Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Μπλες Πασκάλ


Στις 19 Ιουνίου 1623 γεννιέται ο Μπλες Πασκάλ. Γάλλος μαθηματικός, φυσικός, θρησκευτικός φιλόσοφος και συγγραφέας.

Ο Μπλεζ Πασκάλ ήταν έναν παιδί θαύμα. Από νεαρή ηλικία, εκδήλωσε εξαιρετικές μαθηματικές ικανότητες.

Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν τριών μόλις χρονών, και λίγο αργότερα, ο πατέρας του Πασκάλ, Ετιέν Πασκάλ, ένας πλούσιος φοροεισπράκτορας και παθιασμένος ερασιτέχνης μαθηματικός, μετακόμισε από το Κλερμόν, στο Παρίσι, όπου προσωπικά επέβλεψε την κατ’ οίκον εκπαίδευση του υιού του. Ο Ετιέν είχε κάποιες παράξενες απόψεις. Αποφάσισε πως ο γιος του Μπλεζ, δεν έπρεπε να διδαχτεί μαθηματικά πριν από τα 15 του χρόνια, και γι’ αυτό τον λόγο απομάκρυνε κάθε είδους μαθηματικό εγχειρίδιο από το σπίτι στο οποίο διέμεναν. Όμως το μόνο που κατάφερε με όλη αυτή την κίνηση ήταν να εξάψει την περιέργεια του νεαρού Μπλεζ για το απαγορευμένο αντικείμενο. Έτσι ο Πασκάλ άρχισε να μελετά γεωμετρία σε ηλικία δώδεκα ετών. Ανακάλυψε μόνος του ότι το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου ισούται με δύο ορθές γωνίες και όταν ο πατέρας του, Ετιέν, είδε τα επιτεύγματα του γιου του, εντυπωσιάστηκε τόσο ώστε να αποφασίσει να άρει την απόφασή του, και να επιτρέψει στο γιο τη μελέτη μαθηματικών κειμένων, αρχίζοντας με το κλασσικό έργο «Στοιχεία» του Ευκλείδη. Άρχισε επίσης να πηγαίνει, τον προφανώς χαρισματικό Μπλεζ στις συναντήσεις της Ακαδημίας του Μερσέν, μια από τις πολλές ημιεπίσημες ομάδες μαθηματικών και επιστημόνων στο Παρίσι, οι οποίες οδήγησαν στη ίδρυση της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών το 1666.

Δεκαέξι ετών έγραψε τη διατριβή του «Περί των κωνικών τομών», όπου περιλαμβάνεται ένα από τα κυριότερα θεωρήματα της προβολικής γεωμετρίας, το «θεώρημα Πασκάλ». Στηριγμένος σ’ αυτό, ο μεγάλος μαθηματικός Γ. Λάιμπνιτς προχώρησε στη δημιουργία του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού.

Ο Πασκάλ θεωρείται ιδρυτής της κλασικής υδροστατικής και της κυριότερης αρχής του υδραυλικού πιεστηρίου, η οποία ονομάστηκε «αρχή Πασκάλ». Στράφηκε προς το χριστιανισμό και προσπάθησε να θεμελιώσει με ανθρωπολογικές μελέτες τις θεολογικές δοξασίες. Ηταν ιδιαίτερα καυστικός για τους Ιησουίτες μοναχούς και τις απόψεις τους. Οι «επαρχιακές επιστολές» του θεωρούνται από τα αριστουργήματα της σατιρικής γαλλικής λογοτεχνίας και συνέτειναν στο να θεωρείται ο ιησουιτισμός συνώνυμος της υποκρισίας.

Πέθανε στο Παρίσι στις 19 Αυγούστου 1662.

  Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου