Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Από το ΝΑΤΟικό «πρωτόκολλο» περνάνε οι τουρκικές αξιώσεις


Με νέα ορμή που της δίνουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα παζάρια για την αναβάθμιση της θέσης της συνολικά στην περιοχή, η τουρκική αστική τάξη συνεχίζει τις απαράδεκτες αξιώσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι επανέλαβε ότι «θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα τα αμφισβητήσουμε. Και όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα». Με αναφορές δε στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, «προειδοποίησε» την Ελλάδα «να μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Ερχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων στο Καστελόριζο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχτεί τέτοια προσέγγιση».

Ο δε Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ισχυρίστηκε ότι «εμείς πάντα είμαστε η πλευρά που προσπαθεί να χτίσει κάτι θετικό» και αναφερόμενος στις διεκδικήσεις περί «Γαλάζιας Πατρίδας» τόνισε ότι «θα πρέπει να δείξουμε το στρατιωτικό βάρος για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τη Λιβύη τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης», ενώ εξέφρασε και ικανοποίηση για το «πόσο μεγάλη περιοχή μάς άνοιξε» η συμφωνία με τη Λιβύη.

Αλλά και ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, αφού είπε ότι «η κυβέρνηση θα αλλάξει, θα γίνουμε εξουσία», πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικιστές. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Ξέρετε τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Ξέρουν πολύ καλά. Ας μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία».

Την ίδια στιγμή, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» επανήλθε στα σενάρια για τα ζητήματα που θα θέσει η Αγκυρα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (και στην πολύ πιθανή συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν), μεταδίδοντας ότι «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», θέμα ενταγμένο στο συνολικότερο παζάρι που σύμφωνα με την εφημερίδα αφορά καταρχάς το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και της διάνοιξης διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας, γενικά της διαμεσολάβησης σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου - Μόσχας, όπως και το «πράσινο φως» για νέα εισβολή στη Συρία.

Παράλληλα εντείνονται οι προκλήσεις και επί του πεδίου, όπως δείχνει και η νέα ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση και με την οποία επιχειρεί να «κόψει» στα δύο το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, με τη ΝΟΤΑΜ 4050/22 δέσμευσε για έναν μήνα περιοχές για ασκήσεις «έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος».

Κατά τ' άλλα, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη και προφυλάκιση - με την κατηγορία της κατασκοπείας (και) υπέρ της Ελλάδας - του Ελληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, ο οποίος δηλώνει επιχειρηματίας με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.

Την κατηγορία περί σχέσεων με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έσπευσε να διαψεύσει η κυβέρνηση, ενώ διέρρεε ότι η εξαφάνιση του εν λόγω είχε δηλωθεί στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα πριν από «λίγες βδομάδες» και έκτοτε «η ελληνική πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετ' επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες όμως ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση», προσθέτοντας ότι «παρακολουθεί όλες τις διαδικασίες και το θέμα από κοντά το υπουργείο Εξωτερικών».

«Σημαία» της κυβέρνησης τα ευρωατλαντικά σχέδια...

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε χτες τον εφησυχασμό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», αλλά θα είναι «ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά μας δικαιώματα, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά κάθε πρόκληση, κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα απέναντι στις διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο», την ώρα που αυτό κόβεται και ράβεται κατά το δοκούν στα ιμπεριαλιστικά παζάρια και σχέδια.

Επανέλαβε δε πως η κυβέρνηση «καλύπτεται απόλυτα», σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, από τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες, από τα ευχολόγια δηλαδή με επικλήσεις στην ευρωΝΑΤΟική σταθερότητα και στη συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, στον βωμό της οποίας μπαίνουν τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αλλωστε και ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολιβερ Βαρχέλι, είπε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Κομισιόν συνεχίζει την εντατικοποίηση της δέσμευσης με την Τουρκία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα, ενώ ανακοινωνόταν πως η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» (τουρκικό Αιγαίο) για την τουριστική της καμπάνια μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Στο μεταξύ με αφορμή πληροφορίες ότι μέσα σε 72 ώρες και κάτι το Λιμενικό «απέτρεψε» την είσοδο στη χώρα σε πάνω από 1.000 μετανάστες στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη γείτονα ότι «δεν έχει σταματήσει λεπτό να εργαλειοποιεί το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, μη τηρώντας στην ουσία τη Συμφωνία που έχει υπογράψει με την ΕΕ», την κατάπτυστη δηλαδή Συμφωνία που εγκλωβίζει ξεριζωμένους στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, υποδεχόμενος στην Αθήνα τον Αρμένιο ομόλογό του, Αραράτ Μιρζογιάν, τον ενημέρωσε «για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας (...) με μια αναθεωρητική συμπεριφορά που αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές, είτε στο Αιγαίο, είτε στα Βαλκάνια, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στον Καύκασο», ομνύοντας κι αυτός στην ευρωατλαντική «σταθερότητα». Ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

1 σχόλιο:

  1. ποχρεώσεις της χώρας για ΝΑΤΟ
    2015 4.73 Δις (Αργυρό μετάλλιο)
    2016 4.190Δις(Αργυρό μετάλιο)
    2017 4.208Δις(Αργυρό μεταλιο)
    2018 4.560Δις(Αργυρό μετάλιο)
    2021 6.764Δις (Χρυσό μετάλιο)
    2022 7.445Δις(Χρυσό μεταλιο)
    Την 12ετια της κρισης εχουμε δαπανήσει για υποχρεώσεις στην συμμαχία πάνω απο 60ΔΙΣ ,οταν για μερικά εκατομμύρια μας τρομοκρατούσαν πως δεν θα εκλεινε μια αξιολόγηση κι επρεπε να υπομεινουμε κι αλλες περικοπές
    Να θυμισουμε πως για 300 εκατομμυρια η κυβέρνηση Τσιπρα εφαρμόζοντας το μνημόνιο Σαμαρά εκοψε το ΕΚΑΣ απο τους πλέον εξαθλιωμένους συνταξιούχους και τις συντάξεις χηρείας(αυτό ηταν αποκλειστικά δική του εμπνευση)

    Prodromidis Kyriakos Prod

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου