Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ενας στους δύο...

*
 Ολο και καλύτερο γίνεται όσο περνάει ο καιρός το «θαύμα» της καπιταλιστικής τουριστικής ανάπτυξης για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Ετσι, προστίθενται διαρκώς νέα στοιχεία που δείχνουν πόσο απρόσιτες είναι οι διακοπές για τον λαό. 

Για παράδειγμα, άλλη μια έρευνα, του «Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου», με βάση στοιχεία της Eurostat δείχνει ότι 38 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ευρώπη δεν θα κάνουν διακοπές. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο παραπάνω δυσθεώρητος αριθμός αφορά ανθρώπους που εργάζονται, δηλαδή που (υποτίθεται) έχουν ένα εισόδημα, επομένως σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες άνεργοι κ.ά., για τους οποίους οι διακοπές γίνονται άπιαστο όνειρο. 

Μάλιστα, στις ψηλότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ σε ποσοστό εργαζομένων που δεν θα καταφέρουν να πάνε ούτε διακοπές έστω μιας βδομάδας είναι η Ελλάδα, με πάνω από 1,6 εκατ. εργαζόμενους, δηλαδή ποσοστό 43,4%! 

Ενας στους δύο λοιπόν δεν έχει πρόσβαση στην αναψυχή και τον τουρισμό, σε ολιγοήμερη ξεκούραση μακριά από το σπίτι του. Κι αυτό στην καρδιά της «τουριστικής Ευρώπης», όπως είναι η Ελλάδα, όπου σε κάθε σεζόν «παράγονται» πάνω από 18 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, ενώ και φέτος αναμένεται να είναι χρονιά - ρεκόρ. Το καπιταλιστικό «τουριστικό θαύμα» στα καλύτερά του λοιπόν, αποδεικνύοντας για ποιον φτιάχνονται οι υπερ-υποδομές του τουριστικού κεφαλαίου. 

Μαρίνες, ξενοδοχεία, κρουαζιέρες, «ριβιέρες» κ.λπ., όλα όσα με τον ιδρώτα του παράγει ο εργατόκοσμος αυτού του τόπου, προορίζονται για έναν εντελώς άλλο κόσμο και όχι τις δικές του ανάγκες, για ποιοτικό τουρισμό και αναψυχή. Γι' αυτό και τα πανηγύρια για τα έσοδα και τις αφίξεις αφορούν ακριβώς αυτόν τον άλλο κόσμο, ο οποίος στραγγαλίζει τελικά κάθε δυνατότητα να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες...

 * το σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου