Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Είναι μεγάλο το ευρωατλαντικό «άδειασμα»...


«Καλή συνεργασία» στα Ελληνοτουρκικά ζητά η ΕΕ, να «εργαστούν από κοινού» καλούν οι ΗΠΑ, «πολύτιμη σύμμαχος» επαναλαμβάνει ο Στόλτενμπεργκ για την Τουρκία την ώρα που εκείνη αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην καρδιά του Αιγαίου!
 
Μετά τις παραινέσεις της Ουάσιγκτον προς Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν σε «συντονισμό και συζήτηση» σχετικά με τις ...«διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου», όπως βάφτισε τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις, χτες ήταν η σειρά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να «αδειάσει» τα παραμύθια κυβέρνησης και αστικών κομμάτων ότι τάχα η συμμετοχή στα ευρωατλαντικά σχέδια εγγυάται την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Κληθείσα να σχολιάσει τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνα Σπίναν αρκέστηκε να απαντήσει ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σπίναν εξέφρασε μεν «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στα Βαρώσια, αλλά - με στόχο να αναζητηθούν προτιμότεροι όροι για τη μοιρασιά - κάλεσε «να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Αργότερα, το βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ξαναχτύπησε», μιλώντας - με φόντο τις προχτεσινές δηλώσεις Ερντογάν - και πάλι για «διαφορές» που πρέπει να επιλυθούν «από κοινού» και στα ΝΑΤΟικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, μαζί τους και Ελλάδα και Τουρκία, να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διάφορες τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση», ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είπε πως «η Ελλάδα είναι αναντικατάστατος εταίρος και βασικός ΝΑΤΟικός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος».

Κλιμακώνει και στο «πεδίο» τις αμφισβητήσεις

Με τον ευρωατλαντικό «αέρα στα πανιά της», η Τουρκία κλιμακώνει έμπρακτα και την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Χτες ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε παράνομη NAVTEX με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αη Στράτη, Λήμνου, Λέσβου και Χίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες από το υδρογραφικό πλοίο «Γιουνούζ» στην καρδιά του Αιγαίου. Η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύεται αφορά και τμήμα πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

Η προκλητικότητα επί της ελληνικής κυριαρχίας συνεχίζεται και στον αέρα, καθώς δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν χτες συνολικά 13 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη (8 μαχητικά F-16, 1 ναυτικής συνεργασίας ATR-72, 2 κατασκοπευτικά CN-235 και 2 μη επανδρωμένα UAV), τα οποία προχώρησαν σε 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του παζαριού και των προκλήσεων που επιχειρεί η τουρκική αστική τάξη στην περιοχή του Αιγαίου, τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει η «στρόφιγγα» των ροών προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στη χώρα μας. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον Εβρο, με τους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων να γίνονται και πάλι «κλοτσοσκούφι» από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς των δύο κρατών.

Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος, δείχνοντας για άλλη μια φορά τις κυβερνητικές προθέσεις σε βάρος των ξεριζωμένων, δήλωσε χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μπει κανείς στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο» και έκανε λόγο για απόπειρες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει εκ νέου το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, κρύβοντας φυσικά ότι αυτό γίνεται με τη στήριξη της ΕΕ και τη γνωστή διμερή Συμφωνία, την οποία έχουν συνυπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Στον Εβρο, λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού, την οποία εκμεταλλεύονται οι διακινητές το πρώτο 20ήμερο του Μάη, οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ κάθε μέρα έως και 350 ξεριζωμένοι αποτρέπονται να εισέλθουν στη χώρα. Επίσης, για δεύτερη μέρα χτες σκάφη με τουλάχιστον 140 μετανάστες, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια, προσπάθησαν να εισέλθουν στον θαλάσσιο χώρο της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.

«Σημαντικός σύμμαχος» για ολόκληρο το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, με φόντο και τις τουρκικές «ενστάσεις» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία, ο γγ του ΝΑΤΟ έσπευσε ξανά χτες να ξεκαθαρίσει τη θέση της λυκοσυμμαχίας όσον αφορά την Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς την «σημαντικό σύμμαχο» με «στρατηγική γεωγραφική θέση», η οποία «είναι σημαντική για ολόκληρο το ΝΑΤΟ».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και αναφερόμενος στις θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτεμπεργκ είπε ότι «κανένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία», αναγνωρίζοντας τις αιτιάσεις της Αγκυρας.

«Αναγνωρίζω επίσης τη σημασία της αντιμετώπισης των ανησυχιών που έχει εγείρει η Τουρκία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα αποτελεί «σημαντικό σύμμαχο», που είχε «ρόλο - κλειδί» στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ξανά χτες πεπεισμένη - αυτήν τη φορά μέσω της υφυπουργού Αμυνας Καθλίν Χικς, που βρέθηκε στο Οσλο - ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορέσουν να επιλύσουν» τις ανησυχίες των Τούρκων, επαναλαμβάνοντας πως οι τουρκικές ενστάσεις για το θέμα «δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας».

Σήμερα Τετάρτη αναμένονται στην Αγκυρα αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων Σουηδίας και Φινλανδίας, με τον Φινλανδό ΥΠΕΞ Πέκα Χααβίστο να δηλώνει πως «ο διάλογος συνεχίζεται» και πως «κατανοούμε ότι η Τουρκία έχει κάποιες δικές της ανησυχίες αναφορικά με την τρομοκρατία», ενώ συμπλήρωσε ότι «ίσως υπάρχουν και κάποια θέματα τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά περισσότερο με άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ».

Νέες «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» εξήγγειλε η Τουρκία

Σημειωτέον, τα πολύπλευρα παζάρια «τρέχουν» ενώ προχτές ο Ερντογάν έκανε λόγο για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα αρχίσουν «σύντομα» κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, με στόχο και πάλι τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «τρομοκρατικές απειλές» από διπλανές περιοχές. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους.

Ολα αυτά ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας «τρέχουν» και ενδοαστικές διεργασίες γύρω από τον καταλληλότερο τρόπο υπεράσπισης των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ετσι, ο Αχμέντ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Ερντογάν, που όμως έχει ιδρύσει πια δικό του κόμμα, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «μια προσέγγιση που θα καταστρέψει την ειρήνη στο νησί (σ.σ. στην Κύπρο) και θα αποσταθεροποιήσει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο», κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «τα συμφέροντα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας δεν προστατεύονται με το "εγώ", αλλά με ψυχρά βήματα και αντιδράσεις».

Ενώ ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος (ΜΗΡ), συμμάχου του κυβερνώντος ΑΚΡ, σχολίασε ότι «ο Μητσοτάκης είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του» και δεσμεύτηκε ότι «το τουρκικό έθνος θα σταθεί απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». «Να ξέρουν όλοι ότι η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική», πρόσθεσε.

Στο Ισραήλ ο Τσαβούσογλου

Στο μεταξύ, χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, με επαφές που άρχισαν στα παλαιστινιακά εδάφη και σήμερα θα συνεχιστούν στο Ισραήλ, στο πλαίσιο και των συνεργασιών που παζαρεύει η τουρκική αστική τάξη και με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ να σιγοντάρουν με όλους τους τρόπους την «πρόσδεση» της Τουρκίας στους ενεργειακούς και άλλους σχεδιασμούς που «τρέχει» στην περιοχή απέναντι στη διείσδυση Ρωσίας και Κίνας. Καθόλου τυχαία, τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ ξεχωρίζουν την Ενέργεια ως πολλά υποσχόμενο πεδίο για την αναθέρμανση των σχέσεών τους, την ώρα που επιταχύνονται τα σχέδια για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρά και η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου, με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι να ετοιμάζεται τον επόμενο μήνα να επισκεφτεί το Κάιρο, μετά από 9 χρόνια που έχει να γίνει τουρκική επίσκεψη τέτοιου επιπέδου. Χτες η «Σαμπάχ» φιλοξενούσε εκτενή ρεπορτάζ με εκτιμήσεις αναλυτών ότι «το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει το πιο σημαντικό για Αίγυπτο και Τουρκία (...) Η επαναπροσέγγισή τους θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την τουρκική προσπάθεια να μειώσει τον λογαριασμό του αερίου, ως αποτέλεσμα της ενεργειακής παραγωγής στην Ανατολική Μεσόγειο και της προσπάθειας της Αιγύπτου να γίνει ενεργειακό κέντρο στην περιοχή».

Οσον αφορά τις επαφές Τσαβούσογλου, χτες συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Ρίαντ αλ Μάλικι, που χαρακτήρισε «ιστορική» την επίσκεψη, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συνολικά εννέα συμφωνίες συνεργασίας. Ο Μάλικι ισχυρίστηκε ότι «αυτά που ακούσαμε ενίσχυσαν τη θέση μας και αυτό που κάνουμε για να επιτύχουμε την ελευθερία και την ανεξαρτησία», επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα θα διεκδικήσει βαθύτερη εμπλοκή και στο παζάρι για το Μεσανατολικό. Ο δε Τσαβούσογλου είπε ότι «η υποστήριξή μας για την παλαιστινιακή υπόθεση είναι εντελώς ανεξάρτητη από την πορεία των σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Σήμερα ο Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων έχει προγραμματίσει συνάντηση και με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, ενώ θα επισκεφθεί και το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου