Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

«Ψόφιοι κοριοί»


Στις 28/4/2022 σημειώθηκε νέο κρούσμα συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά κρούσμα, σε συνέχεια των συνακροάσεων που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 - 2017. Αυτά είναι γνωστά.

Είναι επίσης γνωστό ότι κανένα από τα κρούσματα των συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ δεν ερευνήθηκε ουσιαστικά, σε βάθος και μέχρι τέλους, για να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Αντίθετα, οι κρατικές αρχές με διάφορες προφάσεις καθυστερούσαν, πετούσαν το μπαλάκι της ευθύνης η μία στην άλλη, δεν προχωρούσαν σε αναγκαίες ενέργειες όπως όφειλαν με βάση τα καθήκοντά τους, άφηναν αναπάντητα τα ερωτήματα που έθετε το ΚΚΕ. Τελικά, τόσα χρόνια μετά, η διερεύνηση της όλης υπόθεσης βρίσκεται «στον αέρα», παρότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έγιναν παρεμβάσεις - παρακολουθήσεις.

Αποκορύφωμα αυτής της στάσης των κρατικών αρχών είναι ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για να διερευνηθεί το τελευταίο περιστατικό συνακροάσεων που κατήγγειλε δημόσια το ΚΚΕ. Είναι προκλητικό οι αρχές να αδιαφορούν τελείως, να μην τηρούν ούτε τα προσχήματα σε σχέση με τις αρμοδιότητές τους όταν ένα κόμμα καταγγέλλει ότι οι συνακροάσεις σε βάρος του έχουν καταντήσει «ενδημικό» φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η «ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών» απάντησε στην καταγγελία του ΚΚΕ για τις τελευταίες συνακροάσεις σχεδόν έναν μήνα μετά την επίσημη ενημέρωσή της. Δεν έκανε καμία ενέργεια, αλλά έστειλε μία επιστολή με την οποία ζήτησε από το ΚΚΕ διευκρινίσεις για στοιχεία πασίγνωστα, όπως είναι ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου στην έδρα του στον Περισσό! Δεν ξέρει δηλαδή η ΑΔΑΕ ποια είναι η τηλεφωνική γραμμή της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ; Δεν έχει αναμειχθεί ενεργά όλα τα προηγούμενα χρόνια στις υποθέσεις συνακροάσεων - υποκλοπών; Χρειάζεται τέτοια στοιχειώδη πληροφόρηση από το ΚΚΕ για να ξεκινήσει τις έρευνές της, να ασκήσει τα καθήκοντά της;

Δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς. Η υπόθεση των συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ δεν βολεύει καθόλου να διερευνηθεί, ούτε βέβαια να αναδειχθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελαν πολύ αυτό το σοβαρό θέμα να «θαφτεί», να μη συζητιέται πρώτα απ' όλα μέσα στον ίδιο τον λαό, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους χώρους νεολαίας.

Γιατί είναι μια υπόθεση που δείχνει καθαρά ποια φωνή, ποιες πολιτικές θέσεις και δράση ενοχλούν πραγματικά το σύστημα και γιατί. Μια υπόθεση που βοηθά να αποκαλύπτεται πόσο αντιδραστικό είναι το κράτος, τι ρόλο παίζουν οι θεσμοί του, όποια «απόχρωση» κι αν έχει το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Δείχνει στον λαό πως όταν η αλήθεια δεν συμφέρει να αποκαλυφθεί, το «σύγχρονο», «ψηφιακό», «επιτελικό» κράτος, η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και όλες οι αρχές που υποτίθεται ότι διασφαλίζουν τις λαϊκές ελευθερίες, «ως διά μαγείας» παύουν να είναι αποτελεσματικές. Κάνουν ακόμα και τον «ψόφιο κοριό», για να μείνουν στο σκοτάδι οι υπαίτιοι πίσω από κάθε λογής «κοριούς».

Παράλληλα, μία σειρά σκάνδαλα και αποκαλύψεις, όπως για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων ή ακόμα και απλών πολιτών, βρίσκουν τελευταία άπλετο χώρο στα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης, γιατί «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα του βολικού καβγά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, υποθέσεις που δικαίως ανησυχούν και προβληματίζουν τον λαό και τη νέα γενιά παρουσιάζονται με τρόπο που τροφοδοτεί τη συζήτηση περί «αντιδημοκρατικής κυβέρνησης Μητσοτάκη». Υποστηρίζουν την κεντρική πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ποιος είναι καλύτερος να κυβερνήσει με το χρίσμα ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στην πραγματικότητα προσπαθούν να κρατήσουν στο σκοτάδι ότι τα «πράσινα» και «ψηφιακά» κέρδη των μονοπωλίων και οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, που υπηρετούν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, κοστίζουν πολύ ακριβά και στις ελευθερίες του λαού και της νέας γενιάς. Η παρακολούθηση των επικοινωνιών και των κινήσεων, η συλλογή προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών, με σκοπό τη χειραγώγηση και την καταστολή, έχουν πλέον γίνει «επιστήμη». Μια «επιστήμη» που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, παίρνοντας μαθήματα και από τους «δασκάλους» του είδους, όπως το κράτος των ΗΠΑ. Ειδικά σήμερα που κλιμακώνονται η πολεμική αντιπαράθεση και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, που το ΝΑΤΟ αναβαθμίζει τη δολοφονική του δράση στην Ευρώπη και στη χώρα μας, η παρακολούθηση και η καταγραφή εντείνονται.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να τους αποκαλύπτει. Ο λαός μας έχει γνώση, μεγάλη πείρα αλλά και νέα δεδομένα για να τους κρίνει. Μέρα με τη μέρα γίνεται πιο καθαρό ότι η επίθεση ακόμα και στα πιο βασικά δικαιώματα και στις ανάγκες των εργαζομένων και των νέων είναι γραμμένη από τα πριν στα ευρωΝΑΤΟικά σενάρια της επόμενης μέρας, που προπαγανδίζουν στον λαό οι διάφοροι «σωτήρες». Το σενάριο που θα γράψει ο εργαζόμενος λαός, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, είναι αυτό που πραγματικά τους φοβίζει. Αυτή είναι η λύση: Με το ΚΚΕ.


Του
Βασίλη ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Β. Δημόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου