Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Σαλβαντόρ Αλιέντε


 Στις 25 Ιουλίου 1908 γεννιέται ο Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, γιατρός στο επάγγελμα, από νωρίς στρατεύτηκε στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής. Ηταν μια λαμπρή, ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της Αριστεράς όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. 

Η μαρξιστική του μόρφωση και η γενικότερη παιδεία του τον οδηγούσαν στη δράση του κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που ήταν ο δυνάστης και ο κοινός εχθρός των λαών της Νότιας Αμερικής. 

Παρά τις παλινωδίες του, ο Σαλβαντόρ Αλιέντε υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τους κομμουνιστές. Η ευρύτερη συνεργασία κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων προοδευτικών δυνάμεων οδήγησε στη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου στο οποίο ηγήθηκε ο Αλιέντε και το οποίο αναδείχτηκε στην κυβέρνηση της Χιλής.


 Ο Αλιέντε ως Πρόεδρος διακρίθηκε για την κοινωνική του ευαισθησία και την προώθηση κάποιων σημαντικών αλλαγών, όπως οι εθνικοποιήσεις. Δεν έδωσε, όμως όση προσοχή χρειαζόταν στις προειδοποιήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής ότι οι Αμερικανοί και η ντόπια αντίδραση θα επιχειρήσουν την ανατροπή της κυβέρνησης και επομένως θα έπρεπε να στηριχτεί στο λαό και να τον εξοπλίσει.


Ηρθε η χούντα του Πινοτσέτ και ο Αλιέντε σκοτώθηκε με το όπλο στο χέρι, δίνοντας μάχη με τους στασιαστές μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ηρακλής Κακαβάνης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου