Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά»

 
Ρωσία και ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν ότι διακυβεύεται η «παγκόσμια τάξη ασφαλείας»

Τις νέες παραδόσεις προηγμένων οπλικών συστημάτων από τη Δύση, με μεγάλη εμβέλεια πυρός, δηλώνει ότι αναμένει η Ουκρανία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός σημειώνει πρόοδο στο Ντονμπάς, ενώ οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις δρομολογούν δημοψηφίσματα για να ενταχθούν στη Ρωσία ουκρανικές περιοχές που έχουν καταληφθεί στον νότο, κοντά στην Κριμαία.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού της Ρωσίας ξεκίνησαν ασκήσεις με τη συμμετοχή περίπου 1.000 στρατιωτικών και άνω των 100 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου «Γιαρς».

Μεγάλης έκτασης ναυτικές ασκήσεις του ρωσικού στόλου διεξάγονται από την Παρασκευή και στον Ειρηνικό Ωκεανό, με τη συμμετοχή άνω των 40 πολεμικών πλοίων και πλοίων υποστήριξης, καθώς και 20 αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Μια μέρα πριν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν προηγμένους εκτοξευτές πυραύλων υψηλής κινητικότητας M-142, γνωστούς και ως «Himars». Πρόκειται για κινητούς εκτοξευτές ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση από περίπου 60 χλμ. μέχρι σχεδόν 500 χλμ. μακριά, ανάλογα με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι εκτοξευτές θα έχουν βεληνεκές έως και 80 χλμ., ενώ η ουκρανική κυβέρνηση έχει «υποσχεθεί» στους «συμμάχους» της ότι δεν θα αξιοποιήσει αυτά τα συστήματα για να χτυπήσει ρωσικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν αρχικά 4 τέτοια συστήματα και η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων για τη χρήση τους θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις βδομάδες.

Τα πυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ δεν έχουν απλώς μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά είναι και πιο ισχυρά από τα «Howitzer», τα φονικά drones και τους φορητούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους με τα οποία έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία οι δυτικές χώρες μέχρι στιγμής.

Η προμήθεια των όπλων, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της κυβέρνησης, θα επιτρέψει στην Ουκρανία «να χτυπήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης από μεγαλύτερη απόσταση εντός της Ουκρανίας».

Το Κίεβο έχει ζητήσει εδώ και καιρό συστήματα που θα του επέτρεπαν να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις από μεγαλύτερες αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρήσει εδάφη και να ξεκινήσει αντεπιθέσεις. «Αν είχαμε λάβει αυτά τα όπλα στο παρελθόν η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική, με λιγότερες περιοχές στα χέρια της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Αμυνας.

Τα οπλικά συστήματα που ανακοινώθηκαν αποτελούν μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 700 εκατ. δολαρίων, του 11ου πακέτου όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους περιλαμβάνει πυρομαχικά, ραντάρ πυροβολικού, ραντάρ επιτήρησης εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.ά.

Με αυτό το πακέτο οι ΗΠΑ «θα παράσχουν έγκαιρη και κρίσιμη βοήθεια στον ουκρανικό στρατό», τόνισε ο Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα το Κογκρέσο ενέκρινε γιγαντιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, ύψους 40 δισ. δολαρίων, για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ενα ακόμα βήμα για βαθύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία κάνει η κυβέρνησή της με την απόφαση να στείλει στην Ουκρανία το πιο σύγχρονο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει, το «Iris-T», καθώς και ραντάρ παρακολούθησης. Επιπλέον η Γερμανία σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, περιορισμένου βεληνεκούς.

Στόχος ένας «εξαντλητικός πόλεμος φθοράς»

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες παραδόσεις των συγκεκριμένων όπλων φανερώνουν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εμπλέκονται ενεργά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, αν και στόχος παραμένει στη συγκεκριμένη φάση να αποφευχθεί μια απευθείας ένοπλη αναμέτρηση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι «να διασφαλίσουν πως οι Ουκρανοί έχουν στα χέρια τους ό,τι χρειάζονται για να αποκρούσουν την επίθεση, να την απωθήσουν και να είναι όσο γίνεται πιο δυνατοί σε οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγματεύσεων προκύψει», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν.

Αλλά και ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο το δυνατόν πιο ισχυρή θέση» σε περίπτωση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα ασκήσει «καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ' ιδίαν ή δημοσίως, για να παραχωρήσει εδάφη της».

«Η ευθύνη μας είναι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι πόλεμοι - και πιθανότατα αυτός ο πόλεμος - θα τελειώσουν σε κάποιο στάδιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων συνδέεται πολύ στενά με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, επομένως πρέπει να τους στηρίξουμε ώστε να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», επεσήμανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με την αμερικανική ηγεσία.

Ο ίδιος προειδοποίησε εκ νέου για έναν «εξαντλητικό πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία, όπου «οι Ουκρανοί πληρώνουν ακριβά για την υπεράσπιση της χώρας τους, αλλά και η Ρωσία βιώνει υψηλές απώλειες».

Ρωσία: Θα χτυπήσουμε κέντρα λήψης αποφάσεων σε Κίεβο και αλλού

Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν (...) σε μια "στρατηγική ήττα" τη Ρωσία», υπογράμμισαν την τελευταία βδομάδα πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και προειδοποίησαν πως η αποστολή των νέων εξοπλισμών στην Ουκρανία από τη Δύση «ενισχύει το ρίσκο» στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Ρωσίας.

Μάλιστα η Μόσχα θα χτυπήσει τα «κέντρα λήψης αποφάσεων» της Ουκρανίας αν το Κίεβο χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει λάβει από τις ΗΠΑ για να επιτεθεί στο έδαφος της Ρωσίας, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera».

«Είναι προφανές ποια είναι αυτά τα κέντρα λήψης αποφάσεων: Το υπουργείο Αμυνας, το Γενικό Επιτελείο και ούτω καθεξής», συνέχισε. «Αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτήν την περίπτωση τα τελικά κέντρα λήψης αποφάσεων δυστυχώς δεν βρίσκονται καν στην επικράτεια του Κιέβου. Γι' αυτόν τον λόγο, είναι σίγουρα μια απειλή που πρέπει να ληφθεί υπόψη», συμπλήρωσε με νόημα, «δείχνοντας» προς την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον ο Μεντβέντεφ ανέδειξε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εκτός από τη στρατιωτική βοήθεια έχουν άμεσο λόγο και στην πορεία των διαπραγματεύσεων, στην έκβαση του πολέμου, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Οπως είπε, πριν από λίγο καιρό η Ουκρανία «φαινόταν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί βασικά ζητήματα», προσεγγίζοντας τις συνομιλίες από μια «αρκετά ρεαλιστική θέση». «Κάποια στιγμή όμως διέκοψε τις διαπραγματεύσεις» και η αναστροφή αυτή έγινε «προφανώς υπό την επήρεια της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών».

Η άρνηση του Κιέβου να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία θα οδηγήσει σε περισσότερα θύματα και απώλειες εδαφών από την Ουκρανία, «μπορεί τελικά να προκαλέσει πλήρη απώλεια της ουκρανικής κυριαρχίας», απείλησε ο Μεντβέντεφ.

Η Ουκρανία περιμένει «τον σωστό εξοπλισμό»

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να περιμένουν να λάβουν τον κατάλληλο οπλισμό προτού αναπτυχθούν για να απελευθερώσουν τα τμήματα της χώρας που έχουν κυριευτεί από τα ρωσικά στρατεύματα, επέμεινε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι.

Χρειάζεται ο σωστός εξοπλισμός «για να απελευθερωθεί ο μέγιστος αριθμός των πολιτών μας», ανέφερε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα βιαστούν να δράσουν σε κατεχόμενα εδάφη, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε δεκάδες χιλιάδες απώλειες για τον ουκρανικό στρατό.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε κανένα από τα εδάφη μας, γιατί είναι η ανεξαρτησία μας, είναι η κυριαρχία μας», είπε.

Τις τελευταίες μέρες η Ρωσία σημείωσε σταδιακή πρόοδο μέσα και γύρω από το Ντονμπάς, η δε Ουκρανία πίεσε για δύναμη πυρός μεγαλύτερης εμβέλειας προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση, σε μια σύγκρουση που έχει εξελιχθεί κυρίως σε μάχη πυροβολικού στην περιοχή. Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται σε χωριά στην περιφέρεια της Χερσώνας που έχει καταλάβει η Ρωσία και ισχυρίζεται ότι έχει ανακαταλάβει ορισμένα εδάφη.

Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της, ξεκαθάρισε από την πλευρά του Κρεμλίνου ο Ντμ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας πως κύριος στόχος είναι «η προστασία των ανθρώπων» στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, όπου «έχουν επιτευχθεί ορισμένα αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, με δηλώσεις τους Ρώσοι και φιλορώσοι αξιωματούχοι προωθούν διάφορα σενάρια ένταξης των κατεχόμενων περιοχών Χερσώνα και Ζαπορίζια στη Ρωσία, π.χ. μέσω δημοψηφίσματος.

Στην Ουκρανία διακυβεύεται η «παγκόσμια τάξη ασφαλείας»

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία είναι κορύφωση ενός μακροχρόνιου ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι εντάσεις αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και στην Αρκτική.

Με δεδομένη την οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική ενίσχυση της καπιταλιστικής Ρωσίας, η ρωσική αστική τάξη διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο ως «παγκόσμιος παίκτης» σε αυτό που συμπυκνώνει ως αφήγημα «έναν πολυπολικό κόσμο».

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Μεντβέντεφ, η επίτευξη των στόχων της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός «νέου συστήματος παγκόσμιας ασφάλειας», όπου δεν θα βρίσκονται οι ΗΠΑ στο επίκεντρο.

«Τελικά, όλα αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας νέας αρχιτεκτονικής διεθνούς ασφάλειας», που δεν θα είναι «επικεντρωμένη στις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να βρίσκεται στην κεφαλή ολόκληρου του διεθνούς συστήματος ασφαλείας» και όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται «στην άλλη πλευρά του ωκεανού», αλλά σε «ένα ισορροπημένο σύστημα», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επιδιώκουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ενισχυθεί υπέρ τους η «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη και στον κόσμο, αυξάνονται ραγδαία τα ΝΑΤΟικά και αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη, οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί, εκτοξεύονται τα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε στον κόσμο παρέχοντας ιστορική βοήθεια για την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας για ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στη στρατηγική ασφαλείας του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε για μια «εποχή αυξημένου στρατηγικού ανταγωνισμού με αυταρχικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα».

Σε αυτόν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, που οξύνεται, εντάσσεται και η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να καταθέσουν υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οσο για τη Ρωσία, αν και δυσανασχετεί σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ, «που προσπαθεί να κερδίσει το πάνω χέρι σε όλο τον κόσμο», ο Μεντβέντεφ θεωρεί μια ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ «μικρότερη απειλή για τη Ρωσία από την ένταξη της Ουκρανίας», καθώς η Ρωσία δεν έχει εδαφικές διαφορές με τις σκανδιναβικές χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, της πιο ενεργής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εντάσσεται και η απόφαση της Δανίας - μετά από δημοψήφισμα - να ενταχθεί στην Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου θα επιτρέπει να συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές ανά τον κόσμο, αλλά και να αυξήσει ραγδαία τις στρατιωτικές της δαπάνες, φτάνοντας στο 2% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκρίνει και επίσημα το τεράστιο πακέτο των 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της, με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ να σχολιάζει ότι η επαναστρατιωτικοποίηση της Γερμανίας θα αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια της Ρωσίας. «Πώς θα μπορούσε να τελειώσει αυτό; Αλίμονο, αυτό είναι γνωστό από την Ιστορία», πρόσθεσε με νόημα.

Συνεχίζονται οι «διεργασίες» στην Υπερδνειστερία

Στα δυτικά της Ουκρανίας, στα σύνορα με τη Μολδαβία, μία ακόμα θερμή εστία, ο θύλακας της Υπερδνειστερίας έρχεται όλο και πιο τακτικά στο προσκήνιο, καθώς διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα εμπλέκονται στην περιοχή.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Μολδαβίας, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθευτεί όπλα ΝΑΤΟικού τύπου, ενώ και τα περιστατικά με τα «τρομοκρατικά χτυπήματα» στην Υπερδνειστερία από ουκρανικό έδαφος «δείχνουν» προς ενδεχόμενη όξυνση του γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Ο φιλορώσος υπουργός Εξωτερικών της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας» ζήτησε ο θύλακας να αναγνωριστεί ντε γιούρε, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μολδαβία έχουν σταματήσει με δική της ευθύνη, όπως ισχυρίστηκε. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, όπου αυτό που υφίσταται ντε φάκτο εδώ και πάνω από 30 χρόνια πρέπει να αναγνωριστεί και ντε γιούρε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει υποβαθμιστεί, οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί δεν έχουν εκπληρωθεί, οι προμήθειες ορισμένων κατηγοριών τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών έχουν μπλοκαριστεί».

Το Κισινάου «επιδιώκει τη μέγιστη ενσωμάτωση με τη Ρουμανία», που είναι «στρατηγικός εταίρος», η ρουμανική Ιστορία διδάσκεται στα μολδαβικά σχολεία και περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι στη χώρα έχουν ρουμανική υπηκοότητα.

Ο φιλορώσος ΥΠΕΞ απέρριψε τις επιδιώξεις της μολδαβικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις, που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία, με μια διεθνή πολιτική αποστολή υπό την ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Δεν υπάρχει εναλλακτική στις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο υποστηρίζουν μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», υποστήριξε.

Η «ειρηνευτική» αποστολή της Ρωσίας αναπτύχθηκε στην περιοχή το 1992, μαζί με δυνάμεις από τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία και μια ομάδα στρατιωτικών παρατηρητών από την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου