Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος και τα «πράσινα» σχέδια, βυθίζοντας τους λαούς στην ενεργειακή φτώχεια

 
Ο ενεργειακός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο, που εξελίσσεται παράλληλα με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, «καλά κρατεί», απειλώντας να βυθίσει ακόμη περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια τους λαούς της Ευρώπης, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των αυξανόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ως κομμάτι αυτού του πολέμου πρέπει να ιδωθεί το «σίριαλ» με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, ένα επεισόδιο του οποίου ολοκληρώθηκε σήμερα, με την εν μέρει επαναλειτουργία του μετά από σχεδόν δεκαήμερη διακοπή.

Η Nord Stream AG, φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού, ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε «εγκαίρως και με επιτυχία» όλες τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στον αγωγό.

Η ροή φυσικού αερίου ξεκίνησε ξανά στις 7 π.μ. ώρα Μόσχας (και Ελλάδας) και σύμφωνα με την εταιρεία, η παροχή έχει ήδη φτάσει στο 40% της μέγιστης χωρητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός λειτουργεί από τα μέσα Ιουνίου στο 40% της μέγιστης χωρητικότητάς, με τη Ρωσία να αποδίδει την μείωση στην καθυστερημένη επιστροφή των μονάδων συμπιεστών αερίου από τις εργασίες συντήρησης. Μία από τις τουρμπίνες στάλθηκε στον Καναδά για γενική επισκευή, ωστόσο η Οτάβα αρνήθηκε να τον επιστρέψει στη Γερμανία, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στις 9 Ιουλίου, μετά από αρκετά παζάρια, ο Καναδάς αποφάσισε να επιστρέψει τον στρόβιλο στη Γερμανία και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Βερολίνο, αναμένεται να βρίσκεται στη Ρωσία στις 24 Ιούλη.

Ωστόσο, σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί πλήρως, καθώς τυχόν εμπόδια στην επικείμενη επισκευή άλλων κινητήρων θα επηρεάσουν εκ νέου την ασφαλή λειτουργία του Nord Stream...

Ενεργειακή φτώχεια για τους λαούς
 
Πηγή: Associated Press

Η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream 1 και η επακόλουθη παύση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, προκάλεσε έντονη ανησυχία στην ΕΕ και τις κράτη-μέλη, με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να εκφράζουν φόβους ακόμη και για «καρδιακή προσβολή» στη λειτουργία της οικονομίας.

Οι φόβοι αυτοί οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώσει χθες μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, με κύριο κριτήριο τις ανάγκες των μονοπωλίων και μεγάλους χαμένους τους λαούς, που καλούνται να ζήσουν σε ένα καθεστώς μόνιμης ενεργειακής φτώχειας, πληρώνοντας ξανά το «μάρμαρο» των ανταγωνισμών. Πέραν του περιορισμού της κατανάλωσης, ως «λύση» προτάσσεται η επίσπευση της «πράσινης μετάβασης» που είχε οδηγήσει σε ένα πανάκριβο ενεργειακό μείγμα προτού καν ξεκινήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.  

Έτσι, η Επιτροπή προτείνει ως στόχο για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου 2022 και 31ης Μαρτίου 2023.

Η μείωση θα προέλθει από την υποκατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα (λιγνίτη, ακριβό LNG από τις ΗΠΑ, ΑΠΕ, υδρογόνο κλπ.) αλλά και από τη μείωση της κατανάλωσης, με το μεγάλο βάρος να πέφτει στα νοικοκυριά, καθώς τα μέτρα της ΕΕ στοχεύουν στη διασφάλιση του εφοδιασμού κυρίως στις βιομηχανίες που είναι καθοριστικές για την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομία, καθώς και για τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο τα κράτη-μέλη καλούνται να προχωρήσουν σε «εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού» για την προώθηση της μείωσης της θέρμανσης και της ψύξης.

Αντίθετα για τη μείωση της ενέργειας από ορισμένους κλάδους της βιομηχανίας, προβλέπονται «κίνητρα» και «στήριξη», σύμφωνα με την τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για την κρίση, που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή.

Παράλληλα, τα «κριτήρια» που θέτει η Κομισιόν, σύμφωνα με την ίδια, θα βοηθάνε τα κράτη - μέλη «να προσδιορίσουν και να δώσουν προτεραιότητα, εντός των "μη προστατευόμενων" ομάδων καταναλωτών τους». Να «ξεσκαρτάρουν» δηλαδή τους απολύτως εξαθλιωμένους από την ενεργειακή φτώχεια, στους οποίους θα δίνονται κάποια ελάχιστα «ψίχουλα» που ούτε κατά διάνοια δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ προανήγγειλε ήδη το ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» ακόμα κι αυτών των ελάχιστων επιδομάτων, σημειώνοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις των κρατών - μελών«θα πρέπει να είναι προσωρινές και να προσαρμόζονται (...) σε πιο ευάλωτους» - ανακυκλώνοντας δηλαδή τη φτώχεια με τους φτωχούς να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους - και κυρίως «να διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση», την πολιτική δηλαδή που... εγγυάται την ενεργειακή φτώχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου