Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Με εκτόξευση τιμών και νέο χαράτσι εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια του λαού


Η νέα εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από τους προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβρη, αλλά και το νέο χαράτσι από την κυβέρνηση το οποίο επιβάλλεται άμεσα, αποτελούν ένα ακόμα βήμα προς τον οικονομικό στραγγαλισμό και την ενεργειακή φτώχεια των λαϊκών νοικοκυριών. Οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώθηκαν το Σάββατο 20 Αυγούστου και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με τον Ιούλη του 2022, οι χρεώσεις του Σεπτέμβρη εμφανίζουν μέσο όρο αύξησης που ξεπερνά το 1.000%.

Η περιβόητη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε σαν λύση για την ακρίβεια, εξαπατώντας τον λαό, όχι μόνο δεν μείωσε τις χρεώσεις αλλά εκτόξευσε τις τιμές. Κι αυτό γιατί βασική αιτία γι' αυτές τις εξελίξεις είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, η «πράσινη μετάβαση» και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις. Χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής μεν, αλλά με μια σταθερή και διαχρονική «ρήτρα» που καλείται να πληρώσει ο λαός για να πλουτίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που έχουν στα χέρια τους αυτό το αγαθό. Σε συνδυασμό μάλιστα με τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που την περασμένη Πέμπτη έφτασε ακόμα και τα 318 ευρώ ανά μεγαβατώρα (αύξηση 1.066% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο) και, βέβαια, τον «τζόγο» του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι τιμές του ρεύματος οδηγούν σε «μπλακάουτ» ενόψει του χειμώνα.

Οι αυξήσεις

Τα λαϊκά νοικοκυριά παίρνουν ήδη μια πρώτη γεύση από τους «έναντι» λογαριασμούς του Αυγούστου, που αρχίζουν να καταφτάνουν και στους οποίους έχουν ενσωματωθεί οι πρώτες αυξήσεις.

Υπολογίζοντας:

- πόσο κόστιζε η κιλοβατώρα πριν τον νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή τον Ιούλη του 2022 (οι τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ίδιες με εκείνες του Ιούλη και του Αυγούστου του 2021 για την πλειοψηφία των νοικοκυριών με σταθερό τιμολόγιο)

- πόσο κοστίζει η κιλοβατώρα μετά τον νέο τρόπο υπολογισμού, με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, δηλαδή για τον Αύγουστο του 2022, και

- ποιες είναι οι νέες τιμές που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον μήνα Σεπτέμβρη του 2022...

...αυτό που προκύπτει είναι μία τερατώδης αύξηση του κόστους της κιλοβατώρας, που φτάνει ακόμα και το 1.000%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία:

- Από τον Μάρτη 2021 έως τον Ιούλη 2022, η τιμή της κιλοβατώρας κυμαινόταν μεταξύ 0,068 και 0,102 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,085 ευρώ.

- Τον Αύγουστο 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 0,486 και 0,68 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,583 ευρώ.

- Τον Σεπτέμβρη 2022 οι προμηθευτές ανακοινώνουν (όχι όλοι μέχρι στιγμής) νέες αυξήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 0,788 και 1,0864 ευρώ, με μέσο όρο τιμής της κιλοβατώρας στα 0,9372 ευρώ.

Από τον Ιούλη 2022 μέχρι τον Σεπτέμβρη 2022 η μέση τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε κατά 1.002%.

Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε από τις αυξήσεις των τιμών τη νέα επιδότηση που ανακοινώθηκε, δηλαδή τα 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η μέση αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας από τον Ιούλη 2022 στον Σεπτέμβρη 2022 φτάνει το 350,8%!

Το χαράτσι

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξανά δήθεν μέτρα «στήριξης» των νοικοκυριών, που στην πραγματικότητα είναι μέτρα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας και δεν απαντούν στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία υπάρχει έκρηξη ανεξόφλητων λογαριασμών, καθώς το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο. Αντίθετα, τα μέτρα της κυβέρνησης θα καλύψουν προς όφελος των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ «επιστρέφει» από τη φοροληστεία του λαού τα διάφορα pass κοροϊδίας!

Εκτός απ' αυτό, όμως, η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα νέο χαράτσι σε βάρος των καταναλωτών, μέσω των χρεώσεων ΥΚΩ, με τη μορφή εισφοράς που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη. Από την επιβολή αυτού του χαρατσιού θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό για κάποιον Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου. Αυτός ο μηχανισμός θα τροφοδοτεί τα ταμεία των ομίλων, με τη μορφή των επιδοτήσεων. Η χρέωση ΥΚΩ, λοιπόν, από 0,69 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν μέχρι σήμερα, εκτοξεύεται στα 1,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ετσι, για κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρων τον χρόνο μια οικογένεια θα επιβαρύνεται με 100 ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν η εισφορά καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης, τότε μέσα σε έναν χρόνο στον νέο Μηχανισμό θα έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, που θα οδηγηθεί στα ταμεία των ομίλων. Αν πάλι η εισφορά επιβληθεί μόνο στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, τότε κάθε χρόνο θα συγκεντρώνονται 350 εκατ. ευρώ.

Στα ταμεία των ομίλων

Τα λεφτά της λεγόμενης επιδότησης είναι χρήματα που προέρχονται από τα λαϊκά νοικοκυριά. Μάλιστα, οι επιδοτήσεις αυτές προκαταβάλλονται από την κυβέρνηση ακόμα και σε ποσοστό 75%, όπως αξίωσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι και τα 2 δισ. ευρώ του Σεπτέμβρη και τα 1,136 δισ. του Αυγούστου, αλλά και τα προηγούμενα, είναι χρήματα που προέρχονται κυρίως από από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς το λεγόμενο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που δημιουργήθηκε το 2021 και από το οποίο προέρχονται οι ενισχύσεις που δίνονται στους ομίλους της Ενέργειας, τροφοδοτείται από τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού. Το ΤΕΜ συγκεντρώνει επίσης πόρους από τον λογαριασμό ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών, αλλά και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, δηλαδή το ΕΤΜΕΑΡ, που και πάλι το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών.

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας το μόνο που «απελευθερώνει» είναι τα κέρδη των ομίλων, και «φυλακίζει» στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν πριν μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!


Κ. Πασ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου