Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

«Δεν υπάρχουν όρια» στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια


 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ

 ...και στις επικίνδυνες διευθετήσεις που «πάνε πακέτο»

 Τη στοίχιση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια «και ακόμα παραπέρα» επιβεβαιώνουν οι επαφές κυβερνητικών παραγόντων με υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης, ενώ οι ανταγωνισμοί με άλλα κέντρα και δυνάμεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε άλλη «πίστα».

Ταυτόχρονα, ακριβώς προς διασφάλιση της συνοχής του ευρωατλαντικού στρατοπέδου, επιταχύνουν επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ειπώθηκαν αργά προχτές το βράδυ, ώρα Ελλάδας, στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, στην Ουάσιγκτον, όπου ο Ν. Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα και με τις επίσημες ανακοινώσεις, ανέδειξε στον ομόλογό του «τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» μετά και τις επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) τον Νοέμβρη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2021.

Και νέες τοποθεσίες και νέα όπλα στην υπηρεσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών

«Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στη Συμφωνία - και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη - αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειωτέον, στην MDCA δημοσιοποίησαν 6 υποδομές: Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου), Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη), Ναυτική Βάση Σούδας. Μένουν δύο λοιπόν, με πληροφορίες να μιλούν για ανάπτυξη Αμερικανών και σε Αραξο (που είναι πάντα σε ετοιμότητα προκειμένου να φιλοξενήσει εκ νέου πυρηνικά) και Σκύρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Παναγιωτόπουλος είπε στον ομόλογό του ότι «η διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας (...) αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας». Ξεχώρισε τη Σούδα λέγοντας ότι «είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», για δε την Αλεξανδρούπολη είπε ότι «με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία».

Εξάλλου, ο Παναγιωτόπουλος έσπευσε να θυμίσει στον συνομιλητή του ότι η ελληνική κυβέρνηση «εφάρμοσε από την πρώτη στιγμή τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρά το υψηλό κόστος που επιφέρουν και παρέσχε κάθε δυνατή συνδρομή», μεταξύ άλλων με παροχή σημαντικού οπλισμού.

Ενώ επιβεβαιώνοντας το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο και της νέας πανάκριβης αγοράς των F-35, ο Παναγιωτόπουλος είπε πως αυτή «αποτελεί νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, το οποίο θα συμβάλει στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, και τη στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ».

Αλλωστε, είπε στον Αμερικανό ότι ήδη «έχουν γίνει πολλά, αλλά όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας δεν υπάρχουν όρια, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε σχέση και με την προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ».

Η Αλεξανδρούπολη κλειδί για τη συμμετοχή στον πόλεμο

Από πλευράς του, ο Οστιν ευχαρίστησε «για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα (...) υποστηρίζοντας την Ουκρανία», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ». Αναγνώρισε δε ότι η MDCA «επέτρεψε την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή», δίνοντας το υπόβαθρο της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Ευχαρίστησε, τέλος, «για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων» στη Σούδα, «η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας», ενώ επισήμανε και «την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η οποία μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις σε Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα».

Αλλωστε, στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας επισήμαιναν το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται «μόλις 60 μίλια από τα Στενά των Δαρδανελίων» και ότι «η πρόσβαση στο λιμάνι επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα». Μια τοποθέτηση, βέβαια, που δεν αναγνωρίζει την Αλεξανδρούπολη και τον Εβρο γενικότερα ως «εναλλακτική» στα Στενά και παρακαμπτήριό τους, αλλά ως συμπλήρωμά τους.

Σπρώχνουν σε «πραγματιστικές λύσεις»

«Πανηγυρικό» στο μεταξύ ήταν για μια ακόμα φορά και το «άδειασμα», σε ό,τι αφορά τα παραμύθια ότι η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία - προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού». Σε αυτό το φόντο, κατηγόρησε την Τουρκία για «αναθεωρητική συμπεριφορά», καλώντας την «να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου», την ώρα που οι Αμερικανοί μιλούν για «διμερείς διαφορές» τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και «την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οστιν διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χ. Ακάρ, τις επόμενες μέρες, και «προέτρεψε» τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», όπως βάφτισε για μια ακόμα φορά ένας ακόμα Αμερικανός αξιωματούχος τις απαράδεκτες και «εφ' όλης της ύλης» διεκδικήσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη στο τραπέζι.

Τις ...υπενθύμισε άλλωστε χτες και επί του πεδίου, με 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, όλες από μαχητικά, 8 εμπλοκές με ελληνικά και μία υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης.

«Ακλόνητος δεσμός, θα γίνει ακόμα ισχυρότερος»

Στο μεταξύ, χτες, στην Κρήτη γινόταν φιέστα για το πέρας της διμερούς αεροπορικής άσκησης «Poseidon's Rage '22», στο πλαίσιο της οποίας μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Μιλώντας εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την αμυντική τους συνεργασία» μέσα κι από τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, με την οποία, όπως είπε, προσέθεσαν, για χρήση από τους Αμερικανούς, και «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα». «Και πρέπει να πω ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε ότι είχαμε δίκιο στη στρατηγική μας προνοητικότητα», επισήμανε, τονίζοντας ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει σημαντικό σημείο εισόδου για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά και σημαντικός ενεργειακός κόμβος», πάνω στις εξελίξεις στο Ουκρανικό.

Μπροστά, εξάλλου, στις δρομολογούμενες διευθετήσεις, τόνισε ότι «η ιστορικά ταραγμένη περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει άλλες προκλητικές, επιθετικές και αναθεωρητικές ενέργειες και συμπεριφορές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν».

Επ' αυτού παρέπεμψε σε αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες και σχήματα που προχώρησαν τα τελευταία χρόνια, όπως οι Συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ή το σχήμα «3+1» με Ισραήλ, Κύπρο και ΗΠΑ, έχοντάς τα οδηγό και για τις επόμενες επικίνδυνες διευθετήσεις, που αναζητούν με την Αγκυρα.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας την «αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στον Κόλπο της Σούδας» «ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο». Χαρακτήρισε άλλωστε Ελλάδα και ΗΠΑ «διαχρονικούς σύμμαχους» και την Κρήτη «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», από όπου οι δύο κυβερνήσεις «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αποτροπής και επιχειρησιακής ετοιμότητας».

Δηλώσεις στην Κρήτη έκανε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, τον οποίο φρόντισαν να ξεναγήσουν τόσο στην 115 Πτέρυγα Μάχης όσο και (επ' ευκαιρία του ελλιμενισμού εκεί δύο πλοίων της αμερικανικής Ακτοφυλακής) στο περιλάλητο κρηπίδωμα Κ14 της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, προβλήτα μήκους 300 μέτρων, η μοναδική όπου μπορεί να δέσει αεροπλανοφόρο στην Ανατ. Μεσόγειο. Τον πήγαν και στο γειτονικό ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, όπου γίνονται εκπαιδεύσεις σε αντικείμενα όπως νηοψίες κ.λπ. Μια «γύρα» που στόχο είχε, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, να του δείξουν τι μπορεί να προσφέρει η ντόπια αστική τάξη στους Αμερικανούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, και να τους πείσουν να ρίξουν επιπλέον κονδύλια στις τέτοιες υποδομές, αναβαθμίζοντάς τες, ώστε οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να παίξουν από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού δερβέναγα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Τσούνις δήλωσε «τόσο χαρούμενος που η συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται σε τόσο υψηλό επίπεδο». Ενώ επέμεινε ότι «η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Είναι μόλις η όγδοη χώρα στην Ευρώπη που θα το κάνει και θα δείτε μία ενίσχυση στην αποτροπή, θα δείτε μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα και αμυντική συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ».

Δεν περνά, τέλος, απαρατήρητη η επισήμανσή του ότι «κάνουμε ασκήσεις με τους περισσότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτό παρέχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», μια δήλωση λίγες μόνο ώρες μετά τον ελλιμενισμό του αντιτορπιλικού τους «USS Bainbridge» στον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ, και αντίστοιχες δηλώσεις εκεί (σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του 6ου Στόλου) Αμερικανών αξιωματούχων ότι «η επίσκεψη στο Aksaz παρέχει άλλο ένα μήνυμα ότι η συνοχή της συμμαχίας είναι τόσο ισχυρή όσο ποτέ», καθώς «η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας βασίζεται σε ένα θεμέλιο κοινών αξιών, εμπειριών, πεποιθήσεων και κοινών συμφερόντων», με την Τουρκία να χαρακτηρίζεται επίσης «ένας πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου