Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Συνεχίζονται κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειά με δικαιώματα

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ζητώντας αυξήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και διασφάλιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την ώρα που η κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας - Κίνας και όλες οι επιπτώσεις της (π.χ. στον ενεργειακό εφοδιασμό) κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Την αξία της οργάνωσης αγώνων επιβεβαίωσαν οι αυξήσεις που απέσπασαν οι πιλότοι στις Σκανδιναβικές Αερογραμμές (SAS), μετά από δύο βδομάδες απεργίας. Οι απεργοί εναντιώθηκαν στις ραγδαίες περικοπές και τις μαζικές απολύσεις στις οποίες κατέφυγε η εταιρεία: Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη μεγάλη αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης, η SAS όχι μόνο δεν προσέλαβε χειριστές αεροσκαφών που είχε απολύσει, αλλά «στράφηκε» σε γραφεία ενοικίασης εργαζομένων από άλλες χώρες, για προσωπικό με πολύ πιο περιορισμένους μισθούς και δικαιώματα. Η απεργία, στην οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα εντάχθηκαν και τεχνικοί ως ένδειξη αλληλεγγύης, υποχρέωσε την εργοδοσία να υποσχεθεί νέα συλλογική σύμβαση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Στη Βρετανία, συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν την Τρίτη προετοιμασία απεργιών τους επόμενους μήνες, ενάντια στις μισθολογικές αυξήσεις - κοροϊδία (5%) που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό που υπολογίζεται στο 9% (και εκτιμάται ως ρεκόρ 40ετίας). Η κυβέρνηση ανέφερε ότι έλαβε συστάσεις από εμπειρογνώμονες για «μια προσεκτική ισορροπία» μεταξύ της αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων του δημόσιου τομέα και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Συνδικαλιστές εξήγησαν ότι στην πραγματικότητα «η λεγόμενη προσφορά μισθών ισοδυναμεί με μια τεράστια εθνική περικοπή μισθών».

Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζονται αγώνες σε κλάδους όπου δεκαετίες έχουν να γίνουν απεργίες. Για παράδειγμα, πάνω από 40.000 εργαζόμενοι του ομίλου BT (τηλεπικοινωνίες) προετοιμάζουν απεργία στις 29 Ιούλη και 1 Αυγούστου, σε έναν όμιλο όπου έχει να γίνει απεργία από το 1987. Ολα αυτά ενώ το Γραφείο Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας επιβεβαίωσε πως οι εργαζόμενοι της χώρας έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης εδώ και 20 χρόνια, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της καλπάζουσας ακρίβειας στις τιμές τροφίμων και Ενέργειας.

Απεργία σε μεγάλα λιμάνια της Γερμανίας

Στη Γερμανία, λιμενεργάτες στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας, όπως το Αμβούργο, απήργησαν στις 14 και 15 Ιούλη (τον Ιούνη είχε γίνει και άλλη 24ωρη απεργία), παρά τις προσφυγές πολλών εργοδοτών για να κηρυχθούν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους. Οι εργάτες ζητούν αυξήσεις μισθών 14%, σε διαπραγματεύσεις που αφορούσαν περίπου 12.000 εργαζόμενους από 58 εταιρείες σε Αμβούργο, Κάτω Σαξονία και Βρέμη.

Στο Αμβούργο έγινε και διαδήλωση, με συμμετοχή περίπου 5.000 απεργών, με συνθήματα όπως «Σταματήστε το τέρας του πληθωρισμού!» και «Εμείς είμαστε το λιμάνι!» Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, στην απεργιακή κινητοποίηση χαιρετισμούς έστειλαν λιμενεργάτες από την Ολλανδία και την Ιταλία. Ακόμα, από εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας, αλλά και μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως το εργοστάσιο της «Airbus» στο Finkenwerder, που έγιναν δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα.

Οι κινητοποιήσεις έχουν πιέσει την εργοδοσία η οποία ανησυχεί για τον ευρύτερο αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην αγωνιστική αφύπνιση κι άλλων εργαζομένων. Ο επικεφαλής της Ενωσης των μεγαλοεργοδοτών της χώρας, Rainer Dulger, δήλωσε - σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ - πως χρειάζεται να κηρυχτεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ακόμα και με περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία, όπως πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, κινητοποιήσεις οργανώνονται και στον κλάδο του Τουρισμού, όπου παρά τα μεγάλα κέρδη οι εργοδότες επιμένουν σε μισθούς πολύ χαμηλούς. Μεταξύ άλλων, στην Ιταλία, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB) έχει προγραμματίσει διαδήλωση στο Forte dei Marmi, παραλία κοντά στη Φλωρεντία, με σύνθημα: «Δεν λείπει η θέληση για εργασία, αλλά η εργασία με μισθό και δικαιώματα».

Σημειωτέον, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου θησαυρίζουν, για όλο και περισσότερους εργαζόμενους της Ευρώπης η αναψυχή γίνεται άπιαστο όνειρο. Ακόμα και τα στοιχεία της ξεπουλημένης Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων κατέγραψαν ότι πάνω από 38 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν μπορούν να διασφαλίσουν διακοπές ούτε μιας βδομάδας, αν και εργάζονται...

Ασπίδα ενάντια στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Οι προσπάθειες αγωνιστικής υπεράσπισης της δουλειάς και ζωής με δικαιώματα δέχονται, όπως είναι φυσικό, τη λυσσαλέα επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και του κράτους της. Είναι χαρακτηριστική η σύλληψη 8 συνδικαλιστών των συνδικάτων USB και Si Cobas από τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), στο πλαίσιο εκτεταμένης αστυνομικής επιχείρησης στην Πιατσέντζα της Ιταλίας. Το κατηγορητήριο 350 σελίδων περιέχει κατηγορίες για «εγκλήματα», όπως περιφρουρήσεις απεργιών, διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για την περίοδο 2014 - 2021. Η USB (Unione Sindacale di Base) προκήρυξε 24ωρη απεργία στον κλάδο των logistics, ενώ το Σάββατο 23 Ιούλη καλούσε μαζί με άλλα συνδικάτα σε μεγάλη διαδήλωση στην Πιατσέντζα. Επίσης, τις προηγούμενες μέρες έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας και σε Ρώμη, Τορίνο, Γένοβα, Μιλάνο, Μπρέσια, Βερόνα, Μπολόνια, Νάπολι, Μπέργκαμο, Κάλιαρι κ.α.

Στην Ελλάδα, το ΠΑΜΕ εξέφρασε την έμπρακτη υποστήριξή του στους εργαζόμενους της Ιταλίας, με παράσταση διαμαρτυρίας που έκανε την Τετάρτη, έξω από την ιταλική πρεσβεία, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των διώξεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε Ερώτηση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όλη αυτή η επίθεση εκτυλίσσεται «στο έδαφος των ευρωενωσιακών βέλτιστων πρακτικών, που ψευδεπίγραφα επιδιώκουν να εμφανίσουν την ΕΕ σαν "υπερασπιστή των δικαιωμάτων"». Ζητά ανάμεσα σε άλλα να τοποθετηθούν οι Βρυξέλλες «στο γεγονός ότι οι ιταλικές αρχές αναγόρευσαν σε αδικήματα την ίδια τη συνδικαλιστική δράση που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, τους αγώνες των εργαζομένων για τη βελτίωση των όρων εργασίας τους και σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν, με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες των συνδικάτων τους, την οργάνωση δράσεων (Γενικές Συνελεύσεις, διαμαρτυρίες, πικετοφορίες, απεργίες) με στόχο την ενημέρωση, τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων για τη βελτίωση των όρων εργασίας τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου