθεροι από τους πραξικοπηματίες μετά από διαμαρτυρίες και αλληλεγγύη από Κομμουνιστικά Κόμματα

Κλιμακώνοντας την καταστολή κατά του σουδανικού λαού που παλεύει ενάντια στους πραξικοπηματίες, η στρατιωτική χούντα του Σουδάν συνέλαβε την περασμένη Πέμπτη στο Χαρτούμ τον ΓΓ της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ, Muhammad Mukhtar Al-Khatib, καθώς και το μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Salih Mahmoud.

Οι δύο συλληφθέντες συμμετείχαν σε αντιπροσωπεία του Σουδανικού ΚΚ που επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες το Νότιο Σουδάν, για συναντήσεις με στελέχη διαφόρων οργανώσεων, με περιεχόμενο τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος.

Αμέσως μετά την επιστροφή τους στις 19/5 στο Χαρτούμ, οι δυνάμεις καταστολής συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της σουδανικής πρωτεύουσας τον Salih Mahmoud. Ο ΓΓ της ΚΕ του Σουδανικού ΚΚ, Muhammad Mukhtar Al-Khatib, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Κόμματος. Μέσα στην ίδια μέρα, ειδικές ένοπλες δυνάμεις των πραξικοπηματιών εισέβαλαν στο σπίτι του Al-Khatib και τον συνέλαβαν.

Οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών του Σουδανικού ΚΚ αντιμετωπίστηκαν με πλατιά κατακραυγή, ενώ ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Σουδανικού ΚΚ, πολλά Κομμουνιστικά Κόμματα άλλων χωρών καταδίκασαν τις δύο συλλήψεις και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Σουδανούς κομμουνιστές.

Κάτω και από τις συνολικότερες αντιδράσεις, οι πραξικοπηματίες άφησαν ελεύθερα τα δύο ηγετικά στελέχη του Σουδανικού ΚΚ, το οποίο με μήνυμά του ευχαρίστησε το ΚΚΕ και όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Αναλυτικά, στο μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πρακτική της πραξικοπηματικής αρχής του Σουδάν, η οποία χτες (σ.σ. στις 19/5/2022) προχώρησε στη σύλληψη των συντρόφων Muhammad Mukhtar Al-Khatib, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Σουδάν και Salih Mahmoud, μέλους του ΠΓ της ΚΕ.

Εκφράζουμε τη διεθνή αλληλεγγύη μας στον λαό και τους κομμουνιστές του Σουδάν και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των δύο συντρόφων και όλων των Σουδανών πολιτικών κρατουμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου