Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Οκτώβρης 1917: Βασικοί σταθμοί και ντοκουμέντα


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΣΝΟΓΙΑΡΣΚ1

…Θεωρούμε ότι με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση συνασπισμού οι σοσιαλιστές επιρρίπτουν στα κόμματά τους και στο Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών όλη την ευθύνη για την εξουσία, χωρίς να έχουν καμιά δυνατότητα να την ασκήσουν.

Το Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και κοζάκων βουλευτών του Κρασνογιάρσκ καλεί σε στενή συσπείρωση όλες τις σοσιαλιστικές και επαναστατικές δημοκρατικές δυνάμεις γύρω από τα Σοβιέτ για την υπεράσπιση, με οργανωμένο τρόπο, των συμφερόντων του προλεταριάτου και της δημοκρατίας, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική πολιτική.

9 του Μάη 1917

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΔΑΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

…Στις 22 του Απρίλη 1917 το Σοβιέτ της Πετρούπολης ψήφισε υπέρ του «δανείου της ελευθερίας»2. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε από την αστική τάξη, τους προσκείμενους προς την κυβέρνηση κύκλους σαν μεγάλη επιτυχία. Πρώτο, η ψηφοφορία επιβεβαίωσε ότι υπήρχαν, αντικειμενικά, ελπίδες να χρησιμοποιηθεί το κύρος του Σοβιέτ για την προπαγάνδα υπέρ της συνέχισης του πολέμου. Δεύτερο, η υποστήριξη του «δανείου» ήταν μια δήλωση υποστήριξης της πολιτικής γραμμής της Προσωρινής Κυβέρνησης.

Οι μενσεβίκοι-εσέροι ηγέτες του Σοβιέτ Πετρούπολης έγραφαν στην εφημερίδα του «Ιζβέστιγια»: «Στο όνομα της σωτηρίας της επανάστασης θα σας καλούμε επίμονα: πολίτες, υποστηρίξτε το δάνειο!».

«…Ανοίξτε τα θησαυροφυλάκιά σας και σπεύστε να προσφέρετε τα χρήματά σας για τις ανάγκες της απελευθερωμένης Ρωσίας», επαναλάμβανε και ο σοσιαλιστής υπουργός Κερένσκι.

Εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη δίψα των μαζών για ειρήνη, ανάπτυξαν μια έντονη προπαγάνδα με το σύνθημα: «Ο δρόμος προς την ειρήνη περνά μέσα από τα χαρακώματα του εχθρού!». Το σύνθημα μιλούσε από μόνο του.

Η μπολσεβίκικη ομάδα του Σοβιέτ ψήφισε ειδική απόφαση για το ζήτημα του «δανείου», με την οποία αποφάνθηκε αποφασιστικά υπέρ της ανοικτής ταξικής εκτίμησης του πολέμου, αποδείχνοντας την υποκρισία του διπλού υπολογισμού των σοσιαλεθνικιστών όλων των χωρών, που υποστήριζαν τη δική τους ιμπεριαλιστική αστική τάξη και με την οποία καλούσαν σε βοήθεια το διεθνές προλεταριάτο για να τερματισθεί ο πόλεμος. Στην απόφαση αναφερόταν:

«Οσο η πολιτική και η οικονομική εξουσία δεν έχει περάσει στα χέρια του προλεταριάτου και του φτωχότερου στρώματος της αγροτιάς, όσο ο σκοπός του πολέμου καθορίζεται από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι εργάτες θα αρνούνται να δίνουν την συγκατάθεσή τους για νέα δάνεια, που στρέφονται όχι προς όφελος, αλλά κατά της επαναστατικής ελευθερίας της Ρωσίας».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΚΟΡΟΝΤΣΚΟΪ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

1. Ο πόλεμος είναι η βασική αιτία της χρηματιστικής, οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης.

2. Για την εξάλειψη της κρίσης είναι απαραίτητη η λήψη αποφασιστικών επαναστατικών μέτρων: εθνικοποίηση της γης, των τραπεζών, των κυριότερων κλάδων της μεγάλης βιομηχανίας, που είναι ενοποιημένη σε ενώσεις καπιταλιστών, δήμευση των αποθεμάτων σιτηρών των τσιφλικάδων και των πλούσιων αγροτών (που έχουν πάνω από 40 ντεσιατίνες), κατάσχεση του μοναστηριακού πλούτου, καθώς επίσης και του πλούτου των Ρομανόφ, κατάσχεση όλου του κέρδους που είχαν διαρπάξει οι καπιταλιστές στην περίοδο του πολέμου.

Η κυβέρνηση συνασπισμού, αποτελώντας πράξη συμβιβασμού των σοσιαλιστών και της αστικής τάξης, δεν έχει τη δύναμη να εφαρμόσει αυτά τα επαναστατικά μέτρα, που υποσκάπτουν τις ίδιες τις βάσεις του αστικού συστήματος.

Μόνο η επαναστατική δημοκρατία, εκπρόσωποι της οποίας είναι τα Σοβιέτ των εργατών, των στρατιωτών και αγροτών βουλευτών, παίρνοντας στα χέρια της την εξουσία, μπορεί να εφαρμόσει αυτά τα μεταβατικά μέτρα, που οδηγούν στη σοσιαλιστική επανάσταση σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

24 του Μάη 1917

ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤ

Προβάλλοντας και υποστηρίζοντας το σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!» οι μπολσεβίκοι καλούσαν ταυτόχρονα τους εργάτες και τους στρατιώτες να υποχρεώσουν τα συμβιβαστικά Σοβιέτ σε αλλαγή της πολιτικής, σε άρση της πολιτικής εμπιστοσύνης στην Προσωρινή Κυβέρνηση, σε επανεκλογή των εκπροσώπων στα Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Στη γραμμένη από τον Λένιν «Εντολή στους βουλευτές που εκλέγονται στα εργοστάσια και στα συντάγματα για το Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών» υπογραμμίστηκε το εξής:

«(1) Ο βουλευτής μας πρέπει να είναι άσπονδος εχθρός του σημερινού αρπακτικού, ιμπεριαλιστικού πολέμου. Τον πόλεμο αυτόν τον διεξάγουν οι καπιταλιστές όλων των χωρών -και της Ρωσίας και της Γερμανίας και της Αγγλίας κ.ο.κ.- για τα κέρδη τους, για το στραγγαλισμό των αδύνατων λαών.

(2) Οσο επικεφαλής του ρωσικού λαού βρίσκεται μια κυβέρνηση των καπιταλιστών, καμιά υποστήριξη σ’ αυτή την κυβέρνηση που διεξάγει αρπακτικό πόλεμο, ούτε καπίκι στην κυβέρνηση αυτή!

(3) Ο βουλευτής μας πρέπει να είναι υπέρ της άμεσης δημοσίευσης των μυστικών ληστρικών συμφώνων -(για το στραγγαλισμό της Περσίας, για το διαμελισμό της Τουρκίας, της Αυστρίας κτλ.)- που σύναψε ο πρώην τσάρος Νικόλαος με τους καπιταλιστές της Αγγλίας, της Γαλλίας κ.ο.κ.

(4) Ο βουλευτής μας πρέπει να είναι υπέρ της άμεσης ακύρωσης όλων αυτών των συμφώνων. Ο ρωσικός λαός, οι εργάτες και οι αγρότες, δεν θέλουν και δεν θα καταπιέζουν κανένα λαό -δεν θέλουν και δεν θα κρατούν με τη βία στα όρια της Ρωσίας κανένα μη ρωσικό (μη μεγαλορωσικό) λαό. Λευτεριά σ’ όλους τους λαούς, αδελφική ένωση των εργατών και των αγροτών όλων των λαών!

(5) Ο βουλευτής μας πρέπει να είναι υπέρ του να προτείνει η ρωσική κυβέρνηση ανοιχτά, αμέσως και οπωσδήποτε χωρία καμιά υπεκφυγή και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ειρήνη σε όλες τις εμπόλεμες χώρες με όρο την απελευθέρωση όλων χωρίς καμιά εξαίρεση των καταπιεζόμενων ή χωρίς πλήρη δικαιώματα λαών».

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΡΩΣΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ (ΙΟΥΝΗΣ 1917)

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου (4 του Ιούνη) ήταν αφιερωμένη βασικά στο ζήτημα της στάσης απέναντι στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Ο εισηγητής, εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ Πετρούπολης, ένας από τους ηγέτες του Μπουντ, ο Μ. Ι. Λίμπερ, δικαιολογώντας τη συμμετοχή των μενσεβίκων και των εσέρων στην Προσωρινή Κυβέρνηση, τάχθηκε κατά του περάσματος της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ, και δήλωσε ότι τα άμεσα καθήκοντα της κυβέρνησης πρέπει να είναι το δυνάμωμα της εξουσίας, η πάλη κατά της «αναρχίας», η αύξηση της μαχητικής ικανότητας του στρατού κλπ. Συμπληρώνοντας και αναπτύσσοντας τις βασικές θέσεις της εισήγησης του Λίμπερ και υπερασπίζοντας την Προσωρινή Κυβέρνηση και την πολιτική της επίθεσης, ο σοσιαλιστής υπουργός Τσερετέλι ισχυρίστηκε ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα που θα συμφωνούσε να πάρει την εξουσία στα χέρια του.

«Υπάρχει!» αντιτάχθηκε αποφασιστικά από τη θέση του ο Λένιν.

«Είπε ότι στη Ρωσία δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα που θα ήταν έτοιμο να αναλάβει όλη την εξουσία», επανέλαβε αργότερα ο Λένιν από το βήμα του συνεδρίου. «Απαντώ: υπάρχει! Κανένα κόμμα δεν μπορεί να το αρνηθεί και το κόμμα μας δεν το αρνιέται: είναι κάθε στιγμή έτοιμο να πάρει όλη την εξουσία».

Στην χωρίς αρχές δειλή τακτική των μενσεβίκων, ο Λένιν αντιπαράθεσε τη σταθερή, θαρραλέα γραμμή των μπολσεβίκων. Πολλοί αντιπρόσωποι τον ήξεραν μόνο από τα συκοφαντικά άρθρα των αστικών και των εσερο-μενσεβίκικων εφημερίδων. Ενδιαφέρονταν, λοιπόν, να ακούσουν τον αρχηγό του κόμματος, για το οποίο τόσο πολύ και με τόσο μίσος έγραφαν οι εφημερίδες των συμβιβαστών. Ηθελαν από τον ίδιο προσωπικά να ακούσουν τις απόψεις των μπολσεβίκων.

Οι ιθύνοντες εγκέφαλοι του συνεδρίου, που το αντιλήφθηκαν αυτό, υποδέχτηκαν τη δήλωση του Λένιν με γέλια.

«Μπορείτε να γελάτε όσο θέλετε», απάντησε ο Λένιν, «αν όμως ο πολίτης υπουργός μας βάλει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα στην ίδια μοίρα μ’ ένα κόμμα της δεξιάς, θα πάρει την κατάλληλη απάντηση… Εκφράστε μας την εμπιστοσύνη σας, και θα σας δώσουμε το πρόγραμμά μας. Η συνδιάσκεψή μας στις 29 του Απρίλη έδωσε αυτό το πρόγραμμα. Δυστυχώς δεν το παίρνουν υπόψη και δεν το έχουν για οδηγό. Οπως φαίνεται, είναι ανάγκη να το εξηγήσουμε απλά». Και ο Λένιν άρχισε να εκθέτει τις βασικές αποφάσεις της Συνδιάσκεψης του Απρίλη, του μπολσεβίκικου κόμματος, για το ζήτημα της στάσης απέναντι στην Προσωρινή Κυβέρνηση.

Οσο μιλούσε, άλλαζε βαθμιαία και η διάθεση των αντιπροσώπων, ιδιαίτερα των στρατιωτών, που με δίψα άκουγαν προσεκτικά τα λόγια για τον ληστρικό πόλεμο, που συνέχιζε η κυβέρνηση, τα λόγια για την ειρήνη. Βήμα προς βήμα, ο Λένιν διάλυε την ομίχλη του ψέματος και της συκοφαντίας, προτείνοντας ένα καλοδεμένο και κατανοητό πρόγραμμα.

Ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του ο Λένιν εξαντλήθηκε. Από τις πρώτες σειρές ακούστηκε η φωνή: «Μην του δώσετε άλλο χρόνο». Στην αίθουσα ξεσηκώθηκε ένας τρομερός θόρυβος. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες και απαιτήσεις να παραταθεί ο χρόνος. Ακούστηκαν χειροκροτήματα, που πλήθαιναν ολοένα, αγκαλιάζοντας όλο και μεγαλύτερη μάζα αντιπροσώπων. Το προεδρείο, παίρνοντας υπόψη τη διάθεση των συγκεντρωμένων, υποχρεώθηκε να παρατείνει την ώρα. Το ζήτημα είχαν λύσει οι απλοί αντιπρόσωποι, οι στρατιώτες και οι εργάτες.

Κάτω από τα χειροκροτήματα της ομάδας αυτής των αντιπροσώπων του συνεδρίου, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς τελείωσε την ομιλία του:

«Το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια του επαναστατικού προλεταριάτου, που το υποστηρίζει η φτωχή αγροτιά, αποτελεί πέρασμα στον επαναστατικό αγώνα για την ειρήνη με τις πιο ασφαλείς, με τις πιο ανώδυνες μορφές που γνωρίζει η ανθρωπότητα, πέρασμα σε μια κατάσταση όπου η εξουσία και η νίκη των επαναστατών εργατών θα είναι εξασφαλισμένες και στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο».

Ολοι οι ομιλητές από τα κόμματα του συμβιβασμού, και πρώτ’ απ’ όλους οι Κερένσκι, Τσερνόφ, Σκόμπελεφ κ.ά., που μίλησαν μετά τον Λένιν, φοβέρισαν με κάθε τρόπο τους αντιπροσώπους με ζοφερές προοπτικές, σε περίπτωση που θα επερχόταν ρήξη με την Προσωρινή Κυβέρνηση. Θεωρούσαν ότι η επανάσταση τέλειωσε και, κατά τη γνώμη τους, για καμιά εξέλιξή της δεν μπορούσε να γίνει πια λόγος.

Η δεύτερη ομιλία του Β. Ι. Λένιν στο συνέδριο (9 του Ιούνη) αφορούσε άμεσα τα ζητήματα για τον πόλεμο και την ειρήνη. Κριτικάροντας την υποκρισία των ψευτοεπαναστατικών φράσεων υπενθύμισε στο συνέδριο την έκκληση του Σοβιέτ Πετρούπολης προς τους λαούς του κόσμου από 14 του Μάρτη που ανάφερε: «Αρνηθείτε να γίνετε όργανο αρπαγής και βίας στα χέρια των βασιλιάδων, των τσιφλικάδων, και των τραπεζιτών». Ο Λένιν, απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των εσέρων και μενσεβίκων του Σοβιέτ, είπε:

«Αν εσείς λέτε: “αρνηθείτε να γίνετε όργανα στα χέρια των τραπεζιτών σας”, ενώ αφήνετε τους δικούς σας τραπεζίτες να μπουν στην κυβέρνηση, και τους βάζετε να παρακαθήσουν με τους σοσιαλιστές υπουργούς, τότε μετατρέπετε όλες τις εκκλήσεις σας σε μηδενικό, αναιρείτε στην πράξη όλη την πολιτική σας…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ), ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΟΒΙΕΤ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ «ΠΡΑΒΝΤΑ» ΚΑΙ «ΣΟΛΝΤΑΤΣΚΑΓΙΑ ΠΡΑΒΝΤΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

… Σύντροφοι! Δεν επιτρέπεται πια να ανεχόμαστε σιωπηλά τέτια πράγματα. Η σιωπή ύστερα απ’ όλα αυτά είναι εγκληματική!

Είστε ελεύθεροι πολίτες, έχετε το δικαίωμα να διαμαρτύρεστε, και πρέπει να επωφεληθείτε απ’ αυτό σας το δικαίωμα όσο ακόμα δεν είναι αργά.

Ας μετατραπεί η αυριανή μέρα (18 του Ιούνη), μέρα ειρηνικής διαδήλωσης, σε μέρα τρομερής διαμαρτυρίας της επαναστατημένης Πετρούπολης κατά της καταπίεσης και αυθαιρεσίας.

Ας ανεμίσουν αύριο οι νικηφόρες σημαίες, για να τρομάξουν τους εχθρούς της ελευθερίας και του σοσιαλισμού!

Ας φτάσει σ’ όλο τον κόσμο η έκκλησή μας, η έκκληση των αγωνιστών της επανάστασης, για να χαρούν όλοι οι καταπιεζόμενοι και σκλαβωμένοι!

Εκεί στη Δύση, στις χώρες που πολεμούν, χαράζει ήδη η αυγή της νέας ζωής, η αυγή της μεγάλης επανάστασης των εργατών. Ας μάθουν αύριο τ’ αδέλφια μας στη Δύση ότι εσείς πάνω στις σημαίες σας τους φέρνετε όχι τον πόλεμο, αλλά την ειρήνη, όχι την υποδούλωση, αλλά την απελευθέρωση!

Εργάτες! Στρατιώτες! Δώστε ο ένας στον άλλο αδελφικά το χέρι - εμπρός κάτω από τη σημαία του σοσιαλισμού!

Ολοι στους δρόμους, σύντροφοι!

Συσπειρωθείτε γύρω από τις σημαίες σας! Με επιβλητικές φάλαγγες βαδίστε στους δρόμους της πρωτεύουσας! Με ηρεμία και βεβαιότητα, εκφράστε τις επιθυμίες σας:

Κάτω η αντεπανάσταση!

Κάτω η τσαρική Δούμα!

Κάτω το Κρατικό Σοβιέτ!

Κάτω οι δέκα καπιταλιστές υπουργοί!

Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών!

Αναθεώρηση της «Διακήρυξης των δικαιωμάτων του στρατιώτη»!

Να καταργηθούν οι «διαταγές» κατά των στρατιωτών και των ναυτών!

Κάτω ο αφοπλισμός των επαναστατημένων εργατών!

Ζήτω η λαϊκή πολιτοφυλακή!

Κάτω η αναρχία στη βιομηχανία και το λοκάουτ των καπιταλιστών!

Ζήτω ο έλεγχος και η οργάνωση της παραγωγής και της κατανομής!

Οχι στην πολιτική της επίθεσης!

Καιρός να τελειώσει ο πόλεμος! Ας ανακοινώσει το Σοβιέτ των βουλευτών δίκαιους όρους ειρήνης!

Ούτε χωριστή ειρήνη με τον Γουλιέλμο, ούτε μυστικές συμφωνίες με τους γάλλους και άγγλους καπιταλιστές!

Ψωμί! Ειρήνη! Ελευθερία!

17 του Ιούνη 1917

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Σύντροφοι εργάτες και στρατιώτες της Πετρούπολης!

Υστερα από το γεγονός ότι η αντεπαναστατική αστική τάξη τάχθηκε φανερά κατά της επανάστασης, ας πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία το Πανρωσικό Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών. Αυτή είναι η θέληση του επαναστατημένου πληθυσμού της Πετρούπολης, ο οποίος έχει το δικαίωμα, με ειρηνική και οργανωμένη διαδήλωση, να κάνει γνωστή τη θέλησή του αυτή στις Εκτελεστικές Επιτροπές των Πανρωσικών Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών, που συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή.

Ζήτω η θέληση των επαναστατημένων εργατών και επαναστατημένων στρατιωτών!

Ζήτω η εξουσία των Σοβιέτ!

Η κυβέρνηση συνασπισμού χρεοκόπησε, κατάρρευσε, χωρίς να είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντα εκείνα για τα οποία είχε σχηματισθεί. Τεράστια και πολύ δύσκολα καθήκοντα έχει μπροστά της η επανάσταση. Χρειάζεται μια νέα εξουσία που, μαζί με το επαναστατημένο προλεταριάτο, τον επαναστατημένο στρατό και την επαναστατημένη αγροτιά, θα αναλάβει αποφασιστικά την εδραίωση και διεύρυνση των καταχτήσεων του λαού. Τέτια εξουσία μπορεί να είναι μόνο η εξουσία των Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών. Χθες, η επαναστατημένη φρουρά της Πετρούπολης και οι εργάτες ξεσηκώθηκαν για να διακηρύξουν το σύνθημα αυτό: Ολη η εξουσία στο Σοβιέτ. Κάνουμε έκκληση να μετατραπεί το κίνημα αυτό που ξέσπασε στα συντάγματα και στα εργοστάσια, σε ειρηνική, οργανωμένη εκδήλωση της θέλησης όλων των εργατών, στρατιωτών και αγροτών της Πετρούπολης.

Η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλδημοκρατικού

Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Η Επιτροπή Πετρούπολης του ΣΔΕΚΡ.

Η Διαχτιδική Επιτροπή του ΣΔΕΚΡ.

Η Στρατιωτική Οργάνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ.

Η Επιτροπή του Εργατικού Τμήματος του Σοβιέτ

των εργατών και στρατιωτών βουλευτών.

4 του Ιούλη 1917

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Λόγω των εξεγέρσεων μερικών στρατιωτικών μονάδων, που έγιναν στις 3 του Ιούλη και τη νύχτα προς τις 4 του Ιούλη με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες, απαγορεύεται κατηγορηματικά κάθε είδους ένοπλη διαδήλωση.

4 του Ιούλη 1917

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ) ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ

Σύντροφοι! Τη Δευτέρα βγήκατε στους δρόμους. Την Τρίτη αποφασίσατε να συνεχίσετε τη διαδήλωση. Εμείς χθες σας καλέσαμε σε μια ειρηνική διαδήλωση για να δείξουμε σ’ όλες τις εργαζόμενες και εκμεταλλευόμενες μάζες τη δύναμη των συνθημάτων μας, το βάρος τους, τη σημασία τους, την αναγκαιότητά τους για την απαλλαγή των λαών από τον πόλεμο, από την πείνα, από την καταστροφή.

Ο σκοπός της διαδήλωσης πέτυχε. Τα συνθήματα του πρωτοπόρου τμήματος της εργατικής τάξης και του στρατού είχαν προβληθεί επιβλητικά και επάξια. Οι μεμονωμένοι πυροβολισμοί κατά των διαδηλωτών από την πλευρά των αντεπαναστατών δεν μπόρεσαν να διασαλεύσουν το γενικό χαρακτήρα της διαδήλωσης.

Σύντροφοι! Ο σκοπός μας στη διάρκεια της πολιτικής αυτής κρίσης πέτυχε. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τελειώσει η διαδήλωση. Ας σταματήσουν όλοι, και ο καθένας χωριστά, ειρηνικά και οργανωμένα την απεργία και τη διαδήλωση.

Θα περιμένουμε την παραπέρα εξέλιξη της κρίσης. Θα συνεχίζουμε να ετοιμάζουμε τις δυνάμεις μας. Η ζωή μας δικαιώνει, η πορεία των γεγονότων αποδείχνει την ορθότητα των συνθημάτων μας.

5 του Ιούλη 1917

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ

Στις 4 του Ιούλη, συνήλθε η ενιαία συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών. Στη συνεδρίαση παραβρίσκονταν εκπρόσωποι από τα εργοστάσια και τις στρατιωτικές οργανώσεις της Πετρούπολης. Στις ομιλίες τους απαιτούσαν την παράδοση όλης της εξουσίας στα χέρια των Σοβιέτ, την παραίτηση των καπιταλιστών υπουργών, το πέρασμα της γης στα χέρια του λαού, την εφαρμογή ελέγχου στη βιομηχανία, και την κατάργηση των διαταγών που στρέφονταν κατά του επαναστατημένου στρατού.

Ακόμη και οι αριστεροί από τα κόμματα του συμβιβασμού αυτή τη φορά υποστήριξαν ανοιχτά την ιδέα του σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τους εκπροσώπους της αστικής τάξης. Ο «επαναστατημένος αμυνίτης» Γ. Στεκλόφ διαπίστωνε: «Τα εννιά δέκατα του πληθυσμού θα δεχτούν με ενθουσιασμό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, ίσως και με μεγαλύτερο ενθουσιασμό απ’ ό,τι την ανατροπή της δυναστείας των Ρομανόφ». Ο Μαρτόφ έλεγε: «Εδώ είπαν ότι οι εξεγερθέντες αποτελούν τη μειοψηφία της χώρας, όμως η μειοψηφία αυτή προβάλλει μεγάλη δραστηριότητα και μας υποστηρίζει. Ενώ η πλειοψηφία είναι παθητική… Η ιστορία απαιτεί να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας». Οι εκπρόσωποι των αριστερών εσέρων Μπ. Καμκόφ και Μ. Σπιριντόνοβα επίσης τάχθηκαν υπέρ της εγκαθίδρυσης της μονοκρατορίας των Σοβιέτ. Ολοι τους υποστήριξαν την απόφαση που διάβασε ο Α. Λουνατσάρσκι: «Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η δίμηνη πείρα της κυβέρνησης συνασπισμού έδειξε την πλήρη αδυναμία του συνασπισμού των εκπροσώπων των Σοβιέτ με τους εκπροσώπους της αστικής τάξης, δεν επέτρεψε σ’ αυτούς ούτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση, οδήγησε στην παραπέρα όξυνση της οικονομικής ερήμωσης, και έθεσε την επανάσταση στο χείλος της καταστροφής, η συνέλευση αποφασίζει: Μοναδική διέξοδο από τη νέα κρίση εξουσίας, που δημιουργήθηκε από το ανήσυχο πέρασμα του κόμματος των συνταγματικών δημοκρατών στο στρατόπεδο της αντεπανάστασης, αποτελεί η παράδοση όλης της εξουσίας στα χέρια προσωρινής κυβέρνησης από αντιπροσώπους του κεντρικού οργάνου των Πανρωσικών Σοβιέτ των εργατών, στρατιωτών και αγροτών βουλευτών».

Οι δεξιοί όμως εσέροι και οι αρχηγοί τους τάχθηκαν επίμονα υπέρ της διατήρησης της εξουσίας στα χέρια της αστικής τάξης. Ο Τσερετέλι σχετικά μ’ αυτό εκφράστηκε πολύ πιο ανοιχτά. Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται απλά για την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης, αλλά για την αλλαγή ολόκληρης της πολιτικής γραμμής, είπε: «Αν εμείς, που είμαστε η πλειοψηφία στα Σοβιέτ, πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας, άραγε όλοι εσείς, από τον Μαρτόφ ως τον Λένιν, δεν θα απαιτούσατε από μας ενέργειες που θα οδηγούσαν όχι “στην επίθεση, αλλά στην ανακωχή”; Εμείς όμως την πολιτική αυτή δεν θα τη δεχτούμε».

Τη νύχτα προς την 5 του Ιούλη, η εσερο-μενσεβίκικη πλειοψηφία των Εκτελεστικών Επιτροπών των Σοβιέτ πήρε απόφαση, με την οποία καταδίκαζε τις εκδηλώσεις των εργατών, και υπογράμμιζε ότι στο μέλλον, μέχρι τη λήψη νέας απόφασης (το ζήτημα είχε αναβληθεί για δυο βδομάδες, δήθεν, μέχρι τη συγκέντρωση «απαρτίας» των Εκτελεστικών Επιτροπών), «η απόλυτη εξουσία πρέπει να παραμείνει στα χέρια της τωρινής κυβέρνησης».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΡΩΣΙΚΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

…Εγκρίνοντας την απόφαση της Προσωρινής Κυβέρνησης σ’ ό,τι αφορά τη συνένωση όλων των ενεργειών για την αποκατάσταση και την τήρηση της επαναστατικής τάξης στη στρατιωτική περιφέρεια της Πετρούπολης, το Γραφείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανρωσικού Σοβιέτ των αγροτών βουλευτών αποφάσισαν να εξουσιοδοτήσουν τους συντρόφους Α.Ρ. Γκοτς και Ν. Ντ. Αφξέντιεφ να έρθουν σε όσο το δυνατό πιο στενή σχέση με τους αντιπροσώπους της Προσωρινής Κυβέρνησης, και να λάβουν όλα τα απορρέοντα από την κατάσταση μέτρα, διατηρώντας πλήρη επαφή με τη στρατιωτική επιτροπή, που σχηματίστηκε δίπλα στις δυο Εκτελεστικές Επιτροπές.

5 του Ιούλη 1917

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ), ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ) ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΤΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ, ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία!

Εργάτες! Στρατιώτες!

Η διαδήλωση της 3 και 4 του Ιούλη έληξε. Είπατε στους ιθύνοντες ποιοι είναι οι σκοποί σας.

Οι σκοτεινές και εγκληματικές δυνάμεις αμαυρώσανε την εκδήλωσή σας προκαλώντας την αιματοχυσία. Μαζί σας και μαζί μ’ ολόκληρη τη Ρωσία πενθούμε για τους πεσόντες τις μέρες αυτές.

…Η ευθύνη για τα θύματα πέφτει στους κρυφούς εχθρούς της επανάστασης. Ομως αυτοί δεν κατόρθωσαν, και δεν θα κατορθώσουν να διαστρεβλώσουν το νόημα της διαδήλωσής σας. Τώρα απομένει να δούμε ποια απήχηση θα έχει σ’ ολόκληρη τη χώρα το σύνθημά σας «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!». Η διαδήλωση τέλειωσε, αρχίζουν πάλι μέρες επίμονης προπαγάνδας και διαφώτισης των καθυστερημένων μαζών, προσέλκυσης με το μέρος μας της επαρχίας.

Σύντροφοι εργάτες και στρατιώτες!

Δείξτε ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία! Μη δίνετε καμιά αφορμή στη μοχθηρή αντίδραση να σας κατηγορήσει για βιαιοπραγίες, μην ενδίδετε στις προκλήσεις. Καμιά εκδήλωση στους δρόμους, ούτε μια σύγκρουση.

Σύντροφοι εργάτες! Επιστρέψτε ειρηνικά στους τόρνους!

Σύντροφοι στρατιώτες! Μένετε ειρηνικά στις μονάδες σας!

Ολάκερη η ζωή μας δικαιώνει. Η νίκη θα είναι δική μας. Ούτε μια απερίσκεπτη ενέργεια.

Σταθερότητα, ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία - αυτό είναι το σύνθημά μας!

6 του Ιούλη 1917

ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ («ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ») ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ)

…6) Λόγω της πορείας αυτής των γεγονότων σήμερα η κρατική εξουσία στα αποφασιστικά σημεία, συγκεκριμένα στο μέτωπο και στην Πετρούπολη, βρέθηκε στην πράξη στα χέρια της αντεπαναστατικής αστικής τάξης, την οποία υποστηρίζει η στρατιωτική κλίκα των ανώτατων αξιωματικών του στρατού. Αυτή ακριβώς η δικτατορία εφάρμοσε και εφαρμόζει μέτρα κατάλυσης της πολιτικής ελευθερίας, που απαριθμήσαμε νωρίτερα, μέτρα βίας κατά των μαζών και αμείλικτης δίωξης του διεθνιστικού προλεταριάτου, μέσα σε πλήρη αποσύνθεση, ανικανότητα και απραξία της κυβέρνησης, καθώς και του κεντρικού οργάνου των Σοβιέτ - της Κεντ [ρικής] Εκτ [ελεστικής] Ε [πιτροπ] ής.

7) Οι καντέτοι παίζουν με τους εσέρους και τους μενσεβίκους, όπως η γάτα με το ποντίκι, πότε βγαίνοντας από την κυβέρνηση, πότε επαναλαμβάνοντας τα παζαρέματα για την προσχώρηση σ’ αυτή, οργανώνοντας συνάμα βεβιασμένα την αντεπανάσταση ολόκληρης της αστικής τάξης, και εκτοξεύοντας τις πιο αισχρές κατηγορίες: σήμερα ενάντια στους μπολσεβίκους, μετά ενάντια στον Τσερνόφ, ακόμη και ενάντια στον «υποκριτή» Τσερετέλι κλπ.

Οι αρχηγοί των εσέρων και των μενσεβίκων χάνουν τελείως τα λογικά τους, ξεπέφτουν μέχρι την εκδήλωση εμπιστοσύνης και, μάλιστα, τα καλύτερα επαρχιακά στοιχεία τους, που λιγότερο έχουν προσεγγίσει την αντεπανάσταση, φοβούμενα να επιδοκιμάσουν τη θανατική ποινή, ακόμη πιο πολύ φοβούνται να την κατακρίνουν, για να μη διαφωνήσουν με τους «δικούς τους» υπουργούς.

8) Η χώρα στο διάστημα αυτό δοκιμάζει τη βασανιστική και απαίσια αγωνία των Σοβιέτ, τα οποία αποσυντίθενται ζωντανά λόγω του ότι δεν πήραν έγκαιρα όλη την κρατική εξουσία στα χέρια τους.

9) Το σύνθημα της παράδοσης της εξουσίας στα Σοβιέτ, που προπαγάνδιζε το κόμμα μας, ήταν σύνθημα ειρηνικής εξέλιξης της επανάστασης, ειρηνικού περάσματος της εξουσίας [από] την αστική τάξη στους εργάτες και την αγροτική φτωχολογιά, ειρηνικής εξάλειψης από την μικροαστική τάξη των αυταπατών της.

Σήμερα όμως η ειρηνική εξέλιξη της επανάστασης και το ειρηνικό πέρασμα της εξουσίας στα Σοβιέτ έγιναν ακατόρθωτα, γιατί η εξουσία πρακτικά πέρασε πια στα χέρια της στρατιωτικής δικτατορίας, την οποία υποστηρίζει και εμψυχώνει η αστική τάξη με επικεφαλής το κόμμα των καντέτων.

Σωστό σύνθημα σήμερα μπορεί να είναι μόνο η πλήρης κατάλυση της δικτατορίας της αντεπαναστατικής αστικής τάξης. Μόνο το επαναστατικό προλεταριάτο, υπό τον όρο ότι θα το υποστηρίξει η αγροτική φτωχολογιά, είναι σε θέση να εκπληρώσει το καθήκον αυτό, που αποτελεί άμεσο καθήκον της νέας επανάστασης στη Ρωσία.

10) Η επιτυχία της νέας επανάστασης εξαρτάται από το αν, αρκετά γρήγορα και σταθερά, συναισθάνεται η πλειοψηφία του λαού όλη την καταστρεπτικότητα των ελπίδων στο συμβιβασμό με την αστική τάξη, των ελπίδων που εκφράζονται και υποστηρίζονται από τα κόμματα των εσέρων και των μενσεβίκων.

Η πορεία των γεγονότων διαψεύδει πολύ σκληρά της ελπίδες αυτές.

11) Γι’ αυτό σήμερα κύριο καθήκον του κόμματος των μπολσεβίκων είναι να προσπαθούμε να μην πέφτουμε στις προβοκάτσιες της αντεπανάστασης, η οποία πολύ θα επιθυμούσε (και πάντοτε θα το επιδιώκει αυτό) στη δοσμένη ακριβώς στιγμή να καλέσει το προλεταριάτο σε πρόωρη μάχη -κάτω από ανύπαρκτες γι’ αυτό πιθανότητες επιτυχίας- και να στρέψει όλες τις προσπάθειες στην οργάνωση και την προετοιμασία των δυνάμεων για την αποφασιστική μάχη, τότε, όταν η πανεθνική κρίση και ο μεγάλος μαζικός ξεσηκωμός θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μια τέτοια μάχη και για το πέρασμα της φτωχολογιάς της πόλης και του χωριού με το μέρος των εργατών κατά της αστικής τάξης.

12) Θα ήταν προς το συμφέρον του προλεταριάτου τώρα μια πιο συστηματική και μακρόχρονη προετοιμασία για τη νέα επανάσταση, ώστε η ίδια η πείρα των μαζών να τις οδηγήσει στην συναίσθηση της αναγκαιότητας της επανάστασης και να ξεσκεπάσει ως το τέλος τη στρατιωτική δικτατορία, σε σχέση με την οποία η κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε πρόσφατα παίζει μόνο το ρόλο παραπετάσματος.

Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και η στρατιωτική και η επισιτιστική κρίση, και μια σειρά άλλες αιτίες, μπορούν να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή πρωτοφανούς έκτασης.

Καθήκον του προλεταριάτου, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, θα αποτελέσει τότε η ένταση όλων των δυνάμεών του για να πάρει την κρατική εξουσία στα χέρια του και να την στρέψει σε συμμαχία με το επαναστατικό προλεταριάτο των προοδευτικών χωρών, προς την ειρήνη και το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

…Η συνέλευση θεωρεί απαραίτητο να οργανωθεί από το προλεταριάτο της Ρωσίας, και πρώτ’ απ’ όλα από τους εργάτες της Μόσχας, εκστρατεία διαμαρτυρίας κατά της καλούμενης από την Προσωρινή Κυβέρνηση σύσκεψης της Μόσχας. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίο να οργανώσουν μαζικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. Επιπλέον η συνέλευση εκφράζεται υπέρ της ανάγκης οργάνωσης 24ωρης απεργίας. Την επικύρωση της απεργίας πρέπει να αναλάβουν τα πολιτικά κόμματα των σ[οσιαλιστών] - ε[παναστατών] και των σ[οσιαλ] - δ[ημοκρατών].

9 του Αυγούστου 1917

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ), ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ (ΜΠ), ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ, ΤΗΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΕ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ «ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ» ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

… Λαέ της Πετρούπολης! Σε καλούμε στον πιο αποφασιστικό αγώνα κατά της αντεπανάστασης! Πίσω από την Πετρούπολη βρίσκεται ολόκληρη η επαναστατημένη Ρωσία!

Στρατιώτες! Στο όνομα της επανάστασης - εμπρός κατά του στρατηγού Κορνίλοφ!

Εργάτες! Με συσπειρωμένες τις γραμμές σας προστατέψτε την πόλη της επανάστασης από την επίθεση της αστικής αντεπανάστασης!

Στρατιώτες και εργάτες! Σε αδελφική συμμαχία, ενωμένοι με το αίμα των ημερών του Φλεβάρη, δείξτε στους κορνιλοφικούς ότι όχι μόνο δεν θα καταπνίξουν την επανάσταση, αλλά ότι η επανάσταση θα τσακίσει και θα σαρώσει από το πρόσωπο της γης τις απόπειρες της αστικής αντεπανάστασης.

Στο όνομα της επανάστασης, στο όνομα της εξουσίας του προλεταριάτου και της αγροτιάς στην απελευθερωμένη Ρωσία και σ’ όλο τον κόσμο, σαν μια ενιαία οικογένεια, με συσπειρωμένες τις γραμμές, χέρι με χέρι, όλοι σαν ένας άνθρωπος, αντιμετωπίστε τον εχθρό του λαού, τον προδότη της επανάστασης, το δολοφόνο της ελευθερίας!

Μπορέσατε να ανατρέψετε τον τσαρισμό, αποδείξτε πως δεν θα ανεχθείτε την κυριαρχία του εγκάθετου των τσιφλικάδων και της αστικής τάξης, του Κορνίλοφ.

27 του Αυγούστου 1917

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

…Το Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης δηλώνει: Στην κυβέρνηση της αστικής τάξης, της μονοκρατορίας και της αντεπαναστατικής βίας, εμείς οι εργάτες και η φρουρά της Πετρούπολης δεν θα παράσχουμε καμιά υποστήριξη. Εκφράζουμε τη σταθερή μας βεβαιότητα ότι η είδηση για τη νέα εξουσία θα γίνει δεχτή από την πλευρά όλης της επαναστατικής δημοκρατίας με μια απάντηση: «Παραιτηθείτε».

1 του Σεπτέμβρη

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ

Στις 9 του Σεπτέμβρη, το εσερο-μενσεβίκικο προεδρείο του εργατικού τμήματος του Σοβιέτ Πετρούπολης υπόβαλε την παραίτησή του. Στις 13 του Σεπτέμβρη, επανεκλέχτηκε η εκτελεστική επιτροπή του στρατιωτικού τμήματος. Στις 25 του Σεπτέμβρη, οι μπολσεβίκοι μπήκαν επικεφαλής της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ της Πετρούπολης. Από τους 400 παρόντες στη σύνοδο, οι 230 βουλευτές του Σοβιέτ ψήφισαν υπέρ των μπολσεβίκων. Οι εσέροι πήραν 102 ψήφους, οι μενσεβίκοι 54. Η εφημερίδα «Πετρογκράντσκι Λιστόκ», στο φύλλο της στις 26 του Σεπτέμβρη, έγραφε: «Το Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης μπαίνει σε μια νέα περίοδο της ζωής του, στη μπολσεβίκικη. Η πλειοψηφία στο Σοβιέτ ανήκει τώρα στους μπολσεβίκους…».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στη συνέλευση της 21 του Οκτώβρη η επαναστατημένη φρουρά της Πετρούπολης αναγνώρισε σαν καθοδηγητικό της όργανο τη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών Πετρούπολης και συσπειρώθηκε γύρω της.

Παρά το γεγονός αυτό, το επιτελείο της στρατιωτικής περιφέρειας της Πετρούπολης τη νύχτα προς την 22 του Οκτώβρη δεν αναγνώρισε την Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή, και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους του Στρατιωτικού Τμήματος του Σοβιέτ.

Με τον τρόπο αυτό, το επιτελείο διακόπτει τις σχέσεις του με την επαναστατημένη φρουρά και το Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης.

Ξεκόβοντας από την οργανωμένη φρουρά της πρωτεύουσας, το επιτελείο γίνεται άμεσο όργανο των αντεπαναστατικών δυνάμεων. Η στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για τις ενέργειες του επιτελείου της στρατιωτικής περιφέρειας Πετρούπολης.

Στρατιώτες της Πετρούπολης!

1. Η περιφρούρηση της επαναστατικής τάξης από τις αντεπαναστατικές απόπειρες πέφτει σε σας με την καθοδήγηση της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής.

2. Οποιεσδήποτε διαταγές της φρουράς, που δεν φέρουν την υπογραφή της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής, είναι άκυρες.

3. Ολες οι εντολές του Σοβιέτ Πετρούπολης σήμερα - «Ημέρα του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης» - διατηρούν την πλήρη ισχύ τους.

4. Ο κάθε στρατιώτης της φρουράς αναλαμβάνει την υποχρέωση να έχει επαγρύπνηση, αυτοκυριαρχία και ακλόνητη πειθαρχία.

Η επανάσταση βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ζήτω η επαναστατημένη φρουρά!

22 του Οκτώβρη 1917

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στις 22-23 του Οκτώβρη, συνήλθε η γενική συνδιάσκεψη πόλης των κοκκινοφρουρών, στην οποία ψηφίστηκε Καταστατικό, του οποίου το πρώτο άρθρο έλεγε: «Η Εργατική Κόκκινη Φρουρά είναι οργάνωση των ένοπλων δυνάμεων του προλεταριάτου για τον αγώνα κατά της αντεπανάστασης και για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της επανάστασης». Στις 23 του Οκτώβρη, στη συνεδρίαση του Σοβιέτ Πετρούπολης, συζητήθηκε το ζήτημα της Κόκκινης Φρουράς. Στη σχετική απόφαση υπογραμμιζόταν ότι η οργάνωση της εργατικής φρουράς για τον αγώνα κατά της αντεπανάστασης και την υπεράσπιση των επαναστατικών κατακτήσεων αποτελεί έργο πρώτιστης σπουδαιότητας. Το Σοβιέτ πήρε στα χέρια του τόσο την οργάνωση, όσο και την πολιτική καθοδήγηση της Κόκκινης Φρουράς.

Η μια μετά την άλλη, οι στρατιωτικές μονάδες της φρουράς δήλωναν την υποστήριξή τους στο Σοβιέτ Πετρούπολης και την υπακοή τους στη Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή. Η Επιτροπή του καταδρομικού «Αβρόρα» πήρε διαταγή από το Κέντρο της Βαλτικής να μην απομακρύνει το καταδρομικό από την Πετρούπολη χωρίς δική του εντολή. Η διαταγή αποτελούσε απάντηση στην απόπειρα της Προσωρινής Κυβέρνησης να απομακρύνει το επαναστατημένο πλοίο από την Πετρούπολη με το πρόσχημα δοκιμής των μηχανών μετά από επιδιόρθωση.

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ Ν. Α. ΕΡΙΚΣΟΝ, ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΟΥΣΕ ΧΡΕΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟΥ «ΑΒΡΟΡΑ», ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ, ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟ Α. Β. ΡΑΖΒΟΖΟΦ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Επείγον

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Επιτροπής του πλοίου πήρε διαταγή από το Κέντρο της Βαλτικής να μη φύγει από την Πετρούπολη το πλοίο χωρίς την εντολή του. Ο πρόεδρος της Επιτροπής του πλοίου ζήτησε επίμονα από τον Ντιμπένκο3 να φύγει το καταδρομικό για δοκιμή των μηχανών, που έπρεπε να γίνει την Τετάρτη, ενώ αύριο θα έπρεπε να περάσει από την Κρονστάνδη. Ο Ντιμπένκο επιμένει να παραμείνει το καταδρομικό στις 25 και 26 του μήνα στην Πετρούπολη. Ο πρόεδρος τη Επιτροπής του πλοίου έχει τη γνώμη ότι δεν μπορεί να μην εκτελέσει τις εντολές του Κέντρου της Βαλτικής, και με ενημέρωσε σχετικά. Για όλα αυτά έγινε αναφορά στον υπουργό ναυτικών.

Υπολοχαγός Ερικσον

23 του Οκτώβρη 1917

ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΟΡΤΣΕΦΣΚΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Β. Κ. ΓΚΟΥΝΤΒΙΛΟΒΙΤΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Επείγον

Παραθέτοντας προκήρυξη της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής του Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης, όπως επίσης το φύλλο της εφημερίδας «Χρονικά του χρηματιστηρίου» και «Ειδήσεις της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών» της 24 του Οκτώβρη, όπου περιέχονται υποδείξεις για τη σύσταση της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής, σας αναθέτω να αρχίσετε την ανάκριση με βάση τις ενδείξεις της 3ης παραγράφου του νόμου της 6 του Ιούλη 1917 και του άρθρου 108 του Ποινικού Κώδικα4.

Ταυτόχρονα σας ανακοινώνω, ότι την επιτήρηση για τη δοσμένη ανάκριση ανάθεσα στο σύντροφο εισαγγελέα του Δικαστηρίου Σαβόισκι.

Ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου Κορτσέφσκι

Ο Γραμματέας Παλμ

24 του Οκτώβρη 1917

ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΒΛΟΦΣΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ

Ο Ανώτατος Διοικητικής διατάσσει, με τη λήψη του τηλεφωνογραφήματος αυτού, αμέσως, να παραταχθείτε με πλήρη πολεμική ετοιμότητα στην πλατεία μπροστά από τα χειμερινά Ανάκτορα. Για την εκτέλεση της παρούσης να αναφέρετε.

Ο αρχηγός του επιτελείου περιφέρειας

υποστράτηγος Μπαγκρατούνι

Επικύρωσε:

Ο επίτροπος της Προσωρινής Κυβέρνησης

Μαλιέφσκι

24 του Οκτώβρη 1917

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ

Στρατιώτες! Εργάτες! Πολίτες!

Οι εχθροί του λαού πέρασαν τη νύχτα στην επίθεση. Οι αξιωματικοί του επιτελείου του Κορνίλοφ επιδιώκουν να συγκεντρώσουν από τα προάστεια ευέλπιδες και τάγματα κρούσης. Οι ευέλπιδες του Ορανιενμπάουμ και τα τάγματα κρούσης στο Τσάρσκογιε Σελό αρνήθηκαν. Σχεδιάζεται προδοτικό χτύπημα ενάντια στο Σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης. Οι εφημερίδες «Εργατικό Βήμα» και «Στρατιώτης» κλείστηκαν, τα τυπογραφεία τους σφραγίστηκαν. Η εκστρατεία των αντεπαναστατών συνωμοτών στρέφεται ενάντια στο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ την παραμονή της έναρξής του, ενάντια στη Συντακτική Συνέλευση, ενάντια στο λαό. Το Σοβιέτ των εργατών και των στρατιωτών βουλευτών της Πετρούπολης υπερασπίζεται την επανάσταση. Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή καθοδηγεί την αντίσταση στην ορμή των συνωμοτών. Ολη η φρουρά και όλο το προλεταριάτο της Πετρούπολης είναι έτοιμοι να καταφέρουν συντριπτικό χτύπημα κατά των εχθρών του λαού.

Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή αποφασίζει:

1) Ολες οι επιτροπές των συνταγμάτων, των λόχων και των αποσπασμάτων, μαζί με τους επίτροπους του Σοβιέτ, όλες οι επαναστατικές οργανώσεις πρέπει να συνεδριάζουν αδιάκοπα, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους όλες τις πληροφορίες για τα σχέδια και τις ενέργειες των συνωμοτών.

2) Ούτε ένας στρατιώτης δεν πρέπει να λείψει χωρίς την άδεια της επιτροπής από τη μονάδα του.

3) Αμέσως να σταλούν στο ινστιτούτο Σμόλνι από δύο εκπρόσωποι της κάθε μονάδας και από πέντε από το κάθε περιφερειακό Σοβιέτ.

4) Για όλες τις ενέργειες των συνωμοτών να ανακοινώνεται αμέσως στο Ινστιτούτο Σμόλνι.

5) Ολα τα μέλη του Σοβιέτ της Πετρούπολης και όλοι οι αντιπρόσωποι στο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ καλούνται αμέσως στο Ινστιτούτο Σμόλνι σε έκτακτη συνεδρίαση.

Η αντεπανάσταση σήκωσε το εγκληματικό της κεφάλι. Μεγάλος κίνδυνος απειλεί όλες τις κατακτήσεις και τις ελπίδες των στρατιωτών, των εργατών και αγροτών. Ομως οι δυνάμεις της επανάστασης είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από τις δυνάμεις του εχθρού.

Η υπόθεση του λαού βρίσκεται σε σίγουρα χέρια. Οι συνωμότες θα τσακιστούν.

Καμιά ταλάντευση και αμφιβολία. Σταθερότητα, καρτερικότητα, αυτοκυριαρχία και αποφασιστικότητα. Ζήτω η επανάσταση!

24 του Οκτώβρη 1917

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤ’ ΕΥΘΕΙΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ Π. ΝΤΙΜΠΕΝΚΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β. ΕΒΝΤΟΚΙΜΟΦ

«Στο τηλέφωνο ο πρόεδρος Ντιμπένκο».

«Μιλάει ο Εβντοκίμοφ, ενημερώνω για την κατάσταση στην Πετρούπολη. Χθες, στις 3 η ώρα μετά το μεσημέρι, η Προσωρινή Κυβέρνηση διέταξε να ανοίξουν τις γέφυρες, και τοποθέτησε φυλάκια σ’ αυτές από ευέλπιδες και τμήματα κρούσης. Ανοιξαν τις γέφυρες Νικολάγιεφσκι και Ντβορτσόβι. Τη γέφυρα Τρόιτσκι την είχαμε καταλάβει εμείς και δεν επιτρέψαμε να την ανοίξουν. Από την ώρα εκείνη και μέχρι το βράδυ, στο κέντρο της πόλης εμφανίστηκαν περίπολοι από ευέλπιδες και τμήματα κρούσης, καθώς και μερικές άλλες μονάδες, που άρχισαν να κατάσχουν τα περαστικά ιδιωτικά αυτοκίνητα με το πρόσχημα ότι οι “μπολσεβίκοι” έτσι κι αλλιώς θα σας τα πάρουν και θα τα καταστρέψουν χωρίς να σας πληρώσουν, ενώ εμείς αν τα πάρουμε, ευθύνη για την ακεραιότητά τους θα φέρνει η Προσωρινή Κυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό στο επιτελείο της περιοχής συγκεντρώθηκε αρκετά μεγάλος αριθμός κατασχεμένων αυτοκινήτων. Εμείς, από την πρώτη κιόλας στιγμή, αρχίσαμε να αντιδρούμε, πρώτη μας δουλιά ήταν να κλείσουμε όλες τις γέφυρες, για το σκοπό αυτό οδηγήσαμε το “Αβρόρα” κοντά στη γέφυρα Νικολάγιεφσκι και ταυτόχρονα καλέσαμε από το 2ο στόλο της Βαλτικής και τους στρατώνες Ντεριάμπινσκεγιε τις μονάδες μας, οι οποίες χωρίς να συναντήσουν αντίσταση κατέλαβαν τη γέφυρα Νικολάγιεφσκι, αφού απομάκρυναν τους ευέλπιδες, το ίδιο έγινε και με τη γέφυρα Ντβορτσόβι. Μετά απ’ αυτό κλείσαμε τις γέφυρες. Σύντομα από την Κρονστάνδη θα φτάσουν οι απαραίτητες δυνάμεις. Η Κρονστάνδη είναι έτοιμη, κρατά επαφή. Τη νύχτα συλλάβαμε αυτούς που δεν μπόρεσαν να κάνουν καλά τη δουλιά τους, του στείλαμε σε σίγουρο μέρος, στο φρούριο Πετροπάβλοφσκ. Το φρούριο Πετροπάβλοφσκ βρίσκεται στα χέρια μας. Στη διάρκεια της νύχτας, η πλειοψηφία των ευέλπιδων απομακρύνθηκε, προφανώς στα μέρη τους, μόνο έναν ασήμαντο αριθμό απ’ αυτούς μπορούσε κανείς να συναντήσει στη λεωφόρο Νιέφσκι. Οι περισσότερες περιοχές καταλαμβάνονται από δικά μας σίγουρα τμήματα περιφρούρησης για να μη δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για τους τραμπούκους. Πριν δυο ώρες, μερικοί δικοί μας πήγαν να αναλάβουν τη φρούρηση της Κρατικής Τράπεζας του ξενοδοχείου “Αστόρια” και άλλων, που κατά τη γνώμη τους χρειάζονται περιφρούρηση. Προβλέπεται να καταληφθούν όλα. Σύμφωνα με φήμες, το ταχυδρομείο και άλλα σπουδαία κτίρια φρουρούνται από μας, η νύχτα πέρασε ήρεμα, ακρότητες προς το παρόν δεν ακούγονται. Πρέπει να στείλετε επειγόντως στο Βίμποργκ έναν πεπειραμένο άνθρωπο για επίτροπο στις υπηρεσίες διαβιβάσεων, γιατί εκεί όλα γίνονται χωρίς έλεγχο. Υπάρχει ανάγκη να σταλεί στο Μπελοόστροφ, στους επιτρόπους μας, μια ομάδα από 60 άτομα, ζητήσανε ναύτες. Αν έχετε τη δυνατότητα κάντε τα όλα αμέσως. Τα στρατεύματα της Πετρούπολης είναι με το μέρος μας, εκτός από μια ασήμαντη μερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δυνατότητα να σταλεί βοήθεια προς την Προσωρινή Κυβέρνηση από το μέτωπο. Πάρθηκαν μέτρα. Κατά πόσο θα είναι πετυχημένα, θα σας το γνωστοποιήσω. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα εξελιχθούν ήρεμα, αν και ο Κερένσκι εκφράστηκε κατηγορηματικά για την επιβολή εξαιρετικά βίαιων μέτρων».

[Ντιμπένκο]: «Για τα μέτρα του Κερένσκι σας στείλαμε ενισχύσεις, δυο κλιμάκια στρατού και ναυτών, που πριν ξεκινήσουν δήλωσαν: “Δεν θ’ αφήσουμε ζωντανό ούτε έναν αστό”. Από τη θάλασσα έρχονται για βοήθειά σας τέσσερα αντιτορπιλικά με μάχιμες διμοιρίες. Ενημέρωσε την Επαναστατική Επιτροπή να στείλουν δυο ή τρεις αξιωματικούς προς συνάντηση του κλιμακίου των ναυτών μας. Ολος ο στόλος και η φρουρά βρίσκονται σε ετοιμότητα, αν χρειαστείτε κι άλλη βοήθεια, στείλτε τηλεγράφημα».

25 του Οκτώβρη 1917

ΣημειώσειςΣημειώσεις

Το υλικό που δημοσιεύεται προέρχεται από την έκδοση «Εικονογραφημένη Ιστορία της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης 1917 από μήνα σε μήνα», εκδόσεις «Προγκρές», Μόσχα.

1. Πρόκειται για απόφαση διαμαρτυρίας ενάντια στη συμμετοχή των (σοσιαλιστών) μενσεβίκων-εσέρων στην κυβέρνηση συνασπισμού και έκκληση για συσπείρωση γύρω από τα Σοβιέτ.

2. Στις 27 Μαρτίου 1917, η Προσωρινή Κυβέρνηση αποφάσισε να οργανώσει καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων με σκοπό τη διαμόρφωση ενός «Δανείου της Ελευθερίας» για τη χρηματοδότηση των πολεμικών δραστηριοτήτων.

3. Πρόεδρος της ΚΕ του Στόλου της Βαλτικής (Σημ. του συγγρ.).

4. Σύμφωνα με το διάταγμα της Προσωρινής Κυβέρνησης της 6 του Ιούλη 1917, «Για δημόσιο σύνθημα για μη εκτέλεση των νόμιμων διαταγών της κυβέρνησης» ο ένοχος τιμωρείται τον καιρό της ειρήνης με φυλάκιση σε φρούριο ως δύο χρόνια, ενώ τον καιρό του πολέμου οι ενέργειες αυτές θεωρούνταν εσχάτη προδοσία. Το άρθρο 108 του Ποινικού Κώδικα πρόβλεπε την ποινή των ισοβίων δεσμών είτε τη θανατική εκτέλεση για τις ενέργειες, «που συντείνουν ή ευνοούν τον εχθρό στις στρατιωτικές είτε εχθρικές ενέργειές του ενάντια στη Ρωσία».

ΚΟΜΕΠ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου